Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Less Than Jake interview

29-08-11 17:01:00 / door pureandsimple / band: Less Than Jake

Less Than Jake interview

Deze legendarische power-punkpop gone ska-punk band uit Gainesville - met gitarist Chris, drummer Vinnie en bassist Roger als ruggegraad - bestaat sinds 1992. Dit houdt in dat de band binnenkort haar twintigjarige jublieum gaat vieren. Het leek PUNX.nl dan ook de hoogste tijd om Chris Demakes eens aan de tand te voelen over wat er zo'n beetje gebeurt is rondom de band de afgelopen jaren.


Jullie bestaan binnenkort twintig jaar. Wat was jullie doel toen jullie begonnen als band?

Ons doel was eigenlijk vooral om heel veel gratis bier te scoren. Door de jaren heen is deze missie niet echt veel bijgesteld. Behalve dan in promillage, want tegenwoordig drinken we vooral ook sterke drank! Maar eigenlijk vind ik het coolste dat we al twintig jaar als actieve en tourende band bestaan. Hoe vet is dat?

Jullie hebben op flink wat labels gezeten, maar doen het tegenwoordig allemaal zelf. Hoe is het om op je eigen label (Sleep it Off records) te zitten?
Het is vooral heel erg gemakkelijk, omdat je geen verantwoording hoeft af te leggen aan wie dan ook. Je stopt er zelf geld in, je brengt dingen uit wanneer je wilt en je draagt zelf alle verantwoording voor datgene wat je doet. We bestaan nu ondertussen ook al een tijdje. Ik kan me voorstellen dat het voor een nieuwe band belangrijk kan zijn om via een label wat bekendheid te genereren en gebruik te maken van het netwerk van dat label. Wij doen dit al een tijdje en ik heb het idee dat het DIY gebeuren voor ons, op dit moment, prima werkt.

Niet zo lang geleden hebben jullie de TV EP uitgebracht. Hoe kwamen jullie op het idee om dat te gaan doen? 

We zaten voor de buis te relaxen en kwamen met het idee om wat van onze favoriete TV-liedjes en commercials op te gaan nemen. Het leek ons eigenlijk vooral heel leuk om te gaan doen. Daarbij zijn we ook gewoon fan van shows als Animaniacs, Spongebob en That 70's Show en dit was de ideale manier om onze liefde hiervoor te laten zien.

Zijn qua publieksreactie grote verschillen tussen de VS en Europa?
Ik zie eigenlijk geen echt grote verschillen. Ik denk dat door globalisatie en internet zijn plekken veel meer op elkaar gaan lijken. Misschien is dat ook wel iets wat gerelateerd is aan de punkrockscene? Ik weet het niet. Maar echt grote verschillen zie ik eigenlijk niet.

Op GNV FLA laten jullie met “City of Gainesville" duidelijk de liefde voor jullie stadje horen. Is die stad nog altijd een bron van inspiratie voor jullie?
Het is onze hometown en het is een plek die als thuis voelt. Zeker als je tourt en vaak van huis bent heeft zo'n plek een speciale positie in je leven. Het is daarbij de plek die je haat als je er bent en de plaats die je mist als je er niet bent. Dat gevoel hebben we in enkele van onze nummers over Gainesville willen stoppen.

Nog altijd groot fan van pez?
Jazeker! Zowel Vinnie als Roger sparen Pez-dingetjes en hebben Pez-gerelateerde tatoeages. Het is alweer een tijdje terug dat openlijk de liefde voor Pez betuigd is in een van onze liedjes, maar wie weet...

Jullie bestaan zo'n twintig jaar. Willen jullie elkaar al de hersens inmeppen? Of zijn jullie elkaar nog altijd niet zat?
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat er nooit enige frictie is tussen ons. Maar we het zijn meer van de ruzietjes zoals je met je broer hebt. Je pest elkaar een beetje, maar uiteindelijk zorg je toch, wanneer de nood aan de man is, voor elkaar. Ondertussen kunnen we elkaar ook wel aanvoelen en weten we wanneer we iemand met rust moeten laten. Het is, zeker als je wat ouder wordt, ook best lastig om je iedere keer weer op te peppen om op tour te gaan. Zeker als je kids en een gezin hebt.

Dus er zijn wel wat dingen veranderd in de afgelopen twintig jaar?
'Tuurlijk! Ik gok dat een deel van onze fans, net als wij trouwens, een stukje ouder zijn geworden. Toch zie je nog altijd veel jonge kids en juist de combi werkt volgens mij heel goed. Ik vind het in ieder geval heel gaaf dat we zowel jongens als meisjes van alle leeftijden aantrekken.

Ik hou zelf helemaal niet van skapunk, maar ik vind jullie wel cool. Horen je dat vaker?
Eigenlijk vind ik dat ergens wel tof om te horen. We hebben eigenlijk nooit muziek gespeeld om te voldoen aan een bepaalde trend en doen en deden gewoon wat we zelf leuk vinden. Het is ook niet onze schuld dat skapunk een tijdje heel hip is geweest...

Zijn jullie ondertussen al op het punt gekomen dat het publiek alleen nog maar oud materiaal wil horen en dat nieuw werk eigenlijk alleen maar tijd afsnoept van een setlist vol klappers?
Er zullen ondertussen wel wat oudere fans zijn die dat zo ervaren. Het probleem is dat we ook gewoon graag nieuwe muziek willen maken en dat het ook weer nieuwe kids naar de zalen trekt. Het is, met internet en downloaden enzo, misschien niet meer zo makkelijk om albums aan de man te brengen. Wat er in de toekomst gebeurt qua LTJ releases durf ik dan ook niet te zeggen, maar voor nu durf ik wel te stellen dat nieuw materiaal nog altijd belangrijk is voor ons als band.


Reacties

Gepost door: puyol Gepost: 29-08-11 19:04:28
Lekker ouwe shit blijven spelen zou ik zeggen!
En Marnix; gebruik je taalcorrectie ; - )
Gepost door: pureandsimple Gepost: 29-08-11 19:27:11
Ik googletranslate de antwoorden altijd. Dat vind ik namelijk vet steen&broodje!
Gepost door: sappigsokje Gepost: 07-09-11 17:14:22
LTJ is leuk, maar fck that :D Ik wil een nieuwe Rehasher plaat :D

Plaats ragecomments below pls :D
Gepost door: pureandsimple Gepost: 09-09-11 13:11:30
Trek Rehasher prima, maar vind een heel album van eigenlijk maar een beetje saai. Maar op zich wel cool dat die Roger ook nog een beetje meer van beukenstein wil met een project ipv een gaar singer-songwriter iets. Volgens mij is dat laatste album alweer een tijdje uit dus het zou me niets verbazen als het niet lang meer duurt voor dat Rehasher weer wat uitbrengt.

© copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact