Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

The Saint Alvia Cartel - Static Psalms

03-02-13 18:06:00 / door pureandsimple / band: The Saint Alvia Cartel / album: The Saint Alvia Cartel - Static Psalms (2013)

The Saint Alvia Cartel - Static Psalms

Toen Gunner Records met deze band aan kwam kakken (toen nog The Saint Alvia Cartel) dacht ik na de eerste luisterbeurt: “Dit klinkt als een moderne versie van The Clash meets Smash Mouth, dit kan gemakkelijk mee met een band als the Gaslight Anthem en zal dus wel wat potjes gaan breken”.  Nadere inspectie deed me echter inzien dat het niet catchy genoeg was en qua stijlen te verschillend was om echt groot te worden. En dat bleek ook. Een paar jaar later is The Gaslight Anthem geliefd bij een groot deel van het 3FM-publiek en kent vrijwel niemand in Europa deze band nog. Zo kan het soms gaan. 

Het is moeilijk om een mengelmoes van stijlen tot een consistent geheel te maken. Een geheel met een eigen smoel. Dat was deze band met hun eerste plaat, en een duidelijke voorliefde voor ‘het feestje’, niet echt gelukt. Daarbij vond ik het allemaal net iets te weinig punkrock genoeg. Zeker als je nagaat dat bandleden afkomstig waren van bands als Grade, Jersey en Boys Night Out.

Saint Alvia hoefde wat mij betreft niet te tornen aan de combi van indie, rootsrock, dub, blues, soul, rocksteady, reggae, alternative rock, alt. country, new wave en punkrock, maar moest zich op plaat wel wat beter concentreren op een gelijkmatig// eigen geluid. Maar bij voorkeur ook niet teveel richting de poppy indierock kant. Dat laatste is gelukkig niet gebeurt. De 6-mans formatie, waarvan er een stuk of 3/ 4 voor de zang zorgen, heeft met Static Psalms een stevige stap in de juiste richting genomen. Qua opnames, qua geluid en wat betreft de liedjes is er ook echt vooruitgang ten opzichte van het al uitstekende debuut. Maar Opener When I Die heeft een duidelijke blues-vibe, opvolger Whispering to the Dead heeft een hardcore-vibe en een nummer als Whiskey Business zou zo van Smash Mouth kunnen zijn. Ik vind het niet extreem vervelend ofzo, maar ik hoop dat de volgende plaat wéér ietsjes minder breed is qua geluid. Want kwaliteit is er genoeg.

Score: 70/100

<< Defeater - Live on BBC Radio The Mahones - Angels & Devils >>

Reacties

Gepost door: laer Gepost: 04-02-13 20:46:05
Vette band, ben zeer benieuwd naar deze plaat. Heb je nergens een download linkje toevallig? ;-)
Gepost door: pureandsimple Gepost: 05-02-13 09:37:30
Volgens mij kun je hier de hele plaat horen:
https://soundcloud.com/divergent-recordings/sets/saint-alvia-static-psalms/

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact