Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Sweet Empire in de studio - deel 1

06-03-14 19:14:00 / door puyol / band: Sweet Empire

We zijn met Sweet Empire begonnen aan de opnames voor onze tweede full length die later dit jaar uit zal komen. Het werd wel eens tijd want de debuutplaat is alweer 2,5 jaar geleden uitgekomen.
Ik werd gevraagd om een studio report bij te houden voor Punx. Ik vind het prima, maar moet wel zeggen dat opnemen niet een van mijn favoriete aspecten van in een band zitten is. Opnemen betekent veel wachten en manieren vinden om jezelf toch maar een beetje bezig te houden. Dus in hoeverre het interessant is om een report bij te houden weet ik niet. Maargoed, hieronder het verslag van de eerste drie dagen. 

Dag 1 – Vrijdag – 28-2-2014
Nadat we op de donderdag alle spullen hadden ingeladen gingen we op vrijdag vroeg de weg op richting Arnhem. Koen pikte Rowald op om 8 uur en toen zat ik al in m’n eentje op de snelweg. Rick kwam later die dag want hij had nog wat afspraken staan. Gelukkig geen files onderweg en zodoende kwamen we 10 minuten voor de afgesproken tijd van 10 uur aan. Nu moesten we wachten op de aankomst van de opper-producer Nico en op iemand die de deuren van The Stage voor ons kon openen. Om ongeveer kwart over 10 waren we aan het inladen. Altijd leuk om al die zware meuk een smalle trap omhoog te tillen.
Toen eenmaal alles boven stond gingen Nico en Koen beginnen aan de opbouw van de drums en het micen hiervan met hulp van Van Der Meulen, onze gele mascotte. Rowald en ik gingen boodschappen doen want er moet ook gegeten en gedronken worden op zo’n dag natuurlijk. Dr. Pepper en humus stonden uiteraard op de boodschappenlijst. Toen we terugkwamen stond alles mooi opgesteld en kon de sound gecheckt worden.
Hierna werd begonnen met het allerleukste van het weekend: het opnemen. We hadden voor elk nummer al het juiste tempo voor de clicktrack opgeschreven (een aardige stijging in bpm vergeleken met “This Season Needs Torches”) dus kon Koen meteen aan het werk. Ik zeg ‘het allerleukste van het weekend’ omdat opnemen inderdaad erg leuk is, maar ook oersaai. Het komt erop neer dat je uren achtereen naar een drummer zit te luisteren of het allemaal wel goed gaat en of het allemaal wel klopt. Daarnaast doe je zelf helemaal niks, behalve dat ik per nummer eenmalig een guide-track opneem op de gitaar. Maargoed, het mooie is dat je na al dat wachten en rondhangen wel een mooi resultaat hebt. De sound in The Stage is namelijk ontzettend gaaf. De drums krijgen een mooie natuurlijke room-sound. Daarnaast bleek Koen zo goed geoefend te hebben dat het allemaal behoorlijk snel ging (hoera voor Koen!).
Tijdens de opnames wordt er natuurlijk ook wel eens een pauzetje ingelast. Op een van deze pauzes kregen Rowald en ik het idee om eens bij ‘die gekke winkel hiernaast’ te gaan kijken. De winkel, ‘SoLow’, bleek bomvol random goedkope zooi te liggen. Dus kwamen we met o.a. een robot (door Rowald liefkozend Fred gedoopt) en van die piepschuimvliegtuigjes weer terug naar The Stage. Je moet toch op een of andere manier jezelf bezig houden terwijl je wacht op het moment dat Koen klaar is met een nummer en weer aan een nieuwe begint.
Het bijhouden van een studio-verslag is dus voornamelijk vertellen dat het veel wachten is. Dus skip ik alweer naar het einde van dag 1. Rick was ondertussen ook aanwezig en Koen had het voor elkaar gebokst om er 6 drumtracks op te krijgen in een paar uur. We begonnen rond 2 uur met opnemen en moesten om half 7 alweer stoppen omdat er die avond een pyjama-party was in The Stage. Erg voldaan met het geweldige werk van Koen en na heel veel “Aights”, “Siked” en “Ruiggg”’s van Nico, schoven we wat patat en falafel naar binnen en vertrokken we richting onze slaapplaats; Hotel Antillectual in Nijmegen.
Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Willem en Roos. Rowald had een heerlijke (driekwartvolle) fles whisky (Glengoyne Burnfoot, aanradertje!) mee die werd uitgeschonken en uitgeschonken totdat de bodem in zicht was. Daarna werd de biertaxi nog maar even gebeld. In de loop van de avond schoof nog een varia aan bezoek aan. Oftewel, gezellig hoor! Hoogtepunt van de avond was toch zeker het bezoek aan Snackbar Corry die de beste leus ooit hanteert: ‘best wel lekker’.
Na een dag rond te hebben hangen en het nodige te hebben genuttigd gingen we uitgeput maar voldaan slapen in het vier-sterren hotel. De volgende dag moesten we immers vroeg weer op voor dag 2. 

Dag 2 – Zaterdag – 1-3-14
Rick zou een wekker zetten om half 9. Ik werd om half 10 wakker gemaakt en moest dus haasten om op tijd klaar te staan voor vertrek, we moesten immers om 10 uur weer in Arnhem zijn. Dus meteen de in de kleren en de auto in. Aangekomen bij The Stage werden we opgewacht door Nico en eigenaar Niels. Niels voorzag ons van de nodige koffie waarna we weer begonnen met het opbouwen van de drums.
De avond ervoor hadden we alles gemarkeerd met tape omdat de set up van de drums en mics precies hetzelfde moest zijn om ervoor te zorgen dat het geluid niet te veel veranderd. Je wilt immers toch een beetje hetzelfde geluid hebben op een plaat. Gelukkig had de pyjama-party geen roet in het eten geschopt, alle tape was nog aanwezig en zat nog op de juiste plek.
Na het opbouwen en weer boodschappen te hebben gedaan werd er weer verder gegaan met de opnames. Koen had nog 7 drumtracks te gaan. Dit betekende dus weer het gebruikelijke recept tijdens opnemen: wachten. Om het wachten wat te verzachten gingen Rowald en ik maar weer eens naar die gekke winkel. Na dit bezoek was de collectie met miniatuur WW2-piepschuimvliegtuigjes compleet. Een heel bataljon aan Japanse, Duitse (Messerschmidts!), Engelse, Amerikaanse en zelfs een Russisch vliegtuig vlogen door The Stage. Pearl Harbor en enkele andere klassieke WW2-oorlogscenes werden tot in detail nagespeeld.
We waren trouwens gevraagd om die avond een show te doen in The Stage, we waren er immers toch. Dit vonden we uiteraard een prima idee dus nadat Koen de laatste drumtracks erop had konden door middel van een show vieren dat alle drums in twee dagen tijd waren opgenomen. De eigenaren van Hotel Antillectual waren richting Arnhem gekomen om naar onze show te kijken waarna werknemer Riekus met ons meereed naar het hotel om ons daar binnen te laten.  De show zelf was nogal last-minute gelukkig waren er kleine groepjes stuiterende pubers die af en toe een nummertje meepikten, al dan niet gekleed in een achterlijk carnavalskostuum. Na heel even nagezeten te hebben in Hotel A. ging iedereen weer redelijk op tijd naar bed, want dag 3 stond voor de deur.

Dag 3 – Zondag – 2-3-14
De drums waren dus in 2 dagen tijd opgenomen, terwijl we er drie dagen voor hadden berekend. Dit betekende dus dat, eerder dan verwacht, Rick aan de slag kon met zijn basgitaar. Na de gebruikelijke kopjes koffie en het ontbijt gingen Nico en Rick aan de slag om het juiste basgeluid te vinden. Al redelijk snel was iedereen tevreden met het geluid (“niet te wollig, niet te blikkerig”) en dus kon Rick beginnen aan het opnemen van 13 bastracks. We hoopten dat dit in één dag zou lukken zodat we niet de bas later nog een keer hoefden te re-ampen. Maar 13 tracks in 1 dag, dat zou toch een hele klus zijn.
Wederom een dag vol rondhangen en wachten, maarja, het gaat allemaal om het resultaat. En met elke track die opgenomen werd steeg ons enthousiasme over het resultaat. Gelukkig houd dat je nog een beetje wakker en gefocust. En er worden allerlei dingen verzonnen om jezelf te vermaken. Koen en Rowald waren aan het experimenteren met hotsauce en divers voedsel. Een broodje humus, hotsauce en groene Croky was een briljante smaaksensatie die ook Nico niet aan zich voorbij liet gaan. Later op de dag gingen Koen en Rowald weer op strooptocht voor het avondeten en ontdekten ze 20 meter buiten The Stage de Fresh Food Corner waar voor hun neus verse naanbroden (in een kolenketel) en geniale curries werden bereid. De kok bleek een keiharde baas te zijn en werd beloond met een paar stickers. Niet lang na het eten werden de laatste baslijntjes ingespeeld. Respect voor Nico dat hij dit als werk doet, want het is slopend en verreist veel aandacht. En ook respect voor Rick want om half 10 ’s avond stonden alle 13 tracks erop! We hadden snel opgeruimd en uitgeladen en vertrokken rond kwart voor 11 weer richting het westen des lands, moe maar super voldaan.

Komende vrijdag staan weer 3 dagen aan opnames op de agenda. Dan is het mijn beurt om de gitaar op te nemen en zal Rowald beginnen aan de zang. Dus, tot de volgende update!

- Jort  


Reacties

Gepost door: willemantillectual Gepost: 07-03-14 12:29:42
LEUK!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 08-03-14 12:56:06
Heel tof!!

© copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact