Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijstjes 2012 - deel 1

16-12-12 14:35:00 / door puyol

Na een paar jaar van afwezigheid zijn ze er weer: de jaarlijstjes! 
We vragen vooraanstaande (of gewoon random) mensen uit de o zo mooie Nederlandse en Belgische punk rock scene om hun top 5 van 2012-releases met ons te delen en te vertellen over de missers van 2012, hun gevoel van 2012 en verwachtingen voor 2013. In de eerste aflevering, van de vier, hebben we Gert-Jan (Shield Recordings), Tim Vantol, Gerrit (Panodrama Records, promoter, Lager Louts/Bakfiets Boys), Johan (Break Character/Terzij de Horde/Footprints in the Void) en Pieter (Fortyweight Records).

Gert-Jan – Shield Recordings

Top 5:
1. Converge – All we love we leave behind.
Converge lijkt met elke plaat die ze uitbrengen beter te worden, check het titel nummer van deze plaat, zo goed!

2. Hot Water Music – Exister
Als 1 van mijn favoriete bands een nieuwe plaat uitbrengt ben ik vaak enthosiast, maar als het dan ook nog eens een klapper als Exister is. . . ! Ik ben blij dat HWM besloten heeft weer door te gaan!

3. Thrice – Anthology
Ik heb Thrice altijd links laten liggen, waarom is me eigenlijk niet helemaal duidelijk. Kwam deze plaat online ergens tegen en was naar 1 luisterbeurt verkocht. Ook al is het een live plaat/ best of, ik vindt hem meer dan het vermelden waard.

4. Apologies, I have none – London
Na de band vorig jaar live gezien te hebben op Crash Doubt fest heb ik 2 singels van ze gekocht en dat smaakte zeker naar meer. London kwam uit en ook bij deze plaat was ik direct verkocht, alles klopt gewoon. Ken je het niet, zoek het op en luister ernaar!

5. The Menzingers – On the impossible past
Erg mooie plaat, en na erg geode show in Amsterdam zeker het vermelden waar.

Disclaimer:
Vraag me morgen nogmaals om een top 5 en waarschijnlijk is die anders als deze. Voor mijn gevoel was 2012 muziekaal een matig jaar, maar gezien ik toch nog moeite heb om een top 5 samen te stellen zal het best iets meevallen.
Eervolle vermeldingen voor de nieuwe platen van NOFX, Dopamines, Propagandhi & Chris Wollard and the Ship thieves.

Grootste muzikale missers:
Tim Armstrong met een gitaar op Groezrock. Verder een prima Rancid show, maar Tim Amstrong op gitaar was echt een aanfluiting.

Algehele gevoel over 2012:
Zie disclaimer.

Muzikale verwachting voor 2013:
Nu alweer zin in de festivals en shows van 2013, Crossbone fest (Belgie), Groezrock, Queensday etc. Hopelijk een fiks aantal gave platen van oa. Descendents(hopen op een nieuwe LP mag, toch?), Bad Religion, Boy Sets Fire en van een hoop Europese bands !
En natuurlijk een paar gave platen die we met Shield Recordings uit gaan brengen.

 

Tim Vantol

Top 5:
1. Hot Water Music – Exister
Dat ik een liefhebber ben van Ome Chuck zijn zang is geen geheim, of het nou met een akoestische gitaar is of beukend met een overdosis aan distortion. Volgens mij kan hij zelfs een Bon Jovi plaat nog goed laten klinken.
Gewoon een top plaat (Exister dan).

2. The Menzingers – on the impossible past
Super vette live band en deze plaat is er ook een om gelukkig van te worden.

3. Mumford and Sons – Babel
Volgens mij is dit de enige band waar ik een live video (gehele show) met plezier kan bekijken, wat een muzikanten, lekker simpele gasten (althans dat lijkt zo), een lekker “niet zeuren gewoon spelen” (en goed ook) gehalte.

4. Parkway Drive - Home is for the heartless (DVD)
Aangezien ik niet veel meer kon bedenken voor mijn lijst, heb ik toestemming gekregen om ook een DVD erin te zetten, ik ben een groot fan van band “docu” dvd’s, en na de eerste van Parkway drive, is er dit jaar de 2e uitgekomen. Ik ontken het niet dat ik de muziek van de band niet zo goed trek, en dus ook niet voor mijn lol opzet (mits het is om mijn medereizigers in de auto wakker te maken), maar die dvd’s zijn een partijtje vet. Echt een aanrader (allebei) ook al vind je de muziek niks, Kijken!!!

5. The Tallest man on Earth – There’s no leaving now
Weliswaar niet zijn sterkste plaat, het koste me dan ook even een aantal luister beurten om deze plaat te waarderen, maar hij is weer lekker.
Eindelijk na iets van 4 jaar live kunnen zien, ook al was het maar een halve set (mevrouw kon niet meer op haar benen blijven staan) maar gelukkig was het een super halve set.

Grootste muzikale missers van 2012:
None more black op Groezrock, dat was iets waar ik echt enorm naar uit keek maar vond het uiteindelijk tegen vallen.

Algehele gevoel over 2012:
Een rustig jaartje, niet veel releases waar ik echt warm van werd (tot nu toe), maar heb het gevoel dat ik nog een beetje was blijven hangen in 2011. En moet ook eerlijk toegeven dat ik een hoop nieuwe releases nog niet de aandacht heb gegeven die ze waarschijnlijk moeten krijgen (lees Apologies I have none, John Coffey, Avett Brothers, Above them en zo nog vele meer).

Muzikale verwachting voor 2013: 
met het oog op releases hoop ik op wat nieuws van Smoke or Fire, Red City Radio, ben reuze benieuwd naar die nieuwe bronx plaat, misschien nog iets van nieuws van Against Me! En Chuck?
Voor mij persoonlijk wordt dit een knaljaar, hopelijk kan ik na tig valse beloftes eindelijk een nieuwe plaat uitbrengen

 

Gerrit  - Panodrama Records, Punkshowtjes in de Haag en in een ver verleden the Lager Louts en de Bakfietsboys

Top 5:
Terrible Feelings - Shadows
na een drietal geniale singles en een x aantal shows in Nederland is ook de plaat van de Zweden een klapper, enige minpuntje is de ballad.

Neon Piss - s/t
punk in de trend van the Observers... dan kan je bij mij al niet veel meer fout doen.

Daylight Robbery - Ecstatic Vision
Tweede full length van deze band uit chigago. En net als al het vorige werk van voor tot achter geniaal, denk aan the Wipers/gorilla angreb. AANRADER!

Gaslight Anthem - Handwritten
American Slang was ik niet echt kapot van en de vrees was dan ook groot dat de opvolger ervan nog softer en langzamer zou zijn. Ik ben dan ook erg blij dat mijn vrees niet uit is gekomen. Gewoon weer een sterke ''punk'' rock plaat

Teenage Bottlerocket - Freak Out
Om eerlijk te zijn heb ik deze band altijd links laten liggen totdat een vriend me er op wees dat dit zonde zou zijn. En inderdaad wat een fijne plaat. Recht toe recht aan ramones beinvloede pop punk is normaal niet echt mijn ding maar dit gaat er in als zoete koek.

Grootste muzikale missers:
The king blues - long live the struggle
mijn god wat een saaie plaat, twee redelijke nummers en de rest suffe meuk. En Tim Armstrong zijn toevoeging is ook geen succes.
Riverboat Gamblers - the wolf you feed
van een band die drie gave platen heeft uitgebracht verwacht je iets tofs, helaas slaan ze met de nieuwe plaat de plank flink mis. Weinig power, net niet nummers enz. enz.

Algehele gevoel over 2012:
Te weinig shows bezocht en te weinig opgezet door alle andere dingen die mijn tijd vroegen. Helaas vrees ik dat dit het komende jaar niet veel gaaat veranderen. Nu moet ik er ook wel bij zeggen dat het qua NL bands ook niet heel erg bijzonder is op dit moment qua nieuwe aanwas. Maar buiten dat heb ik weinig te klagen over 2012, Rancid weer eens gezien in een zaal in plaats van een stom festival. Wat wil een mens nog meer.

Muzikale verwachting voor 2013:
Ik hoop op een goede nieuwe NL punk band die voor een opleving gaat zorgen. Is het wel weer eens tijd voor. Verder laat ik alles zoals ieder jaar gewoon op me af komen. Vrees wel met grote vreze voor d enieuwe Rancid plaat. Tim zijn solo werk klinkt nergens naar en Lars is tegenwoordig vet OI! dus het zal wel een draak worden.

 

Johan - Break Character/Terzij de Horde/Footprints in the Void

Top 5:
Dit zijn 5 platen die sowieso in de top 10 komen

White Lung - Sorry.
Ik trek moderne punkrock over het algemeen niet zo goed meer, weinig originaliteit, weinig passie, het lijkt meer te gaan om de juiste shirtjes en sponsorcontracten met matige drankjes. En dan komt White Lung langs en hoor ik snoeiharde drums, briljante gitaarlijntjes en een zangeres die met hart en ziel alles eruit schreeuwt. Ongelooflijk goed.

Woods of Ypres - Woods 5: Grey Skies and Electric Lights
Singalong blackmetal. Guilty pleasure van het jaar, maar deze afscheidsplaat van Woods of Ypres (zanger/brein David Gold overleed dit jaar in een auto-ongeluk) zit aan elkaar met geniale hooks, opzwepende singalongs en schitterende teksten over leven en dood. Niet je standaard plaat, maar de moeite van het checken waard.

Plaids - Spring Demo 2012
Jaren 90 screamo door een paar Britse knullen. Deze tape is een klein jaar lang elke week sowieso gedraaid. Alles wat in de jaren 90 de Europese emo/screamo scene de moeite waard maakte wordt door deze gasten gecombineerd en verbeterd in een modern, opzwepend geheel. Ik hoop ze heel snel te zien.

Rome - Hell Money
Luxemburgse neo-folk die tot op het bot goot. Jerome Reuter heeft afgelopen jaar zijn drank- en drugsproblemen moeten overkomen, waarna hij in een depressie belandde. DIt hoor je terug in zijn verwerkingsplaat. Kaal, ruw, grauw, naar. Schitterend.

Axis of Light - By the hands of the consuming fire
Dit was voor mij het jaar dat ik de tape-black metal omarmde. Snoeiharde, ruwe, lo-fi black, tapes vol ruis en uitgekotste schreeuwen om dood en verderf. Axis of Light combineert die woede en passie met riffjes die prachtig melodieus door de instortende kerken heen meanderen. Geniaal.

Grootste muzikale missers:
Ash Borer's full-length, de nieuwe Dinosaur Jr., Tenement Kids. Allemaal bands die ik de afgelopen jaren erg goed vond, en die dit jaar minder, matig en ooraids-materiaal hebben afgeleverd.

Algehele gevoel over 2012:
Ik ben getrouwd, heb een tape en een plak vinyl mee uitgebracht en heb nog nooit zoveel tapes vol emo, screamo, black metal en sludge gekocht. Behoorlijk siked! Verder waren er fenomenale shows van Aesehaettr, Aluk Todolo, BUNKUR, Sweet Empire, Conan, Thou en Captain, Your Ship Is Sinking (rip). De afscheidsshow van Seein' Red was show van het jaar, toch wel.

Muzikale verwachting voor 2013:
Meer tapes, meer feedback, meer oude bands met nieuwe kutplaten. Ik doe daaraan mee! Full-length van Terzij de Horde, 7"s overal, tapes, super. Verder hoop ik dat lokale scenes sterker worden en dat mensen die van Bring Me The Horizon houden meer naar kraakpanden zullen gaan om erachter te komen dat er veel hardere bands zijn. Maar dat zal wel weer niet. Kom naar me toe voor een high five en een gesprek over tapes, ik geef je bier.

  

Pieter - Fortyweight Records

Top 5:
Apologies I Have None - London
Bad Ideas – Murder Of Gods
Forgetters – Forgetters
Title Fight - Floral Green
Rise & Fall - Faith

Grootste muzikale missers van 2012:
Geen enorme missers van dichtbij meegemaakt, ik blijf daar liever ver weg van.

Algehele gevoel over 2012:
Heel veel shows, met niet altijd de verwachte kwaliteit en/of bezoekersaantallen tot gevolg, teveel reunies, UK die maar kwaliteit blijft leveren (Above Them, Bad Ideas, Rob Lynch, Ducking Punches, Apologies I Have None, Bangers, etc).

Muzikale verwachting voor 2013:
Veel meer nieuwe/jonge Belgische hardcore bands, Groezrock met 90% reunie-bands, Crossbone Fest die Trashfest begint te benaderen.

 

 

 

Reacties

Gepost door: effehoor Gepost: 16-12-12 15:57:35
Leuk! ik heb weer wat te downloaden (white lung, daylight robbery).
Gepost door: pureandsimple Gepost: 16-12-12 17:56:18
Doe meteen de nieuwe Red Collar! Staat niet in mijn lijstje, maar zou er wel in moeten staan eigenlijk.
Gepost door: paal Gepost: 17-12-12 23:17:09
Nieuwe Descendents volgend jaar lijkt mij ook wel een puik plan
Gepost door: laer Gepost: 20-12-12 14:37:24
Cool item!
Gepost door: gerrit Gepost: 20-12-12 19:16:34
Ik snap de Apologies I have none hype niet zo goed eigenlijk. Wat een vlakke en saaie band. Op plaat trok ik het al niet heel erg goed, maar live kwam het al helemaal niet uit de verf. Vooral de zang was erg matig. Toen kwam Crazy Arm erna en toen was het helemaal een flink verschil in kwaliteit.
Gepost door: cleany Gepost: 20-12-12 20:55:06
Ik snap dat ook niet, net als het weinig noemen van Propagandhi.
Gepost door: gerrit Gepost: 21-12-12 13:31:36
heb niet zo veel met dat nieuwere Propagandhi werk, maar duizendmaal beter dan die matige zooi van Apologies.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 21-12-12 13:54:44
Heb het live nog altijd niet gezien, maar ook op plaat doet dat Apologies me helemaal niks.
Gepost door: andy Gepost: 22-12-12 16:29:07
Gerrit kan het blijkbaar moeilijk verteren dat andere mensen muzikaal gezien andere smaak hebben.
Gepost door: corjan Gepost: 23-12-12 12:07:48
bedankt voor de tips... white lung en terrible feelings was mij ontgaan namelijk
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-12-12 15:06:23
Toen ik die plaat van Apologies, I Have None hoorde vond ik het wel ok, doch enigszins slap en veel te langzaam. Toen het van die enorme hipsters bleken had ik er helemaal mijn bedenkingen bij, en toen ze live ook nog eens een kutshow neerzetten vond ik het definitief een kloteband.
Gepost door: jelleonparole Gepost: 26-12-12 15:07:23
Nu ik erover nadenk vind het hipsterdom trouwens erger dan een kutshow (dat kan immers eenmalig zijn).

© copyright 2002 - 2022 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact