Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Sweet Empire in de studio - deel 2

12-03-14 13:42:00 / door puyol / band: Sweet Empire

Het eerste deel, van de eerste 3 dagen van ‘Sweet Empire in de studio’, was natuurlijk super leuk om te lezen en een genot voor het oog. Hieronder het verslag van dag 4 tot en met 6. We zijn namelijk bezig met onze tweede full length en waren daarom weer een weekendje in de studio van Nico (XPZ Sound) te vinden. Veel leesplezier.           

Dag 4 – Vrijdag – 7-3-2014
Weer een weekendje studio voor de boeg. Niet naar Arnhem dit weekend maar naar Nijmegen, gewoon bij Nico thuis. Deze keer ging Rick wel vanaf het begin mee. Ik pikte hem dus op en gingen na een kop koffie en een storende aflevering van South Park rond 8 uur de weg op. Koen had Rowald weer opgepikt.  Want ja, Rick en Rowald hebben geen rijbewijs, de luiwammesen. Enfin, stipt om 10 uur stonden wij bij studio-goeroe Nico op de stoep. Wederom koffie. Lekker is dat, koffie. Maar dat terzijde…
Deze dag was het mijn beurt om te beginnen met het gitaarwerk. De dag ervoor had ik nieuwe snaren op mijn gitaar gezet en tevens het hout voorzien van een laagje citroenolie. Helemaal klaar om wat lijntjes in te spelen dus.
Gelukkig ging het inspelen redelijk snel. Toch apart dat je telkens weer tegen bepaalde stukjes aanloopt die moeilijk strak op tape te krijgen zijn. Je verwacht altijd bij bepaalde punten wat struggles te hebben, maar de echte struggles zijn dus altijd op de punten dat je het niet verwacht. Maar gelukkig was alles snel opgelost. Als alle partijen op de computer staan dan gaan we een dagje re-ampen. (Re-ampen is de gitaarpartijen live door de versterker sturen en dat signaal dan weer opnemen).
Ik neem bij alle nummers 2x de gitaar op, zodat de sound wat dikker wordt dan bij het gebruik van maar één gitaar. Na 4 nummers van twee gitaarlijnen (en hier een daar een extra lijntje) te hebben voorzien was het aan Rowald om zijn stembanden in optima forma in te zetten in Nico’s eigen gefabriceerde zang-booth. Het is altijd mooi om een nummer te zien groeien van drums naar bas, naar gitaar, naar zang. Met elke zin die Rowald inzingt groeit het enthousiasme over het uiteindelijke resultaat van de plaat. Maar zang blijft ook altijd een heikel punt. Alles moet perfect zijn en daar gaan flink wat discussies en takes over heen.
Rick en Rowald hadden eerder op de dag wat boodschappen gedaan en rond half 5 begon Rick aan een goede pot vegan vreten te bereiden. Half 6 was het etenstijd. Na gegeten te hebben en wat Youtube-filmpjes bekeken te hebben (zoek maar eens op ‘ik ben een malloot’ op Youtube) was het weer tijd om verder te werken aan de zang.
Het eerste nummer stond er redelijk snel na het eten op dus mocht ik de tweede zang gaan doen. Gelukkig stond mijn gebulder er binnen niet al te lange tijd op, nog voordat ik mijn stem verloor. Ik ben blij dat ik niet de leadzanger ben. Gelukkig was Rowald zo ‘siked’ om verder te zingen, dus werd er snel begonnen aan het tweede nummer.
Nadat deze erop stond was het tijd om de studio te verlaten en weer richting Hotel Antillectual **** te gaan. Ons vorige verblijf was zo goed bevallen dat we wederom onze toevlucht zochten bij dit uitermate charmante hotel. Er bleek een heus welkomstcomité op ons te wachten, wat onze warme gevoelens voor dit bevallige instituut alleen maar sterker maakte.  Na een x-aantal drankjes was het tijd om op één oor te gaan.Dag 5 – Zaterdag – 8 maart 2014
Rick moest plotseling aan het werk vandaag en was in de ochtend al lang en breed vertrokken naar het westen. Koen z’n vriendinnetje was jarig deze dag dus ook Koen vertrok in de middag, rond een uurtje of vier, richting het westen. Lekker rustig, maar we miste ze stiekem wel een beetje.
Na de nodige koffie en het ontbijt was het weer tijd om wat liedjes van gitaar te voorzien. Vandaag 3 nummers gedaan zodat we wat meer tijd hadden voor de zang. Ondertussen had Rowald een puike groentesoep gemaakt welke we tussen de middag nuttigden met de gehele familie. Nico’s dochter, Famke, is super cool en praatgraag, zodat het een dolle boel werd. Na een bal overgerold te hebben met Famke was het tijd om weer verder te gaan. Trouwens heeft Nico een mega coole klok hangen waarbij elk cijfer een ander dier is. Op het hele uur klinkt het geluid van het dier dat bij het bijbehorende cijfer staat. Zodoende aten we om ‘bij’-uur.
Na de gitaar klaar te hebben voor deze dag werd Rowald weer ‘siked’ en begon vol gevoel wat melodieën erin te knallen. Kon ik mooi wat nieuwe snaren op de gitaar zetten want dat was wel weer nodig. Ondertussen was het ook nog eens prachtig weer buiten, waardoor het in de studio zitten toch wel weer extra leuk was, maarnieheus. Dus maar even naar de supermarkt om toch nog even van de zon te kunnen profiteren. Bij terugkomst stond er alweer bijna een nummer zang op, Rowald was on the roll.
En toen was alweer het punt van het avondeten aangebroken. Ik had wat gehaald bij de snackbar om de hoek. Daar probeerde een zeer louche persoon nog een aansteker te kopen met een vals briefje van 10. Dit zorgde voor veel hectiek, een welkome afwisseling van het vele wachten en rondhangen deze dag. Na het eten op te hebben gegeten en de klok ‘poes’-uur te horen slaan ging Rowald wederom verder met zijn kekke zanglijntjes. Nog steeds super siked voor hoe de plaat voor onze ogen, maar voornamelijk de oren, groeit!
Tijdens het doorlopen van een paar takes van Rowald kwamen de kinderen welterusten zeggen. Totaal onder de indruk van Rowald’s ‘high five met sound effects van een mega explosie’ ging het span naar bed. Daarna leverde Rowald zijn eigen versie van een mega explosie (naast de dagelijkse sanitaire explosie) door op een track ‘Rosa’ mokertje hard te schreeuwen.
Totaal 3 nummers van gitaar en zang voorzien vandaag, een mooie score om mee te nemen en weer richting het befaamde hotel te gaan. Kapot van de dag gingen we gauw naar ons bedje, mede omdat alle aanwezigen in het hotel ook geen puf meer hadden.Dag 6 - Zondag – 9 maart 2014
Heerlijk nachtje geslapen en na een lekkere douche weer fris en fruitig naar Nico toe. Koen en Rick waren ook al vroeg weer richting Nijmegen gegaan en kwamen niet veel later dan wij bij Nico aan. Natuurlijk weer koffie en een broodje en maar weer aan de slag met wat gitaarriedels. Voor de lunch had ik er weer 3 nummers op staan; beter. Het was wederom prachtig weer dus gingen we met de gehele familie lunchen in de achtertuin; gezellig! Rick en Koen hadden wat boodschappen gedaan waarbij ze, net als ik gister, erachter kwamen dat er toch wel een heel groot aantal gekkies in Nijmegen woont. Dit keer was het een knul met een gloednieuwe tattoo in het gelaat. Een mooie tribal, waar menig tokkie in de jaren 90 enthousiast van zou raken. Moeders zou trots zijn.
Na van de zon te hebben genoten, Famke wat high-fives te hebben gegeven op de glijbaan, en de klok ‘ezel’ te hebben horen slaan, ging Rowald weer verder met de zang. Het ging gelukkig weer voorspoedig en na veel ge-‘aight’, ‘ik kan het ermee’, ‘boeah bobslee’, ‘niet slecht’, ‘siked’ was er al gauw weer een nummer voorzien van zang. Hierna werd er wat aandacht besteed aan percussie. Hier en daar hebben we een nummer van beatring of schudei (of zoals Rowald het noteert: schudt ei) voorzien. Waarbij Koen zich uitermate heeft uitgesloofd, want een schudei schudden is natuurlijk een zeer vermoeiende bezigheid. Ook ik moest nog even de snikhete zangbooth in want er moesten nog 2 zinnetjes gebulderd worden.
Helaas hield hierna Rowald z’n stem er een beetje mee op, maar gelukkig was er nog genoeg te doen. Verder met de gitaar dus! Na veel te hebben gestruggled op een palmmute stuk stond er net voor het eten nog een nummertje gitaar op. Ondertussen is ook het werkwoord ‘nicoën’ in het leven geroepen. Dit zal zeker het woord van 2014 worden. De betekenis is ‘het maken van iets door te knippen/plakken/combineren’.}
Rowald en Koen hadden dit maal een heerlijke vegan curry op tafel gezet en vanwege het mooie weer konden we in de achtertuin zitten. En dat in begin maart, het moet niet gekker worden. Na het eten zijn we in gezelschap van een pot koffie weer verder gegaan met waarvoor we in Nijmegen waren, jawel, opnemen.
Verder met de gitaar dus. Onder andere een pickslide met Rick z’n Eftelingpas. Al doende kwamen we erachter dat we alweer met het laatste nummer bezig waren voor de gitaar. Afgesloten met een solo, de enige op de plaat. Nu staat dus ook al het elektrische gitaarwerk erop. Een mooi gevoel om de reis naar huis mee te beginnen.

Je ziet, studio-tijd bestaat voornamelijk uit wachten, koffie, eten, wachten, wat spelen, etc. We gaan in april weer verder met de opnames, dan meer van het eerdergenoemde en ook wat zang, wat akoestische gitaar en eventueel re-ampen. Dus dan weer een updatetje! Tot ziens!

- Jort


Reacties

Gepost door: willemantillectual Gepost: 12-03-14 14:29:04
GEWELDIG!

© copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact