Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijstjes 2012 - deel 2

20-12-12 20:58:00 / door puyol

En we gaan weer verder!
We vragen vooraanstaande (of gewoon random) mensen uit de o zo mooie Nederlandse en Belgische punk rock scene om hun top 5 van 2012-releases met ons te delen en te vertellen over de missers van 2012, hun gevoel van 2012 en verwachtingen voor 2013. Vandaag de tweede aflevering met: Rick (Jones), Bootsman (met pensioen), Irene (Hell Yeah Bookings), Deny (Dowzer/Harsh Realms/Daykneeart) en 
Willem (Antillectual).

Rick - Jones

Top 5:
The Menzingers - On The Impossible Past
Voor mij de beste release van 2012. Van begin tot eind een vette plaat met een erg lekkere sound. Niet alleen muzikaal maar ook vocaal. Wat een stem en wat een energie heeft deze plaat.

Teenage Bottlerocket - Freak Out!
Deze mannen stellen mij nooit teleur. Weer een erg lekker album. En helemaal mooi dat het artwork altijd hetzelfde blijven. Less is more, right?!

The Gaslight Anthem - Handwritten
Ik volg ze al vanaf de beginjaren en weten me toch weer te verassen met dit album. Natuurlijk niet zo goed als Sink Or Swim en The '59 Sound maar wel een heel stuk beter dan American Slang. Hoogtepunten: 45, Handwritten en Howl.

Lucero - Women & Work
Wat een vette sound heeft deze band! Ik ben al een hele tijd fan van Ben Nichols, want wat een geweldige stem heeft die kerel. Een zeer vette release.

No Trigger - Tycoon
Voor dit album kon ik weinig van No Trigger en ik heb ook weinig met het genre 'melodic hardcore' maar dit album is catchy en klinkt vet, heel vet.

Grootste muzikale missers:
Eigenlijk maar 1 die in me opkomt. LIT - The View From The Bottom. Hier had ik veel meer van verwacht. Ik hoor weinig van de oude LIT terug, erg jammer.

Algehele gevoel over 2012:
Voor mij was 2012 een goed jaar qua albumreleases. Albums die mijn top 5 niet gehaald hebben maar wel erg sterk zijn, zijn bijvoorbeeld de nieuwe van: Gallows, The Toy Dolls, Hot Water Music en The Casualties.

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik verwacht een mooi jaar. Er staan al enkele releases op mijn lijstje die ik zeker ga uitchecken. Zo wacht ik al enkele jaren op de nieuwe plaat van The Ataris en volgend jaar komt hij dan eindelijk. Er komen ook nieuwe albums van o.a. Bad Religion, Dropkick Murphys, Rancid, Frank Turner en Jimmy Eat World dus dat moet helemaal goedkomen.

 

Bootsman - met pensioen

Top 5:
1. Punk rock: Hot Water Music – Exister en The Menzingers – On The impossible past zijn de twee platen die, mijns inziens, de tand des tijds zullen doorstaan. Die laatste gaf ook één van de beste optredens in een uitverkochte Winston. Een week daarvoor schopte de Swingin' Utters behoorlijk kont in Haarlem voor een bescheiden aantal bezoekers.

2. Going Down Rockin' – Waylon Jennings: The last recordings. In februari stond ik aan zijn graf en liep ik door zijn geboortedorp. Met dit laatste album bewijst hij nog één keer wie de beste countryzanger was.

3. Nederlandse hoogtepunten waren de nieuwe platen van Tenement Kids en Man from the South. Echte muziek die gehoord moet worden. Van The Road Home hoop ik ook meer te horen. Tevens kijk ik ook uit naar de single van Harsh Realms. Eindelijk weer een orgcore band van Nederlandse bodem.

4. Killer Mike – R.A.P. Music. Orginele beats, zieke samples, goede teksten en Mike die spit als een malle. Klassieker!

5. Platen die in geen enkele platenkast zouden misstaan:  Teenage Bottlerocket – Freak Out!, ZZ Top - La Futura, The Avett Brothers – Carpenter, Lucero – Women & Work en de reissue van Muddy Waters – Electric Mud.

Grootste muzikale missers:
Kane.

Algehele gevoel over 2012:
Steeds meer nieuwe kids op shows die behoefte hebben aan echte muziek. Er is een nieuwe generatie die de fakkel heeft overgenomen van mij en mijn tijdgenoten. Hierdoor zijn er regelmatig toffe concerten in Amsterdam, Eindhoven, Noord-Holland en Nijmegen. Inspirerend!
RIP Tony Sly, Levon Helm en Ronnie Montrose!

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik vrees dat persoonlijk nog minder zal meekrijgen van wat punk rock te bieden heeft. Ik hoop wel op ijzersterke releases van Antillectual en The Real Danger.  Ik heb overigens nu al kaarten voor Trampled by Turtles en The Avett Brothers dus 2013 belooft een uitstekend muzikaal jaar te worden.

 

Irene - Hell Yeah Bookings

Top 5:
1. The Menzingers - On The Impossible Past
Zo'n plaat die bij mij even duurt om echt binnen te komen, maar dan krijg ik 'm ook niet meer weg. Catchy, sterke zanglijnen waarbij je niet anders kunt dan meezingen, blijft hangen, blijft interessant... gewoon een super lekkere plaat!

2. Apologies, I Have None - London
Ik hou van dat onwijze Engelse accent met het gevoel van Against Me!

3. The Dopamines - Vices
Zeker één van de beste poppunkbands voor mij, vrolijk, catchy, energiek, heerlijke stem die gast. Deze plaat deelt de nummer 1 spot met hun vorige plaat Expect The Worst (2010).

4. Cheap Girls - Giant Orange
Misschien wat meer easy listening, maar dat in combinatie met zijn ietwat melancholische stemgeluid geeft het deze rocknrollers juist zo'n eigen en lekkere sound die de hele dag als achtergrondmuziek in je hoofd zit.

5. Such Gold - Misadventures
Heerlijk die rauwere harde punkrock die goed kan doorstampen en waar je lekker kan meeschreeuwen. Deze laatste plaat heeft het energie- en melodiegehalte van Strike Anywhere en daarom hebben we ze geboekt, zondag 20 januari in Aloys, Eindhoven!!

Grootste muzikale missers:
Totaal geen misser van deze heldenband en op de plaat staan een paar hele vette nummers... maar de plaat is gewoon niet goed genoeg blijven hangen terwijl ik er zulke hoge verwachtingen van had: Tycoon van No Trigger (btw mijn Hell Yeah buddy Mark is dit helemaal niet met mij eens haha!). Sorry, geen echte missers voor mij, want daar heb ik geen geduld voor en vergeet ik meteen.

Algehele gevoel over 2012:
Ik heb dit jaar een paar van mijn meest favoriete bands kunnen boeken, een te gek jaar voor Hell Yeah Bookings en voor mijn punkhart, zooooo lekker! Laatste tijd is het wel een beetje te rustig geweest... 2013 BRING IT ON!

Muzikale verwachting voor 2013:
Er komen een paar supervette releases aan, het meest ben ik benieuwd naar de nieuwe plaat van Off With Their Heads. AMP magazine post de hele tijd hoe vet die nieuwe plaat is ("Best since Dead To Me's Cuban Ballerina") en mijn vrienden bij Epitaph backen dit... helaas heb ik 'm nog niet gehoord. Daarnaast SIKED voor de nieuwe plaat van Red City Radio en The Menzingers die later in 2013 uitkomen en ik zal er vast nog een heleboel vergeten zijn, maar dat houdt Mark wel in de gaten :)

 

Deny Putman - Dowzer/Harsh Realms/Daykneeart

Top 5:
1. Teenage Bottlerocket - Freak out!
Veel van hetzelfde is niet vervelend als het tof is! Heel catchy, toffe lyrics, plaat kakt nergens in en live (vorig jaar op groez dan) ook supervet!

2. NOFX - Self entitled
NOFX is/was sinds m'n 15 jaar mijn favoriete band. Na een wat tamme 'Coaster' en 'Cokie the clown' die me heel weinig deed, is Self Entitled weer een goede release. Snel, hard, melodie, de typische NOFX dingetjes, ja na dik 12 jaar nog steeds één van m'n favoriete bands. 

3. Accelerators - Fuel for the fire
Meer melodie en poppy punk dan vorig werk en ik vind het vet. De nummers blijven in je kop hangen. Van de ene kant is het pop punk a la Ramones, maar andere invloeden en uitstapjes naar andere punksoorten houdt de variatie er in. Artwork is ook mijn smaak en die transparante, blauw/zwarte plaat maakt het helemaal af.

4. Hot Water Music - Exister
Deze band ben ik pas sinds vorig jaar echt goed gaan luisteren. Naast de klassiekers op punk-o-rama cd's en stukjes live shows had ik nog niet veel gehoord van ze. Dit is echt een kwaliteitsplaat met goeie nummers. De drums vind ik o.a. op Drag my body heel vet. Deze plaat is voor mij een lekkere afwisseling van de pop punk die ik normaal veel luister. 

5. Useless ID - Symptoms
Ik volg deze band al een tijdje en naar mijn mening heeft Fat deze band 2 a 3 platen geleden al gewoon toe moeten voegen aan hun label. 'Symptoms' is wel heel erg ingetogen vergeleken met eerder werk, maar toch goed. Een groot nadeel is dat ze met 'Redemption' toen één van mijn favoriete platen ooit hebben gemaakt, die kunnen ze niet meer overtreffen denk ik. 

Grootste muzikale missers:
Mijn mening is dat het in de punkrock nog steeds hip en steeds hipper lijkt om heel veel naar Bruce Springsteen te luisteren, tempo zwaar naar benenden te gooien, technische foefjes achterwege te laten en liefst zo veel mogelijk akoestisch werk brengen. Niks verkeerds mee, maar ik trekt dat niet zo. Van mij mag het meer knallen en minder kampvuurgehalte hebben. (Maar ja, het zijn de 90's ook niet meer dan denk ik weer) 

Algehele gevoel over 2012:
Qua platen heb ik veel 'oude' platen gekocht of net uit 2011 nog, dus m'n top 5 moest ik goed uitzoeken. Verder Groezrock was heel tof, dacht dat ze 2011 niet konden overtreffen maar daar had ik het toch mis. New Pokerface die een hele toffe afscheidsshow speelt. Stiekem was ik benieuwd naar hun nieuwe werk, maar zo zijn ze wel op een hoogtepunt gestopt. 'Better burn out than fade away' toch?
Qua eigen bands: Met Dowzer onze tofste release tot nu toe gedaan, nieuwe studio, nieuw geluid, release in Japan, toffe reviews. Begin dit jaar bij Harsh Realms gegaan en heel verrast hoeveel interesse er gelijk was vanuit de punkrock scene. In het eerste jaar al gelijk veel toffe dingen gedaan en toffe shows gespeeld als Boemtik Fest, North Empire Fest etc.

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik kijk heel erg uit naar nieuwe platen van The Real Danger, Sparky's Revenge, F.O.D (België) en hoop dat de vage geruchten over een nieuwe Descendents plaat waar zijn haha. Verder hoop ik dat punkrock nog meer gaat groeien in NL. 4 jaar terug was er echt weinig qua punkrock te doen en langzaam trekt het toch aan denk ik. Je ziet steeds meer volk weer bij punk shows. Nu het publiek nog weg met die 'kat uit de boom kijken' mentaliteit en een goed voorbeeld nemen naar België en Duitsland en dan kunnen shows in NL heel tof worden.
Verder met Dowzer volle bak aan de slag met de nieuwe drummer en het tekort aan shows in 2012 proberen goed in te halen! Met Harsh Realms eindelijk die 7 inch releasen en in iedere uithoek shows spelen. Met Daykneeart hopelijk nog wat toffe opdrachtjes binnen halen, dan is mijn vrije tijd voor heel 2013 ook weer goed gevuld!

 

 

Willem - Antillectual

Fuck 5, ik doe 13 want er is zoveel te noemen. Wees blij dat ik mijn liefde voor female pop artists hier nog buiten houd en de marginale emo dit jaar karig vertegenwoordigd is. Redelijk willekeurige volgorde:

Hot Water Music – Exister
Eén van de 2 mastodonten van dit rijtje. Blij dat Exister qua productie en nummers zoveel beter is dan The New What Next, HWM's laatste album voor de break up. Tot nu toe de enige band die na hun reunie met iets fatsoenlijks is gekomen.

Astpai – Efforts and Means
Europa's beste band. Ik ben bang dat in mijn rijtje niet alleen de albums zelf maar ook liveshows hebben meegeteld. Astpai op the Fest in Florida was zo fucking goed. Album en bijbehorende docu ook. http://astpai.bandcamp.com/album/efforts-and-means en http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FBadbyMN1CY

The Stereo State – Crossing Canyons
Ik heb ook het geluk gehad deze band live te mogen zien. En naast een goeie komedie show echt een vette liveband. Als je van een mix van the Loved Ones en Samiam houdt, met de warmste stem ooit. http://thestereostate.bandcamp.com/

Smile and Burn – We Didn't Even Fight Yet
Orgcore uit Duitsland, kan dat? Nee, het is dan ook meer een kruising tussen de Beatsteaks en Lifetime ofzo. Catchy, melodieus en energiek als de tering. Vorige plaat was ook al erg goed, en live weten de heren er ook serieus wat van te maken. http://fondoflife.bandcamp.com/album/we-didnt-even-fight-yet 

Propagandhi – Failed States
Ja, die andere mastodont. Allerbeste band ooit trouwens. Al brengt Propagandhi een hip-hop of reggae-plaat uit, ik zal het trekken. En ook deze trek ik weer prima, ondanks dat het allemaal wat meer uitgesponnen en (nog) minder compact is dan voorheen. 

Bedtime For Charlie – Bright City Lights
Eén van die Europese (Italiaanse) bands die minimaal zo goed is als zijn noord-Amerikaanse tegenhangers, maar nooit de kans krijgt zich te bewijzen. Als je houdt van The Wonder Years, Man Overboard, Transit, Run For Cover Records. http://fondoflife.bandcamp.com/album/bright-light-city-skyline 

Bangers – Good Livin'
Beste band uit Engeland. En daar krijgen ze meer en meer mensen op de been en ook in Europa lukt dat steeds aardiger. Dit is “slechts” een EP'tje, hopelijk snel weer een nieuw album. Fuck it. 23 december live in de Onderbroek in Nijmegen. http://bangersbangers.bandcamp.com/album/good-livin-e-p

Make Do and Mend – Everything You Ever Loved
Het was al een goede band en redelijk gehypte band naar aanleiding van hun vorige platen, maar met deze nieuwe plaat ben ik écht om. Wellicht niet de favoriet van iedereen, omdat ie wat langzamer en meeslepender is. Maar qua songwriting en teksten wel één van de betere in dit rijtje. 

Coral Springs – Greetings From
Toch wat female vocals, omdat ik er gek op ben. Oude bekenden uit Suicide Bombs en andere verdwenen bands. Ik hoop dat ze veel gaan spelen komend jaar en hun belofte waarmaken! http://coralsprings.bandcamp.com/

Insane/Despite Everything – Split
2 superbands uit de periferie van Europa, Griekenland en Slovenie. Supertoffe muziek die gewoon echt helemaal mijn ding is. Een wat experimentele 10” punkrock EP waarvoor ik zowaar mijn platenspeler heb aangesloten. http://jumpstartrecords.bandcamp.com/album/split-jst-085 

The Snips – Highs of Low
Voor wie van the Loved Ones, Carpenter, Banquets en andere melodieuze noord-Amerikaanse punkrock houdt. Deden het live prima, en komen ongetwijfeld snel terug naar Europa. http://www.thesnips.com/The_Snips-Highs_of_Low.zip 

Harsh Realms – Sink in Time/Chemistry
De NL ontdekking van 2012. Ik zal eerlijk zijn dat ik ze live meer gehoord heb dan op plaat, vooral omdat deze single pas een paar weken uit is en ik ze toch al 2 keer live heb gezien. Hopelijk veel shows en een volle plaat van deze jongens in 2013. http://www.youtube.com/watch?v=X9zRenXeKrY 

Bad Ideas – Murder of Gods
De Engelse Goo Goo Dolls met punkrandje. De “nieuwe” band van de oude zanger van The Living Daylights. Zowel solo (Sam) als met band enorm goed. Ik hoop dat ze hun band bij elkaar kunnen houden, met een nieuw volledig album komen en nog meer gaan touren in 2013. http://badideas.bandcamp.com/

Grootste muzikale missers:
Of juist een rake klap, Kris Roe van de Ataris die zijn drummer op podium molesteert. Als die band nog wat waard was, zijn nu zeker hun laatste credits verspeeld. Het uit elkaar gaan van A Death in the Family.

Algehele gevoel over 2012:
In de NL punkrock is er minder en minder van de oude helden te horen, maar staat er een gezonde nieuwe golf van bands aan de poort om die in te trappen. 

Muzikale verwachtingen voor 2013:
Desondanks komt The Real Danger met een nieuwe plaat met hits, Smoke or Fire zegt met nieuwe muziek te komen en hoop ik stiekum op nieuwe dingen van Strike Anywhere en RVIVR. Nederland blijft lui en verwend qua punkrock/muziek, terwijl er in Duitsland niet wordt geklaagd en er festival na festival en tour na tour uit de grond wordt gestampt. Hopelijk wordt Nederland DWDD/top 2000/3FM moe en komt er op TV, radio en MTV (wie?) meer aandacht voor alternatieve muziek en muziek uit de regio (lees: Nederland en Europa). Ojah, Antillectual gaat ook weer een nieuwe plaat uitbrengen.

 

Reacties

Gepost door: laer Gepost: 21-12-12 00:25:13
Cool!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 21-12-12 11:47:04
Mooie lijstjes!
Gepost door: tom Gepost: 23-12-12 13:21:51
The Stereo State ken ik niet, maar aan de omschrijving te horen moet ik daar wel eens goed van kunnen houden!
Gepost door: zombi Gepost: 24-12-12 01:25:18
Nieuwe bottlerocket en dopamines, het kwartje wil niet echt vallen. Jammer, want eerder werk is echt heel tof. In hetzelfde genre vind ik een on mars van mean jeans beter. Beste plaat van het jaar is wat mij betreft rotten thing to say van burning love!
Gepost door: puyol Gepost: 24-12-12 19:56:46
Heb precies hetzelfde! Mean Jeans ook niet echt te gek hoor. Burning Love dan weer super goed.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 25-12-12 10:02:09
Heb alleen Songs for burning Lovers en die is heel tof., maar nog niet de tijd genomen voor de nieuwe. Ook de nieuwe High on Fire nog niet gehoord trouwens. Schijnt ook goed te zijn.
Gepost door: effehoor Gepost: 25-12-12 12:59:24
Zondag die Good Livin' ep opgepikt van/bij Bangers. Godver, wat zijn die gasten goed (nog beter) geworden. Wat een energie en top teksten.
Teenage Bottlerocket heb ik een maand grijs gedraaid en ik kan het nu eigenlijk niet meer luisteren. dat kon bij het oude werk wel.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 25-12-12 14:00:45
Maar misschien was het ook omdat toentertijd het een geluid was wat je al een tijdje niet meer had gehoord ofzo. Ik vind bijvoorbeeld de laatste Fucked Up beter dan Hidden World maar kan em niet eindeloos draaien (wat ik met Hidden World wel deed).

© copyright 2002 - 2022 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact