Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Tim van Tol interview (akoestische punx #3)

26-08-11 10:31:00 / door pureandsimple / band: Tim Vantol / album: Tim Vantol - Road Sweet Road (2009)

Tim van Tol interview (akoestische punx #3)

Na een goed begin is het een beetje stil gevallen met de 'akoestische punkrock series' die ik wilde gaan starten. Na een hectische periode heb ik weer wat meer tijd om in PUNX te gaan steken dus zullen er meer interviews te vinden zijn. Het leek me geen beter punt om deze serie in wording op te gaan pikken bij onze 'eigen' Tim van Tol. De beste man heeft een behoorlijk bezig jaar achter de rug en het werd echt hoog tijd dat we de beste man aan de tand gingen voelen. De foto's zijn trouwens van Tom Roelofs.

- Wie is Tim van Tol, wat doet ie en komen er wel eens mensen naar de show die je verwarren met Tim Knol? 
Naast de Singer/songwriter (ach wat heb ik een hekel aan dat woord) uit Hoofddorp, Speel ik (nog tot September) bas in Antillectual. En heb voorheen in kleine punkrockbandjes gespeeld als: For Japan en Short Answers (en short dat ie was). Toevallig hoorde ik vorige week dat ze op de website van een show die ik zou spelen ze per ongeluk Tim Knol zijn link hadden geplaatst. Dus blijkbaar is de verwarring groter dan in mijn gedachte.

- Je hebt een tijdje terug een 7" uitgebracht. Ben je helemaal tevreden daarover?
Ja ben er erg over te spreken, het was een aardige stressklus, volgens mij heeft dit 1,5 maand gekost (schrijven, recorden + drukken) en het is allemaal prima binnen de deadline gelukt (wat ik overigens nooit meer ga doen, zo’n korte deadline, maar ik wilde wat nieuws hebben voor de aankomende tour toen).
Het artwork (gemaakt door Pierre-Olivier Aubry) vind ik erg tof, past goed bij de nummers, en het (het orgineel) is zowaar geschilderd met chinese inkt (je kan me ook alles wijsmaken). En dat peopbruine dat is uiteraard geen toeval, ik had er geen mooiere kleur voor kunnen uitzoeken.

- Gezien het label Road Sweet Road Records en het feit dat je eerste full length zo heet ga ik er vanuit dat het je eigen label is, of zie ik dat verkeerd? 

Ja dat is een apart verhaal, het is niet mijn eigen label, het is een label uit Zwitserland. De oprichter, Luc, een goede vriend van me, die wilde een label beginnen die voornamelijk acoustische projecten uitbrengt, en hij wist de plannen van mijn plaat en ook de titel, die naam wilde hij wel gebruiken voor zijn label, en dus heeft ie netjes gevraagd of hij de naam mocht gebruiken. Maar inderdaad krijg ik wel vaak de vraag of dat mijn eigen label is.
Daarintegen werk ik ook graag met andere labels, en shield is daar zeker 1 van. Harde werkers, die (zoals dat tot mij overkomt) veel plezier hebben in wat ze doen, erg vriendelijk en niet al te veel zakelijk geleuter.

- Hoe was de tour met Boy sets Fire? Als ik me niet vergis had je nog nooit zo'n grote tour gedaan? 
Ja tof uiteraard, vette band, toffe gasten, mooi tourtje, voornamelijk Duitsland omdat daar echt elke show uitverkocht was, en de mensen ook op tijd komen voor de support acts. Wel lange ritten die met onze Sprinter redelijk zwaar waren, maar toch op erg toffe plekken geweest. Vriendelijke lui ook, en nog lekker gebbqed op het dak van de Trix.

- Beetje 'sneaky' vraagje: kon je niet eerder bedenken dat het niet te combineren was? Je wist van te voren dat het antillectaul tourschema moordend was, toch? 
Prima vraag, duidelijkheid kan zeker geen kwaad. Toen de vraag er was of ik bij Antillectual wilde spelen , had ik me compleet kapot getoured (solo), had zo’n 150 shows in het jaar daarvoor gedaan op de zelfde plaat (Road Sweet Road). Dan krijg je een aanbod om iets afwisselends te doen. Alhoewel ik mezelf voorgenomen had om me niet meer vol te gaan storten op een band, omdat het vaak tot teleurstellingen uitkomt omdat de meeste mensen niet de zelfde inzet tonen (niet lullen maar gaan). Was het toch een aantrekkelijk aanbod. Ik hoefde niet al mijn energie te steken om iets op te bouwen, want er stond een zeer solide band. We hadden aan het begin er goed over gepraat wat betreft het combineren, waar ik wel aan had gegeven dat ik mijn solo werk niet op wilde geven. En het zou erop neer komen dat ik per maand 10shows Antillectual en 10 shows Solo kon spelen. Helaas niet echt een succes. In het afgelopen half jaar heb ik 25 solo shows gedaan, en kwam ik erachter dat het geen waar ik me voor kapot gewerkt had, aan het wegvagen was. En dat was zeker niet de bedoeling. En dan moet je gaan kiezen, hoe kut het ook is. Het solo werk is wie ik ben (hoe cliche dat ook klinkt), dat is iets wat ik vanuit het hart schrijf, en waar ik van leef. Dus er moest een keuze gemaakt worden, die zeker niet makkelijk was, omdat Riekus en Willem zeer hardwerkende jongens zijn waar ik enorm veel respect voor heb en dan is het gewoon verrot om ze op dit moment weer een in een lastige situatie te brengen (bassist zoeken en weer inwerken). Maar aan de andere kant leverde ik maar 50% voor mijn solo werk en leverde ik ook maar 50% (misschien wel minder) voor Antillectual, en zo’n band moet knallen en daar kan je het beste iemand voor gebruiken die er 100% tegen aan wil gaan. 
Had ik dat niet eerder kunnen bedenken? Nee, toen ik erbij kwam stonden er 2 tourtjes geplanned, en aan de voorgaande jaren te zien zouden dit ongeveer 100shows per jaar worden. Al snel kwam de Boysetsfire tour erbij, en is het balletje sneller gaan rollen. Wat overigens niemand verwachte volgens mij. Voor hetzelfde geld was het een succesje en goed te combineren. Je moet het toch proberen. En met die instelling zijn we de uitdaging aangegaan, je weet nooit hoe het loopt.

- Heb je ook (nieuwe) nummers opgenomen met Antillectual? OF kun je dingen daar vandaan voor jezelf gebruiken? 
+Nee helaas niet, begin van het jaar heb ik de set geleerd, daarna veel touren, dus niet aan toe gekomen. En ik zou het toch allebei gescheiden houden.

- De mannen van Antillectual doen het ook akoestisch (op Pull the Plug). Je hebt al wel met Riekus gespeeld, maar denk je dat er ook een full duet met Willem er inzit? 
Ja Riekus heeft me geholpen om de drums op te nemen van 1 van de nummers op de 7”, was wel een mooie uitdaging, tijdens de Antillectual tour in Italie, smorgens vroeg in de venue, waar Riekus 10 minuten van te voren zich nog zwaar verwond met een plastic wegwerp mesje (volgens mij kan die jongen zich zelf nog een enkeltje ziekenhuis met toiletpapier bezorgen). Wat betreft een duet, eerlijk gezegd nog niet aan gedacht, zou eigenlijk wel tof zijn, wie weet.

- Over met een hele band spelen... Frank Turner doet het tegenwoordig ook met een full band. Zelf ook al aan gedacht? 
Alhoewel ik er niet de allergrootste fan van was, heb ik het ook gedaan, zowaar 1 tour. En dat was eigenlijk wel super tof. Waardoor we besloten hebben om dat jaarlijks te gaan doen, dit jaar hebben we een 2 weken tour gedaan, en zijn we toch maar tot het besluit gekomen om het volgend jaar maar een maand (in mei weer waarschijnlijk) op pad te gaan. Het is gewoon te gek om met een stel goede vrienden samen onderweg te zijn.
Het was super tof, ik had muziekanten vanuit verschillende hoeken geplukt: een drummer (Anton Beck) uit Zweden, die heeft ook op mijn plaat gedrumd, en ken ik van het touren met zijn oude band. Pedalsteel/ mandoline-speler Matt Tansey. Hij is ook solo-muzikant en staat hier ook op deze site rond te huppelen in een video, uit USA. Die heb ik leren kennen tijdens mijn USA tour vorig jaar. Bassist Justin Ghijssen uit Nederland die voorheen bassist was van Poultry. En natuurlijk Mark van de Korput als fulltime gezelligert.
Het was te gek, mooie route, veel toffe shows en toch ook goed bezochte shows. Het begon met een last-minute showtje in Keulen die gewoon helemaal vol stond.
Ik ben het nog niet van plan om het vast te gaan doen. Vind het wel relaxt om geen rekening te hoeven houden met andere bandgenoten die wel of niet kunnen. Ik heb nu alles zelf in de hand, kan gaan wanneer, hoe vaak en waar ik wil. En er zullen zo nu en dan vast wel eens wat mensen mee het podium op kruipen, dat vind ik alleen maar gezellig.

- Wat is je connectie met EminorSeven?
EminorSeven is (wel) mijn eigen label. Ik begon EminorSeven ooit als drukkerij voor shirts voor bevriende bands, omdat ik dat gewoon leuk vond/vind om te doen, daarna begon ik me zelf ook af te vragen waarom ik bij sommige labels zat en waarom ik het niet beter zelf kon releasen, en dus was het label geboren.
Ik release voornamelijk mn eigen platen, dit omdat ik helaas geen geld en tijd heb om andere bands/acts te releasen, ik zit er wel stiekem aan te denken, en het gaat ook vast wel op kleine schaal gebeuren. Daarnaast zijn we (Mark en Ik) vorig jaar begonnen met de BackSeatSessions, wat eigenlijk gewoon super tof is geworden (al zeg ik het zelf). Veel toffe bands van Nederlandse bodem maar ook wat grotere internationale bands. Dus we laten die camera voorlopig wel draaien zodat we hier nog wel regelmatig voor een portie visueel genot kunnen zorgen. En we zien eigenlijk wel waar het allemaal op uitloopt, op het moment doen we gewoon wat we zelf tof vinden om te doen.

- Zing je ook nog altijd in Short Answers of ben je daar (ook) mee gestopt?
Haha, het lijkt wel alsof ik overal de party-poeper ben. Short Answers is een apart verhaal. Short Answers was mijn laatste hoop (voor Antillectual) om nog een band op te richten. Samen met de 3 beste gasten, zou dit voor mij de ultieme line-up zijn. Zowel op het muzikale gebied als op het sociale gebied. Het was chaos, 2x ADHD in de band zorgt wel voor hilarische momenten (niet in de ochtend overigens). We hadden een EP-tje opgenomen, en we waren hard aan het werk voor onze eerste tour (samen met de Belgen van Face The Fax). Als ik het me nog goed kan herinneren waren het 10 (hilarische dagen), inclusief slechte Belgen-humor, veel wild-camping, alcohol misbruik (vodka-tampon, ik noem geen namen, maar volgens mij hebben diegene nog altijd een branderige kringspier), de loser-sweater, en gewoon een super goede tijd. Gezellige tour. En de volgende dag bij thuiskomst liet de gitarist ons weten er mee te stoppen aangezien hij meer in de naam van onze lieve heer wilde leven. Dus daar sta je dan met je goede gedrag. Sindsdien is het een groot mysterie. Die nog niet opgelost is…….

- Wat ben je allemaal nog van plan? Al nieuws over een nieuwe plaat? Ik gok dat je nog wat overblijfsels hebt van je vorige opnames, ofnie?
Ik zou er je geld niet opzetten, hehe. Ik heb niet echt iets bruikbaars liggen nog. Wat betreft schrijven, schiet het bij mij echt niet op. Ik ben een zeikerd. Maar zodra Antillectual geweest is, ga ik hard aan de slag voor een nieuw album. Daarnaast begin ik vanaf september weer aan een lange tour (3 maanden) in o.a. Duitsland, Rusland, Nederland en via de Westkust van Frankrijk naar het zuiden van Europa. Ook ben ik rustig aan het beginnen om een zooi beeldmateriaal te ordenen voor een DVD. En hopelijk dit jaar nog een split 7” of iets dergelijks. Voor de rest gewoon gas geven in 2012, lekker veel spelen (oa. USA/Canada en Rusland) en veel zien van de wereld. En wat betreft EminorSeven: de drukkerij wordt uitgebreid, en zullen we nog meer toffe bands op de achterbank zetten. Hopelijk zien we ook nog de mogelijkheid om nog een toffe act te releasen.


Reacties

Gepost door: erikpokerface Gepost: 29-08-11 15:25:05
leuk interview! succes met je solo carriere timmeke
Gepost door: wokkel Gepost: 29-08-11 18:59:20
Wanneer is je laatste show met antillectual? Ik ken nog een clown...
Gepost door: tom Gepost: 30-08-11 20:31:40
die is al geweest, afgelopen weekend in duitsland.
Gepost door: timvantol Gepost: 30-08-11 23:39:26
was die niet in februari tom?

maar inderdaad was afgelopen weekend, en clowns waren er genoeg (duitse show).

Thnx erik
Gepost door: triplezero Gepost: 03-09-11 16:02:19
Wokkel is zelf een clown!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact