Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Sweet Empire in de studio - deel 3

01-04-14 19:07:00 / door puyol / band: Sweet Empire

Tijd voor deel 3 van het Sweet Empire studio report. Die nieuwe plaat komt er wel, ooit. Lees verder voor meer zouteloze tekst over het wel en wee van in een studio hangen.

Dag 6.5 – Maandag – 17 maart (?) 2014
Rowald en Rick waren een middagje naar Nico om zang op te nemen. Ze hebben het voor elkaar gekregen om 2 nummers op tape te knallen. Hoezee!

Dag 7 – Vrijdag – 4 april 2014
Rowald was vroeg op om in z’n eentje met de trein naar Nico te gaan. Want Koen kon niet, Rick was ziek en ik moest nog een MRI-scan laten maken van mijn verrotte enkel. Een MRI-scan laten maken is trouwens erg saai: een kwartier stil liggen bij een apparaat wat lawaai maakt met een koptelefoon op waar mega zacht Skyradio op aan staat. Tzja… Enfin, ik kwam om half 5 bij Nico aan en toen was Rowald bezig met het nummer ‘Army Boys’. Sikedheid sloeg mij meteen om het hart. Daarvoor had Rowald het al voor elkaar gekregen om twee andere tracks op te nemen en hier en daar wat dingen te verbeteren en aan te vullen. Al snel was het tijd voor het avondeten (om poes-uur, oftewel, 7 uur). Op het menu stond patat, vega-burger, loempia en salade. Het was lekker. We hadden nog 2 soorten vegan-mayo met elkaar vergeleken. De een was lekker, de ander niet. Ik  weet de merken niet meer, dus ik kan de lezers helaas ook niet adviseren.
Na het eten was het mijn beurt om wat tweede zang in te zingen. Tot mijn verbazing stond wat ik moest doen er snel op. Ik dacht toch echt dat ik totaal niet kon zingen (nu maar hopen dat het uiteindelijk goed op plaat klinkt ook). Hierna nog even een gang-vocal met Nico, Rowald en ‘me eigen’ opgenomen.
En toen, ja toen, was het alweer tijd om te gaan. Waarheen? Richting Hotel Antillectual welteverstaan. Vorige keer hadden we een kortingsbon gehad voor 2 extra overnachtingen, we konden niet wachten om daar gebruik van te maken. Echter was het dit maal een raar ontvangst. We moesten de sleutel bij de Onderbroek ophalen en zelf maar zien hoe we er kwamen. Los van dit ene minpuntje was het fijn om op de slaapplaats te arriveren. Rowald ging vroeg slapen want zijn engelenstem moest natuurlijk wat rust krijgen, er moest namelijk nog meer gezongen worden het verdere weekend.
Ik ging nog even terug richting de Onderbroek om mijn beklag te doen over de slechte ontvangst. Onverwacht resulteerde dit in een avondje moshbands, slap gezwets en wat biertjes. Prima dagje gehad dus.


Dag 8 – Zaterdag – 5 april 2014
Om 9 uur stond de wekker. Snel gedoucht en richting Nico want Nico heeft koffie. Na twee bakkies en een paar broodjes met Rowald’s overheerlijke eigengemaakte houmous was het tijd om weer verder te gaan met de zang. Ondertussen ging ik wat nieuwe snaren op m’n gitaar zetten want er moesten nog wat akoestische riedels opgenomen worden. Na niet al te lange tijd crashte Nico z’n computer, wat natuurlijk erg handig was. Gelukkig hoorde Rowald door zijn koptelefoon gekraak, wat een teken was dat de computer zou crashen. Zodoende zijn er geen takes verloren gegaan.
Op een of andere manier is het altijd mooi weer als we bij Nico zijn. We konden, tegen verwachting in, lekker in de tuin lunchen. Ik at een broodje hagelslag en eentje met pindakaas (blijft aan m’n gehemelte plakken; beter geen pindakaas dan goedkope pindakaas!) en Rowald en Nico gingen voor een broodje met een combinatie van sambal, houmous en groene chips.
Hierna gingen we weer door waarmee we bezig waren. Rowald had voor het avondeten alweer 2 nummers erop geknald. Ondertussen had Rick ook al een teken van leven gegeven, het scheen beter met hem te gaan. Hij ging in de middag op weg naar Nijmegen. Wij hadden wat eten besteld en rond een uurtje of half 8 kwam de meneer met 2 pizza’s en een falafelschotel, smullen!
Na het eten aan de slag om het allerlaatste nummer van zang te voorzien (op wat extra’tjes na). Zou het dan lukken om het dit weekend allemaal opgenomen te hebben? Verder moest er last-minute ook nog een ruimte geregeld worden om te re-ampen, Nico heeft zo veel connecties dat het binnen no-time weer allemaal gefixed was.
Om 9 uur kwam Rick eindelijk aan. Rick bleek in de tijd dat hij hier niet was allemaal spullen van ons te hebben verhuisd naar onze nieuwe oefenruimte. Eindelijk een ruimte die bij slecht weer niet onderwater staat. Ondertussen waren we alle takes van het laatste nummer aan het doornemen. Toen dit allemaal gedaan was vertrokken we weer naar Hotel Antillectual. Na een goede YouTube-party gingen we lekker slapen.


Dag 9 – Zondag – 6 april 2014
Lekker geslapen en na een warme douche op weg naar een oefenruimtecomplex in Nijmegen om te gaan re-ampen. Rond half 11 hadden we 3 cabinetten en 3 gitaartops klaar om mee te stoeien. Al snel was het duidelijk dat het een Marshall 1960ax-cabinet met Mesa Boogie Dual Rectifier en Marshall JCM 800 zou worden om de twee gitaarpartijen mee op te nemen. We moesten alleen wachten op ontbijt want op zondag gaat de Appie pas om 12 uur open. Gelukkig was de Appie om de hoek en hadden Rowald en Rick al vlug na 12en een lekker ontbijtje gefixed. Natuurlijk voor Nico en Rowald, en dit keer ook Rick, brood met houmous en groene chips.
Terug naar het re-ampen: als eenmaal het geluid klaar is dan is het verder niet zo moeilijk, paar mics erbij en de hele boel afspelen via top/cabinet en weer opnemen. En dat 2x, voor elke gitaar eenmaal. Zo gepiept dus! Helemaal voor een punkrock album met een speeltijd van een half uurtje.
Daarna was het tijd voor het echte piepen, er moest wat feedback opgenomen worden. Heerlijk klusje om te doen. Versterkers op 11 en met je gitaar ervoor gaan staan om zo veel mogelijk herrie te veroorzaken. Leuk! Ook dit was snel gedaan en zodoende gingen we om 3 uur weer richting Nico om de laatste dingen op te nemen.
Zo moest ik bijvoorbeeld nog alle nummers van akoestische gitaar voorzien. Wees niet bang, er staat geen enkel akoestisch nummer op de plaat. Akoestische gitaar opnemen zorgt voor wat meer ‘attack’/’diepte’ in het geluid. Het opnemen ging voorspoedig voor het eten stond er alweer voor meer dan de helft op. Rick en Rowald gingen naar de supermarkt om een zak groenten te halen en hier een puike soep van te maken.
Na het eten van het heerlijke soepje nog de laatste stukken gitaar gedaan, tegen 8 uur was dit klusje geklaard. Hierna was het aan Rowald om nog één koortje in te zingen. Toen ook dit gedaan was, was eigenlijk alles gedaan. En alsof we het zo geplanned hadden, het was ook bijna 10 uur, tijd om naar huis te gaan. Nog even alles een keer door geluisterd en met een voldaan/siked gevoel terug naar het westen gegaan.Nu alles opgenomen is gaat Nico aan de gang met mixen en uiteindelijk ook masteren. Het zal nog even duren voordat we de definitieve plaat hebben maar we kunnen wel zeggen dat we niet kunnen wachten! Hopelijk hebben we snel meer info over de release. Bedankt voor het lezen. Superdoei!

- Jort


Reacties

Gepost door: pureandsimple Gepost: 14-04-14 09:16:25
Supercool stukkie leesvoor!
Tijd om een boek te gaan schrijven, Jort ;)

© copyright 2002 - 2022 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact