Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijstjes 2012 - deel 4

28-12-12 06:00:00 / door puyol

We vragen vooraanstaande (of gewoon random) mensen uit de o zo mooie Nederlandse en Belgische punk rock scene om hun top 5 van 2012-releases met ons te delen en te vertellen over de missers van 2012, hun gevoel van 2012 en verwachtingen voor 2013. Vandaag de laatste aflevering met: Mano Revolver (punx.nl), Marc (Herder/Feast/Bivouac/Omission/Perimeter Audio), Andy (punx.nl) en als laatste zal ik mijn gal nog even spuwen.

Mano Revolver - punx.nl

30 jaar en punkcredits heb ik niet echt meer. Ik schrijf af en toe nog wat voor Punx.nl en koop veel platen en cd’s, maar that’s it. Vroeger zat ik wel in een bandje, had ik een eigen e-zine, heb wat cdtjes uitgebracht en organiseerde eens in de 100 jaar een showtje, maar dat was toen… laten we het over nu hebben!

Top 5:
1. The King Blues – Long Live The Struggle
De nummer 1 baseer ik puur op het feit welke plaat ik het afgelopen jaar het meest geluisterd heb. Met stip op 1 heb ik dan The King Blues met ‘Long Live The Struggle’ staan. Veel te laat ontdekt natuurlijk, het derde album ‘Punk & Poetry’ was alweer een tijdje uit toen ik het eindelijk aandacht begon te schenken. ‘Long Live The Struggle’ is muzikaal misschien wat minder p-rock verantwoord, maar ik vind het qua muziek en teksten subliem.

2. The Gaslight Anthem – Handwritten
Na het wat tegenvallende ‘American Slang’ (hoewel dat achteraf ook wel meevalt…) slaat The Gaslight Anthem geniaal terug met het briljante ‘Handwritten’, alles lijkt te kloppen. De band heeft tegenwoordig een hoog hipster en pinkpop gehalte heeft onder zijn fans, maar wat maakt het uit als je zulke fijne platen kan maken? Niks toch. Precies.

3. Razorblade – Days Of Glory
Na Discipline toch wel mijn meest favoriete band van eigen bodem en behoorlijk productief, daar hou ik wel van! Kwam vorig jaar nog het Duitstalige ‘Gegen Die Masse’ uit, met ‘Days Of Glory’ halen ze weer lekker hard uit in het Engels en Nederlands. Het titelnummer is een regelrechte anthem!

4. Vogelfrei – Der Dämmerung Entgegen
Hoewel de cd uit 2011 komt is de lp geremastered en al uitgekomen in 2012, dus neem ik deze toch stiekem mee in de lijst van dit jaar. Vogelfrei is samen met de Onkelz mijn favoriete band van Duitse makelij en werd met ‘Der Dämmerung Entgegen’ opnieuw bevestigd.

5. Evil Conduct - Working Class Anthems
Ai, op de valreep toch nog de nieuwste Evil Conduct voordat de jaarlijst definitief moest zijn weten te scoren en er kunnen natuurlijk nooit genoeg Nederlandse bands in de punx.NL jaarlijsten staan! Maar niet alleen daarom, de nieuwste Evil Conduct staat ook weer vol met geweldige meezingers waar ik geen genoeg van kan krijgen!

Grootste muzikale missers:
Ben ze niet echt tegenkomen, koop tenslotte ook alleen wat ik leuk vind. Als ik dan een muzikale misser moet noemen zijn het al de bands die we de laatste zondag op het Dour Festival zijn misgelopen. Ga je voor het eerst naar een meerdaags festival (op je 30e, fml) regent het echt elke dag, constant en word er geen reet aan gedaan door de organisatie. Zondag waren we het zat en zijn we naar huis gereden. Doei!

Algehele gevoel over 2012:
Goed! Toffe releases, veel nieuwe dingen ontdekt en gekocht die ik nog niet had (pre 2012 dus), toffe shows meegepikt (Rancid is de baas van de Melkweg!) en naar veel gruwelijke feesten geweest waarvan PRSPCT XL 15 heer en meester was. Hoewel ik nog wel op moment van schrijven o.a. nog naar Speedfest en PRSPCT XL 16 moet.

Muzikale verwachting voor 2013:
100 nieuwe The Old Firm Casuals ep’s en splits, Discipline weer op volle sterkte met Merijn van Banner Of Thugs, weer een dozijn goede releases van Rebellion Records, benieuwd waar Strength Records allemaal mee op de proppen gaat komen, nieuwe platen van The Transplants, Noi!se, Badlands, Rancid, toffe shows, harde feesten… ik heb er zin in!

 

Marc van Duivenvoorde - Herder/Feast/Bivouac/Omission/Perimeter Audio

Gitarist voor Herder, Feast en Bivouac. In het verleden bassist van Omission.. Studio engineer bij Perimeter audio en gearhead ultimo.

Top 5:
1. Lana del rey - Born to die
2. High on fire - De vermin mysteris
3. Risa and fall - Faith
4. How to destroy angels - An omen EP
5. Entrapment - The obscurity within

Muzikale jaar 2012:
Helaas waren er in 2012 niet echt heel erg veel muzikale dingen die me echt verrast hebben. Grote uitzonderingen waren daarentegen Punch en Pick your side. De eerste blies me volledig weg op een show in het Patronaat in Haarlem, instant fan!!. Pick your side ontdekte ik door een LP die ik kreeg van een vriend van me. Beide bands spelen kneiterharde snelle hardcore/punk zoals ik er van houd, hard, kort, oprecht en intens.. Op persoonlijk muzikaal vlak was dit toch wel een van de betere jaren. Met Herder veel coole shows gespeeld en twee releases uitgebracht. De re-release van de demo tape op 7” via Wolfsbane records en de Horror Vacui EP op reflections. Mijn studio engineering heeft dit jaar ook weer een boost gekregen waardoor ik daar weer veel meer mee bezig ben. Coole projecten gedaan met Entrapment, Grinding halt, Snowburner, Villainy en Acid death trip. Verder qua nieuwe bands en ontdekkingen niet een heel erg spannend jaar, meer van hetzelfde.

Verwachtingen 2013:
Geen idee, ik denk dat een aantal bands gewoon op huidige voet door zullen gaan en “veilige” platen zullen uitbrengen. Ik hoop weer op wat nieuwe bands met urgentie, die durven te experimenteren en gewoon intens goede muziek maken, niet omdat ze het kunnen, maar omdat ze dat moeten doen. Hopelijk gaan er coole dingen gebeuren met mijn eigen en bevriende bands in 2013, het zou zowaar eens een heel erg cool jaar kunnen worden.

Grootste tegenvallers 2012:
Negative approach in Haarlem, niet te doen, was erg siked voor deze show, maar om eerlijk te zijn viel de gehele dag me behoorlijk tegen qua bands en sfeer. Gelukkig was Punch er om de dag weer goed te maken.

Coolste shows 2012:
Punch – Patronaat, Haarlem.
Trash talk – Vrankrijk, Amsterdam.

  

Andy - punx.nl

Top 5:
The War Goes On - This shitty life ep
Debuut van deze K-town band, beetje punk, beetje hardcore. Met leden van No Hope for the Kids en Hjertestop, dan weet je dat het goed zit!


One Man Army - Shes an alarm ep
Ik kan me nog herinneren dat ik OMA leerde kennen via dit forum enkele jaren terug, en was meteen fan. Het was dan ook meteen een blij moment toen ik hoorde van deze ep en hij stelt niet teleur.


Terrible Feelings – Shadows lp

Ontdekt via via en meteen hooked. De ep’s blijven mijn voorkeur hebben, maar wat een plaat! 


Imperial State Electric - Pop War lp
Groot fan van de Hellacopters en veel te laat ontdekt helaas. Gelukkig zit Nick Royale niet stil en komt Imperial State Electric goed in de buurt van de Hellacopters sound. Geweldige plaat, van begin tot eind. 


Gaslight Anthem - Handwritten lp
Niet erg punk meer, wel heel erg gaaf. Kan er weinig meer over zeggen.

Grootste muzikale missers:
De doorzettende populariteit van dubstep, de nieuwe greenday albums, re-recordings van Fear(en elke andere band die zich schuldig maakt hieraan!) De nieuwe casualties plaat, de nieuwe King Blues LP en zo kan ik nog wel doorgaan! Bagger, bagger en nog eens bagger uitgekomen dit jaar. 


Algehele gevoel 2012:
Niks te klagen. Goeie shows gezien en leuke platen gescoord.

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik verwacht veel van de aankomende full length van One Man Army. En natuurlijk wederom meer shows en platen.


Jort - Sweet Empire/North Empire/sinds kort schrijf ik dus ook wel eens wat voor Punx.nl

Top 5:
in willekeurige volgorde:

The New Lows – I Couldn’t Sleep
Een stelletje 40ers die met indie doorspekte punk maken. Geen van de bandleden virtuoos op hun instrument maar in totaliteit klinkt die plaat toch wel erg lekker. Heerlijke melodien, simpele schema’s, goede aanvullende samenzang, leuke aanvullingtjes met gitaarwerk, mega saaie drums; het klopt!

Joyce Manor – Of All The Things I Will Soon Grow Tired
Nummertjes die allemaal rond de minuut inklokken. Hard, rauw, melancholisch, lekker. Dat er maar snel weer een plaat mag komen, en een tour.

Luther – Lets Get You Somewhere Else
Debuutplaat van deze band uit Philadelphia. Een poppy punk plaat met veel variatie. Zo’n plaat die met elke keer luisteren weer wat nieuws te bieden heeft terwijl het allemaal heel simpel klinkt, maar gewoon erg lekker. Meezingertjes genoeg!

Hot Water Music – Exister
Dat deze mannen terecht als een van de vaandeldragers van de orgcore bestempeld mogen worden hebben ze maar weer eens bewezen met deze prachtplaat. Ik durf te zeggen hun beste plaat tot nu toe. Bomvol heerlijke rauwe rockerts, deze plaat wordt niet saai.

Hostage Calm – Please Remain Calm
Deze band is uitgegroeid tot een van mijn lievelingsbands, maar als je dat een paar jaar terug tegen me had gezegd dan had ik je voor gek verklaard. Na de eerste luisterbeurt van deze plaat was ik ook niet overtuigd. Maar de nummers beklijven en de plaat neemt bezit van je. Dit is prachtig uitgebalanceerde muziek die geluisterd moet worden, en daarom ook de aandacht pakt. Er zit van alles wat in. 

Ook leuk van dit jaar: Cheap Girls, Sundials, Downtown Struts, Burning Love. Daarnaast dacht ik dat Chris Wollard z’n nieuwe plaat volgend jaar zou komen, maar daar zat ik dus flink naast. Goede kans dat deze ook in/richting mijn top 5 had gestaan als ik 'm geluisterd zou hebben.

Grootste muzikale missers:
Door Tim Vantol werd ik er helaas weer op gewezen: None More Black op Groezrock. Ik had er zo veel van verwacht en gehoopt en het werd zo weinig en matig....

Algehele gevoel over 2012:
Muzikaal gezien was het persoonlijk een leuk jaar. Lekker getourd, veel shows gespeeld. Ik vermaak me wel. Maar met platen was het wat minder dit jaar. Te weinig platen die echt zijn blijven hangen. Als ik terugkijk op mijn jaarlijsten van 2011 en 2010 (ja, die bewaar ik), dan staan daar veel meer klassiekers in. Daarom hoge verwachtingen voor volgend jaar...

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik heb alleen maar albums genoemd in mijn top 5 (en daarna wat andere die het net niet gehaald hebben) maar er zijn dit jaar 2 7”s uitgekomen die mijn muzikale hart sneller hebben doen laten kloppen: Broadcaster en One Man Army. Deze komen beide in 2013 met een volledige plaat, ik kan niet wachten. Daarnaast ook nieuwe platen van The Bronx, Bad Religion, The Night Marchers, Swingin Utters, The Real Danger, Antillectual en vast nog veel meer moois. Hopelijk ook nog leuke dingen doen met Sweet Empire. 2013 wordt een mooi jaar!

  

Reacties

Gepost door: puyol Gepost: 28-12-12 23:36:15
Ik heb even gekeken naar de meest genoemde platen om zodoende een punx.nl top 5 op te kunnen stellen. Doe ermee wat je wilt, maar de totale top 5 bestaat uit:
Hot Water Music - Exister
The Menzingers - On The Impossible Past
Teenage Bottlerocket - Freak Out
Gaslight Anthem - Handwritten
Apologies, I Have None - London
Gepost door: laer Gepost: 29-12-12 15:09:19
Mooi lijstje dacht ik zo.
Gepost door: willemantillectual Gepost: 30-12-12 15:17:37
mooie serie rowald, zowel het ultieme-5-lijstje als de jaarlijstenserie op punx.nl!
Gepost door: puyol Gepost: 30-12-12 20:16:12
Rowald? En bedankt he...
Gepost door: tom Gepost: 30-12-12 22:26:22
hehe
Gepost door: billenplas Gepost: 03-01-13 15:12:37
What the fuck G!!

Punx.nl is echt tantu gay!!! Waar is de punk????
Gepost door: willemantillectual Gepost: 07-01-13 16:19:58
oh, sorry he! ronald!
Gepost door: willemantillectual Gepost: 07-01-13 16:21:44
ik bedoel uh jordy, uh rikkert? coenraad!
Gepost door: triplezero Gepost: 09-01-13 16:04:52
Iedereen die me kent weet wel dat ik Converge op nummer 1 heb staan. En die nieuwe Teenage Bottlerocket is echt een ongeinspireerde plaat in vergelijking met de vorigen.

© copyright 2002 - 2022 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact