Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijstjes 2012 - deel 3

24-12-12 01:11:00 / door puyol

We vragen vooraanstaande (of gewoon random) mensen uit de o zo mooie Nederlandse en Belgische punk rock scene om hun top 5 van 2012-releases met ons te delen en te vertellen over de missers van 2012, hun gevoel van 2012 en verwachtingen voor 2013. Vandaag de derde aflevering met: Hans (The Minority/The Indoor Park), David (Dear Hearts), Marnix (punx.nl) en Ray (Drunktank).

Hans - The Minority/The Indoor Park

Ik speel bas in The Minority en in The Indoor Park. Ik schrijf af en toe eens een recensie voor KindaMuzik. Ooit oprichtend lid van de Limburgse punkrockband Progress, nu woonachtig onder de rook van Amsterdam, waar ook af en toe shows en benefieten in mijn huis georganiseerd worden.

Top 5:
Ik ben niet zo van het bijhouden van lijstjes. Maar, in volstrekt willekeurige volgorde, ga ik eind 2012 toch voor de onderstaande vijf platen als zijnde mijn muzikale hoogtepunten van dit jaar:
 Hot Water Music – Exister
Propagandhi – Failed States
Bruce Springsteen – Wrecking Ball
Rise & Fall – Faith / Fate
The Menzingers – On the impossible past

        Hoe was 2012?
Aangezien iedereen in het begin van het jaar dacht dat de wereld in december zou vergaan, hebben we er maar wat moois van gemaakt. Aantal mooie reizen gemaakt, onder andere naar China, waar ik in Beijing op een hardcoreshow terechtkwam en concludeerde dat de scene ook echt wereldwijd leeft.

Zelf hebben we met The Minority de allereerste EP getiteld ‘Send in the Troops’ uitgebracht, die online geheel gratis en dus heel punk en te beluisteren is via: www.theminoritypunkrock.bandcamp.com

Maar muzikale hoogtepunten, want daar gaat het hier tenslotte om, waren er ook legio. Bijvoorbeeld Pearl Jam dat in een gloednieuw Ziggodome wederom bewijst een meesterlijke band te zijn, begeesterd raken door ontzettend goede muzikanten tijdens North Sea Jazz, de terugkeer van mijn lievelingspunkband Good Riddance, het ontdekken van The Wonder Years op Groezrock en een aantal briljante performances van A Wilhelm Scream.

Natuurlijk zijn er ook een aantal missers en jammerlijkheden te melden dit jaar. Naast het feit dat ik na hun show op Ieperfest wederom heb moeten concluderen dat Agnostic Front een hele tijd geleden had moeten stoppen, had ik maar weinig op met de Pennywise-Zoli Teglas combinatie. Zeker, kwalitatief niet slecht, maar niet echt een geslaagd huwelijk te noemen. Of de terugkeer van oerzanger Lindberg dit nog kan lijmen komend jaar is wat mij betreft nog maar de vraag.

Hoe wordt 2013?
Dat brengt ons bij het aankomende kalenderjaar. Ik hoop en verwacht van alles. Ik verwacht (of hoop vooral heel erg) dat we Propagandhi en Good Riddance beiden (weer) mogen verwelkomen in Europa dit jaar. Ik hoop dat een eventuele nieuwe Born From Painplaat met de oorspronkelijke gitarist Bolle weer in de gelederen minder Duits gaat klinken. Ik denk dat we The Gaslight Anthem definitief kunnen afschrijven als indieband en ze cadeau kunnen doen aan het grote hipsterpubliek. Ik zie ontzettend uit naar de Europese toer van I Am Heresy in maart. I Am Heresy is de nieuwe band van voormalig Boy Sets Firezanger Nathan Gray. En ik hoop natuurlijk zelf ook nog een mooi aantal toers en shows te kunnen spelen dit jaar. Hallee!

 

David - Dear Hearts

Top 5:
1. The Gaslight Anthem - Handwritten
‘45’ is natuurlijk het beste nummer van het jaar, er zit weer iets meer ‘ballen’ in de sound. Niet dat ik ‘American slang’ slecht vond, maar het was toch ietsje minder. Fan van de ganse sfeer die rond die band hangt, van de versterkers tot de teksten, van de riedeltjes tot de Nirvana/Tom Petty cover.

2. Hot water music - Exister
Nooit zo’n grote fan geweest, maar dat is helemaal omgeslagen met ‘exister’. Veel toegankelijkere sound, meer rock, meer refreinen, meer samenzang. Volledig de stijl die ik graag mag horen. Met voorsprong m’n favoriete HWM release!

3. Apologies, I have none - London
Wat een album! Heel origineel allemaal en met heel veel emotie in teksten/zang. Meer van dit soort bands aub! Met voorsprong m’n favoriete nieuwe UK band.

4. OFF! - S/T
Enorme fan van de eerste, enorme fan van de tweede. Deze band kan niet veel fout doen. Kort, krachtig, to the point. De hardcore/punk waar ik van hou. Coole video’s! en Keith Morris godver!

5. Forgetters - S/T
Op de valreep! Misschien komt ie zelf nog hoger, maar moet nog verder groeien. Alles wat Blake aanraakt wordt goud. Meerdere luisterbeurten nodig, niet zo’n hapklare brok, maar wat een held! Hier en daar zelf wat Jawbreaker te bespeuren!

Grootste muzikale missers:
Enorm weinig nieuws gehoord dit jaar, enkel de krenten (voor mij dan) uit de pap proberen te halen. Alles wat ik niet wou hebben heb ik dan ook links laten liggen. Nur hits dit jaar.
GROOTSTE VERLIES VAN 2012: split van Leatherface!!

Algehele gevoel over 2012:
Muzikaal: dat ik oud word – Globaal: dat ik oud word

Muzikale verwachting voor 2013:
Veel spelen met Dear Hearts! Een split 7inch met het Franse Over the stars uitbrengen en misschien een nieuwe EP. Siked! Anders niet te veel verwachtingen scheppen.

 

Marnix - Punx.nl

Punkrock is gaaf. Heel erg gaaf. En er komen ook ieder jaar weer gave laten uit. Ook in 2012. Omdat ik me gefocussed heb punkrock hebben de albums van bijvoorbeeld Springsteen, Avett Brothers en Justin Townes Earle het niet gehaald. Terwijl deze zeker wel de moeite waard zijn. Uiteindelijk hebben ook bands als Tenement Kids, Arms Aloft, Forgetters, Samiam, Blacklist Royals, Municipal Waste, Herder en The Gaslight Anthem het niet gehaald (waar dat op een andere dag 1 van deze platen waarschijnlijk wel in m´n top 5 was beland). Omdat ik niet tot 5 kan tellen heb ik de 6 meest essentiële platen even bij elkaar gezet.

Hot Water Music – “Excister” (Rise Records)
Ik durf het te zeggen: de beste plaat die HWM ooit gemaakt heeft. En het werk daarvoor was zeker niet altijd slecht.

Teenage Bottlerocket - "Freak Out!" (Fat Wreck Chords)
Beste poppunk band van dit moment.

The Menzingers - "On The Impossible Past" (Epitaph)
Als het om punkrock gaat in 2012 mag deze band niet ontbreken. Op weg naar m´n werk, onder het genot van 35 graden, heb ik deze plaat ochtend aan ochtend gedraaid.

The Evening Rig - "Nothin' To Hear Here" (DIY)
The Evening Rig klinkt als The Replacements met wat meer country invloeden. Gruwelijk gave band en extreem toffe plaat.

Bent Left - "Faberge" (Encapsulated)
Nooit echt onder de indruk geweest van eerder werk, maar deze plaat is echt super. Voor wie nog altijd wel te porren is voor iets tussen Dillinger Four en Off With Their Heads.

Classics Of Love - "S/T" (Asian Man)
Aan het begin van het jaar draaide ik nauwelijks wat anders dan deze plaat. Ook voor wie niet zo hard gaat op Operation Ivy is dit echt een geweldige plaat. Niet verwacht dat Jesse Michaels ooit nog een plaat zou maken dat mee kan met het beste van het jaar. Tis ´em toch gelukt. Wie mij aan het begin van deze eeuw had verteld dat ik ooit in 2012 albums van Jesse Michaels en Keith Morris (OFF!) grijs zou draaien had ik je voor gek verklaard.

Grootste muzikale missers:
Bouncing Souls - "Comet" (chunksaah Records)
Van deze gave band had ik wel wat meer verwacht. Niet vreselijk slecht, maar zeker niet heel goed.

The Riverboat Gamblers - "The Wolf You Feed" (Volcom Records)
Beetje saaie plaat van een band die zoveel meer kan. Ooit gaat deze band weer een klapper van een plaat afleveren. The Wolf You Feed is dat in ieder geval niet.

GreenDay – "alle 3 niet te doen" (Reprise Records)
Als je de grootste punkrock band op aarde bent mag je wel wat meer kwaliteit bieden dan deze matige toelie. Eeuwig zonde.

Algehele gevoel over 2012:
Ook dit jaar zijn er weer punkrockplaten uitgekomen die ik mezelf over 20 jaar nog wel zie opzetten. En als ik wel 15 platen kan noemen die dit jaar zijn uitgekomen, en echt wel de moeite zijn, is dat sowieso een goed teken. Gaaf ook om te zien dat ondanks moeilijke tijden Nederlandse labels als Rebellion Records, Shield Recordings, Reflections en the Limit/ Crucial Attack nog altijd toffe dingen uitbrengen. Ik wilde nog even vermelden dat ik het een goeie zaak vind dat die mini-hype rondom punkrockers die het met een akoestisch gitaar doen eindelijk een beetje overgewaaid is.

Muzikale verwachting voor 2013:
Er zitten weer een hoop toffe tours aan te komen voor 2013. Ook staan er een aantal toffe platen op het punt gereleased te worden (Bad Religion bijvoorbeeld). Laat maar komen!

 

Ray - Drunktank

Top 5:
3 Inches Of Blood - Long Live Heavy Metal
Homer - The Politics Of Make Believe
Atlas Losing Grip - State Of Unrest
Pennywise – All Or Nothing.
Vanderbuyst – The Flying Dutchmen

 

 

Reacties

Gepost door: laer Gepost: 24-12-12 15:45:17
Godverdomme ja, de nieuwe Evening Rig.. helemaal vergeten in mijn lijst te zetten. Wat een band en wat een plaat!
Gepost door: georgew Gepost: 24-12-12 17:15:03
ALG - State of Unrest is al eind zomer 2011 uitgekomen. Het zegt veel dat niemand het nieuwe Offspring album noemt bij zowel top als missers. Het is idd een redelijk anonieme plaat.
Gepost door: puyol Gepost: 24-12-12 17:42:30
Ik ben een mega Offspring fan. Maar dit is een beetje hetzelfde verhaal als Green Day. Als je die albums in tussen de 'missers' zet dan betekent dat dat je er vanuit ging dat het tof zou worden. Beide bands heb ik de hoop helaas al bij opgegeven... Het oude werk blijft daarentegen meesterlijk.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 24-12-12 20:19:04
In tegenstelling tot The Offspring verwacht ik dat Green Day nog altijd een keer een plaat gaat maken die tof is.

© copyright 2002 - 2022 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact