Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Dead Giveaway = punkrock

13-04-14 12:45:00 / door pureandsimple

Dead Giveaway = punkrock

Drummer Riekus van Montfort helpt sinds jaar en dag om PUNX.nl in de lucht te houden, maar is bij de gemiddelde punkrocker vooral bekend als drummer van Antillectual. Daar gaat het volgens mij wel lekker mee (hoewel... Weer een nieuwe bassist?). Maar nu zit hij met Dead Giveaway in een nieuwe band. Ouderwetsche 90s punkrock zonder teveel opsmuk. Ik heb het nog steeds niet live gezien, maar de nummers klinken supervet! Het leek me dan ook hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen over het een en ander.   




Waar komt de naam  Dead Giveaway vandaan? Ennuh.. Als je iets van jezelf weg zou moeten geven: wat zou dat dan zijn?

Een Dead Giveaway is iets wat overduidelijk is zonder dat er echt bewijs voor hoeft te zijn. Ik vind dat een mooie metafoor voor onze muziek: geen opsmuk, recht door zee, het is wat het is, What you see is what you get. Daarnaast is het natuurlijk een gevleugelde uitspraak van Charles Ramsey (http://www.youtube.com/watch?v=nZcRU0Op5P4). Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe we ook alweer aan die naam kwamen, maar ik vind het lekker klinken lekker en geloof me: er waren aanzienlijk belabberdere bandnamen voorgesteld. Het is natuurlijk ook fijn dat er een hele reeks camping-rock bands bestaat met dezelfde naam. We bevinden ons in goed gezelschap!  

Over de band: we zijn gewoon 4 vrienden die muziek maken te gek vinden. Hoewel we nog niet zo lang bestaan zijn we een stel ouwe lullen die allemaal al jarenlang in andere bands gespeeld hebben, dus we weten wel wat er bij komt kijken. En het sappigste feitje: we repeteren in een kattenpension. Hoe rock n roll is dat! Ik wist niet eens dat die dingen echt bestonden. Ohja, Roy is helemaal gek van de serie Friends, Koen ook trouwens. Nog meer rock n roll punten. 

Ik heb buiten een verzameling LPs en 5 drumstellen weinig bezittingen, maar als ik dan toch iets van mezelf weg moet geven: er staan hier nog wat verhuisdozen in de weg. En wat oud papier ook. 

 

Wat doet Dead Giveaway voor je als muzikant wat Antillectual niet kan?

Ik denk er zelf niet echt over na in dat soort termen, maar ik er zit muzikaal wel verschil tussen de bands: bij Antillectual gaat het tussen snelle / harde en meer ingetogen nummers, terwijl bij Dead Giveaway elk nummer meer die stevige punkrock-vibe heeft. Qua drums staat het voor mij heel dicht bij de bands die ik als beginnend drummer graag naspeelde: Face to Face, Green Day etc. Dat soort dingen. Maar ik kan er bijvoorbeeld ook dingen ik kwijt die ik bij Foo Fighters hoor. Dat zijn voor mij verschillen, maar voor een hoop mensen blijft het gewoon luide muziek of (en dit heeft een collega echt ooit tegen me gezegd) 'gitaarmuziek'. Wat ook wel verschil maakt: Koen schrijft de nummers en dus ook de drumpartijen, en Koen is een fucking goeie drummer. Dan zegt ie doodleuk "oh, doe daar maar een Taylor Hawkins-achtige fill" en dan zit ik weer 3 dagen me de blaren op de handen te oefenen voordat ik het in de vingers heb.. 

 

Volgens mij is Antillectual een voltijd ‘baan’ (naast je werk). Is het moeilijk om dat te combineren?

Het kan inderdaad vrij druk zijn met Antillectual, maar tot nog toe is het goed te combineren. Ik heb eigenlijk altijd in meer dan 1 band tegelijk gespeeld, dus het is niet nieuw voor me. Bovendien was meteen toen ik bij Dead Giveaway ging spelen wel duidelijk dat ik ook nog 'dat andere bandje' heb. Nu we met Dead Giveaway wat meer optreden is het  wel goed agendas op elkaar afstemmen en het is voor mij persoonlijk wat drukker, maar dat heb ik er graag voor over. Het is niet alsof ik naast muziek maken en mijn bedrijf er nog hobbies op nahoud ofzo. Mocht het nou ineens storm gaan lopen met Dead Giveaway, dan moeten we wel even kijken naar een oplossing, maar dat komt hoe dan ook goed.

 

Of No Avail is officieel ermee gekapt toch? En ‘Lanternpoll’ speelt al jaren niet meer (volgens mij), maar bestaat ‘soort van’ nog wel een beetje toch? Of zit ik er helemaal naast?

Laternpoll heten ze ;) Gekke bandnaam is het ook. Of No Avail bestaat inderdaad al een tijd niet meer. Laternpoll wel, maar ze zijn hun bekende zelf: nooit optreden, een plaat waar ze al tien jaar aan werken.. Die plaat is eindelijk af trouwens, en wat ik ervan gehoord heb is fucking gaaf! Wij zijn ook al bevestigd voor de releaseshow van die plaat, maar het is nog maar afwachten of we nog allemaal in leven zijn tegen die tijd..

 

Mis je het niet of ‘echte’ hardcore te drummen?

Nee hoor. Ik zou ook niet echt weten wat 'echt' hardcore drummen is: is dat met een dubbelpedaal, een rek om je drumstel, een china en in een lelijke sportbroek? Ik heb in 1 (of 2, hangt van je definitie af) hardcore band(s) gespeeld en dat was heel leuk om te doen. Bij die bands was het muziekmaken met vrienden voor mij belangrijker dan de muziek, al vond ik Omission muzikaal gezien ook heel interessant. Voor wat het waard is: ik voel me meer een punk / rock drummer dan hardcore. En bij Dead Giveaway is het ook goed zweten hoor! Daar hoef je geen hardcore voor te spelen

 

Je vertelde me dat Dead Giveaway een clip hebben opgenomen. Als je keuze had uit alle acteurs ter wereld om jullie band te spelen. Wie zou jou dan spelen achter de kit? 

Steven Adler natuurlijk! Ik aanbid die gast al 20 jaar. Het wordt hoog tijd dat hij eens wat voor mij terug doet. Nee, een clip hebben we niet, wel een videootje dat tijdens onze eerste show is geschoten, maar dat was het wel voor nu. Als we dan toch een celebrity-videoclip zouden krijgen zou ik graag hebben dat Roy gespeeld wordt door Jack Black, in plaats van Koen zou ik graag Jon Bon Jovi zien, en voor Ivo in de plaats mag Halina Reijn aanschuiven. 

 

Jullie hebben nu een paar tracks uit en een full length is geloof ik al opgenomen, niet? Is dat allemaal van dezelfde sessie als de EP? Hebben jullie al een titel voor de full length? Dat soort dingen… Vertel es wat over die plaat die eraan staat te komen!

 We hebben in januari een digitale EP uitgebracht. Dat zijn een paar nummers van een full length die we later dit jaar uitbrengen. Koen heeft  alle nummers al een tijd geleden geschreven, en we gaan in April en Mei verder met het opnemen daarvan. De nummers die op de EP staan zijn dus al opgenomen, en we gaan er nog een stuk of 6 opnemen. 

Over de plaat: ik kan niet wachten tot dat ding af is! Koen heeft echt supergoeie nummers afgeleverd en er ook megaveel tijd in gestoken. Wat ik persoonlijk het coolste vind is dat het klinkt als een hoop bands die het in de jaren 90 goed deden: supermelodieus, stevig, her en der wat grungy. Dan loop je snel het risico dat je als band in het ouderwets klinkt, maar dat gebeurt juist helemaal niet: ik vind de nummers superfris en eigentijds klinken, maar wel met die bekende jaren '90 feel. Misschien is het wel weer retro om zo te klinken? Oh ja, we nemen de plaat op met mijn favoriete studiobaas: mijn broer Nico van XPZ Sound. En we nemen de drums op in The Stage in Arnhem, waar elke klap klinkt alsof je in Bon Jovi speelt en in een fucking arena staat. Supervet! Inmiddels zijn ook Harsh Realms en Sweet Empire daar drums gaan opnemen. Leuk man, praten over drums! Is iedereen al afgehaakt? 

 

Aangezien er nog niet zoveel tracks zijn opgenomen (voor zover ik weet) zullen jullie wel veel covers spelen ook, of niet? Welke covers spelen jullie nog steeds live en over welke covers hebben jullie ‘geruzied’ omdat 1 (of meerdere) bandleden een veto hebben uitgesproken over dat desbetreffende nummer?

Je hebt ons nog nooit live gezien zeker? ;) We hadden eigenlijk al vanaf het begin een hele rits eigen nummers, dus aan covers zijn we nooit begonnen. We hebben het er wel eens over gehad om Keep On Knockin' van Death te coveren, en in de oefenruimte jammen we wel eens wat dingen van Bob Mould, maar verder dan dat is het nog niet gekomen. Eerst maar die eigen nummers tot in de puntjes perfectioneren. Koen en Ivo mogen graag wel eens wat Metallica dingen spelen in de oefenruimte, maar dan voel ik me niet geroepen om die Lelijke Lars te zijn. 

 

Hoe zit het met Roy’s heroïne verslaving? Ik las erover op jullie website namelijk...

Deze band is eigenlijk een dekmantel om zijn verslaving te bekostigen, maar verder praten we er niet over.. Nee, Roy is meer van de Gin-tonic en de White Russians. En als zelfs Lemmy het gebruik van heroïne afraadt kun je er maar beter van afblijven, toch?


Nog wat laatste woorden?

Kom eens kijken bij een show! We laten je graag zien hoe een stel dertigers nog een aardige show weet neer te zetten. En download vooral onze EP op deadgiveaway.nl. Sterker nog: voor 2.50 krijg je 2 bonus tracks en help je ons  met de opnames van ons eerste album. Crowdfunding schmowdfunding! 

 


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact