Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Planet Eyelash Interview

13-05-11 16:00:00 / door pureandsimple / band: Planet Eyelash

Planet Eyelash Interview

 Aangezien morgen de releaseparty is van Planet Eyelash in Nijmegen heeft PUNX.nl ze alvast even aan de tand gevoeld. Nellie en Arina geven de antwoorden op mijn vragen.


Introduceer de band eens even...
Nellie: Arina (basgitaar) en ik (drums) zijn de band begonnen. We bezochten beide al jaren bandjes en het viel ons op dat eigenlijk voornamelijk mannen op het podium staan. Dat vonden we jammer. We werden nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om een band te hebben met alleen vrouwen, dus die zijn we gaan oprichten. We zijn toen zoek gegaan naar andere chickmuzikanten. Die bleken zeldzaam! Viavia Leerde Arina Claire (gitarist) kennnen. Iris (zang) en Marjolein (gitaar) zijn er later bijgekomen, beide via een oproep op internet. Wat betreft de naam... Volgens mij was dat een resultaat van een dronken avondje.
Arina: Wel wilden we in de bandnaam een soort vrouwelijke vibe hebben en dat is volgens mij gelukt.  

Hoe zouden jullie zelf jullie muziek omschrijven? 
Nellie: Vaak staat in een programm boekje ofzo achter onze naam: punk. Ik heb zelf heel andere associaties bij punk dan onze muziek. En ik denk velen met mij. Hoe onze muziek te omschrijven... dat is echt moeilijk hoor. catchypoppiegrungepunkrock? Maar dat vind ik persoonlijk. Het is een beetje mix van genres.

Jullie wonen, altans dat lees ik in de voorkant van de cd, behoorlijk ver uit elkaar. Is dat wel te doen met oefenen enzo?
Nellie: Jawel. We oefenen iedere week in Zwolle. Gemiddeld per bandlid een uur en 15 minuten reizen. Da's veel. Je moet er dus echt wat voor over hebben en iedereen moet gemotiveerd zijn.  Maar deze meiden zijn ook heel goede vriendinnen van me en dat maakt het altijd de moeite waard. 

Gezien het een eindje rijden is, vroeg ik me af wat er in de auto/ trein gedraait werd als jullie naar de oefenruimte gaan.
Nellie: Ik denk dat dat verschilt. Persoonlijk luister ik veel PJ Harvey, Guns n Roses en Antillectual. Soms nemen we stukken op van nieuwe nummers, dan luister ik dat terug. 
Arina: We hebben een week voor Kerst ook wel eens kersthits zitten luisteren... The Smears komt ook vaak terug als we met de band op pad zijn.

Eyes on the Road is jullie eerste 'echte' release. Allemaal helemaal tevreden erover? 
Arina: Tijdens de opnames van de demo in 2009 hebben we veel dingen geleerd die belangrijk zijn bij opnemen, dus we hebben ons op die punten voorbereid. Een voorbeeld daarvan is dat we allemaal thuis met metronoom geoefend hebben. Natuurlijk zijn er dingen die we niet goed aangepakt hebben, maar bij volgende opnames kunnen we daar weer op in spelen. Er staan geen nummers van de demo op deze ep. We hebben er bij deze ep bewust voor gekozen om alleen nieuw werk uit te brengen, omdat het we een vijf nummers tellend cd'tje niet zien als 'best of' maar als momentopname: 'hier staan we nu als band'. Achterliggend bij die keus is dat onze stijl wat melodieuzer, meer poppy is geworden en deze nummers voor twee gitaren zijn geschreven in plaats van voor een (in het begin waren we een viertal in plaats van een vijftal). Alle nummers die we hebben opgenomen en die we wilden opnemen, staan op de plaat. Het was nog de vraag of we vier of vijf nummers op konden nemen in drie dagen studiotijd, maar gelukkig werden het er vijf, want anders had er eerst een bitchfight moeten plaatsvinden om te bepalen welk nummer geschrapt zou moeten worden!! We waren al op weg naar de studio toen we besloten: we gaan gewoon voor vijf en gaan ervan uit dat dat lukt.
Nellie: Tevreden, dat vind ik erg lastig. Ik ben trots op het resultaat, maar blijf toch ook altijd kritisch. Volgens mij hoort dat er ook bij. Muziek is altijd in ontwikkeling.  

De titel "keep your eyes on the road" doet mij benieuwd zijn naar verhalen over auto-ongelukken... Willen jullie het vooroordeel tegenspreken van vrouwen achter het stuur?
Nellie: Haha, grappige interpretatie! Die heb ik nog niet gehoord. Nee we proberen niets te zeggen over het rijgedrag van vrouwen of de vooroordelen daarover. De titel: "Eyes on the road" hebben we gekozen omdat deze veel dingen samenpakt. Eyes komt voor in onze bandnaam. On the road; omdat we ook touren. Daarnaast reizen we allemaal een klere end om uberhaupt de band mogelijk te kunnen maken. Onze band bestaat haast voor een kwart in de trein zitten. Dan moet je wel echt gemotiveerd blijven. En dat heerst zeker in de band. Eyes on the road staat ook op gefocust zijn op wat we willen; muziek maken!
Wat betreft ongelukken, onze roadie heeft wel eens een 'schuur-ongelukje" toen we in London op tour waren, maar verder hebben we gelukkig nooit ongelukken gehad. We zijn wel 100 x verdwaald geraakt, vast in de sneeuw komen te zitten, gestrand of vast in de file, maar ik heb me laten vertellen dat dat er allemaal bij hoort. 

Hebben jullie er nog over nagedacht om deze vijf tracks op vinyl uit te brengen?
Nellie: Uuh nee. Ik denk ook niet dat daar echt vraag naar is bij ons publiek.  
Arina: Wel denk ik dat we het zelf allemaal erg gaaf zouden vinden! Maar goed, dan zouden we een label moeten hebben, want in eigen beheer vinyl uitbrengen is behoorlijk prijzig. 

Ik dacht met het nummer Denise Desease meteen aan Blondie, maar dat was niet zo... Wel blijken jullie geen fan te zijn van de Denise in het nummer.  Is deze Denise een echt bestaand persoon of 'gewoon' een naam gekozen voor het liedje?
Nellie: Een deel van onze texten zijn ontstaan uit ervaringen die we opdoen tijdens tourtjes. Denise Disease gaat over meiden die zeuren. Je moet de tekst niet te serieus nemen hoor. 

Als ik me niet vergis zit er toch nog een half jaar tussen de opnames en het uitbrengen van "Eyes on the road". Hoe komt dat zo? Waren jullie eerst nog opzoek naar een labeltje om het uit te brengen wellicht?
Arina: Na de opnames waren er nog enkele aanpassingen die we wilden in de mix en het heeft een tijdje geduurd voordat we de definitieve versies in handen hadden die we wilden uitbrengen. Natuurlijk geen maanden! Wat dat betreft was de samenwerking met WD en Pieter van Double Impact prima. De keuze voor de ep-titel heeft wel behoorlijk wat tijd gevergd, haha! Allerlei rare dingen passeerden de revue en bij elke potentiele titel was er wel iemand fel tegen. Omdat we geen ep uit wilden brengen met een titel waar een bandlid zich absoluut niet in kan vinden, brainstormden we verder. Toen de titel er was, hebben we inderdaad eventjes een korte flirt richting enkele labels gemaakt, maar labels zijn niet happig op het uitbrengen van vijf nummers van een relatief onbekend bandje. Begrijpelijk, zeker in het downloadtijdperk. Omdat er toch geen optredens gepland stonden en we achter de schermen druk waren met van alles, hadden we geen haast met de release. We zijn blij dat we het zo aangepakt hebben, want we zijn erg tevreden over de artwork en is het mogelijk om in alle steden waar we wonen een release show te spelen! 
Nellie: Die regeldingen nemen gewoon veel tijd en moeten allemaal gebeuren naast bandpractise/studie/werk etc. 

Ik zag een filmpje op jullie website. Hoe kwamen jullie bij 3fm terecht eigenlijk?
Nellie: Claire haar schuld.
Arina: Claire mailde op maandag naar Gerard Ekdom en diezelfde dag had ze een reactie terug. We waren de vrijdag daarop al welkom in de studio! Dat was nogal hectisch, want Nellie was net terug van reizen en kende een aantal nummers nog niet. Wij hadden namelijk gewoon doorgeschreven tijdens haar afwezigheid. Uiteindelijk heeft ze zelfs vrijgenomen van haar werk om in die nummers erin te krijgen. Zoals je wellicht ook gezien hebt, waren we toen dus nog niet voldoende op elkaar ingespeeld, maar het was wel een bijzondere ervaring! 

Zijn er al plannen voor een volledige plaat?
Nellie: We zijn wel bezig met nieuwe nummers, maar dat zijn we altijd. Wat betreft een nieuwe plaat; eerst deze maar eens aan de man brengen!

Aangezien jullie volgens mij een demo en een EP uit hebben vroeg ik me af of jullie live ook nog covers speelden (en zo 'ja' welke)?
Arina: We spelen al sinds ons allereerste optreden altijd een cover. Het aantal eigen nummers is in de loop der tijd toegenomen. In het begin speelden we dus een cover plus drie eigen nummers (ja echt!), tegenwoordig een cover en tien a twaalf eigen nummers. Covers die we veel gespeeld hebben zijn Plumb van Hole en Out of the System van Sahara Hotnights. Sinds kort spelen we een nummer van Lady Gaga. Dat bevalt erg goed, omdat de originele versie een totaal andere stijl is dan onze eigen stijl. We geven er een eigen draai aan, wat bij die eerdere covers minder het geval was. Of bedoel je dat we covers wellicht nodig hebben om de set te vullen? We hebben naast de nummers op de demo en de ep ook nummers die we nooit opgenomen hebben maar wel spelen tijdens optredens. Ook zijn er een paar nummers geschrapt.

Hebben/ gaan jullie nog iets speciaals doen qua releaseparty enzo?
Arina: Ja, zeker!! We spelen in een maand tijd release shows in alle steden waar we wonen (Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Ommen en Nijmegen). Het begon als wild plan, maar eigenlijk werden we steeds enthousiaster over dat idee. We kijken er erg naar uit en zijn heel blij dat de zalen ons idee zo leuk vonden dat ze mee wilden werken!

 


Reacties

Gepost door: niels Gepost: 17-05-11 11:02:55
IK wil echt nog een keer PARTYEN met PLANET EYELASH!
Gepost door: planeteyelash Gepost: 17-05-11 12:11:59
haha, jij bent niels uit friesland toch? vrijdag spelen we in romein, leeuwarden. zien we je daar? of ben je bij brat pack van de partij?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 17-05-11 14:37:55
Partyen met Niels: altijd ruig.
Gepost door: ltgdaan Gepost: 18-05-11 09:58:15
Zo een legende die Niels Rrrrruig!
Gepost door: duip Gepost: 19-05-11 17:35:20
Niels natuurlijk!

© copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact