Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Aggrolites interview

08-05-11 15:36:00 / door pureandsimple / band: The Aggrolites / concert: 20-03-11 - The Aggrolites + Graveyard Johnny's + Leeways - Willemeen - Arnhem

Aggrolites interview

 Het is alweer een tijdje geleden dat deze band in Nederland was, maar toen de band in de Willemeen speelde heb ik ze even aan de tand kunnen voelen vlak voordat ze een uitstekende pot dirty reggea gingen spelen. Het was een goed gevulde show, met prima geluid en een goede vibe. Dat is wel eens anders geweest in de vaak kille grote zaal, maar een feestje kun je aan deze mannen uit Los Angeles natuurlijk wel overlaten!

 

Na vier albums op HellCat records is er nu “Rugged Road”. Hij is nog niet zo heel lang uit, maar misschien kun je nu al een beetje terugkijken: tevreden?
Alle reacties die ik gelezen heb waren allemaal uitermate positief. Het idee was om een serie van vijf vinyl 45's uit te gaan brengen. Dat wilden we sowieso al geruime tijd doen en nu leek het er eindelijk van te komen. Rugged Road is dus eigenlijk een collectie van vijf 45's op een cd. We zijn er allemaal erg tevreden over en dat is natuurlijk net zo belangrijk.

Wat betekent de albumtitel eigenlijk?
De studio waar we opnamen stond op een straat genaamd Rug Road. We waren een beetje aan het ouwehoren over de naam van de plaat en zo kwamen we op “Rugged”. Ik vind het wel een coole titel en het is best pakkend.

Nog altijd leuk om live de nieuwe tracks te spelen of merk je al dat iedereen voor de eerste twee platen komt?
Wij, als band, vinden het natuurlijk altijd hartstikke leuk om nieuw materiaal op de planken te leggen, maar je moet ook niet je verleden uit het oog verliezen. Het duurt altijd even voordat mensen into de nieuwe tracks zijn. Daar moet je ook van te voren even bij stilstaan en niet al je enthousiasme voor het nieuwe werk voor laten gaan. Ik vind het zelf ook gaaf om nummers te horen waar ik een bepaalde geschiedenis heb. Nu ik er over nadenk... ik vind het ook leuk om die nummers te spelen! Het is ook extra gaaf als er veel mensen meezingen en dat gebeurt uiteraard veel minder met een nieuw album. We hadden voordat je die plaat kon oppikken ook een video voor "Complicated Girl" dus die zullen sommigen al wel kennen.

De plaat is uitgekomen op Young Cub Records. Hoe ging dat? We hebben geen klagen! Ze kwamen zelf met het artwork en zijn heel erg meelevend en behulpzaam. Ik denk dat het een uitstekend label is om onze muziek ook op andere plekken aan de man te brengen. Ik denk dat er veel mensen zijn die ons toch nog niet kennen, maar die onze muziek wel heel gaaf zouden vinden.

Hoe ging het schrijven van de plaat?
Niet heel veel anders dan normaal. We doken de studio in en deden ons ding. We werken altijd met iedereen en luisteren naar iedereen en staan overal voor open. We hebben alles opgenomen in een kamer achter elkaar op analoge tape opgenomen dus als er iets mis ging moest ook echt alles opnieuw. Op die manier krijg je echt dat live-gevoel. Dat krijg je ook terug te horen op de plaat. Alex Lalli was de executive producer die een beetje overal toezicht op hield. De productie hebben we zelf voor onze rekening genomen smane met Craig "Dubfader" Welsch. Alle oude platen hebben we ook zelf geproduced. Dubfader weet veel van oude reggae en wist hoe wij wilden dat de plaat zou gaan klinken. Als je hem een plaat noemt weet hij precies wat je bedoelt qua vibe en geluid. Dat is ongelofelijk handig en fijn.

Vind je zelf dat er veel veranderd is door de jaren heen aan het geluid van The Aggrolites?
Ik vind van wel. Ik denk dat iedere band dat op de een af andere manier wel doormaakt na enkele jaren. Er sluipen toch nieuwe elementen in je eigen smaak en je maakt andere dingen mee in je leven. Muzikale verandering is dus verweven met tijd. De tijd waarin je leeft en ook de tijden die je doormaakt. We proberen met ons geluid echter wel ergens naar terug te grijpen: datgene wat we dirty reggae noemen. Dat neemt niet weg dat ieder album vast wel verschillend zal klinken, maar de essentie en het gevoel zal altijd veel op elkaar blijven lijken.

Jullie zijn allemaal duidelijk beinvloed door oude Jamaicaanse ska. Wat is er zo gaaf aan die ska uit de jaren 60? 
Zelfs voordat we in de band zaten luisterden we allemaal al naar die Jamaicaanse ska. Ik denk dat iedereen wel z'n eigen verhaal heeft over hoe ie er aan verslingerd is geraakt, maar het is wel belangrijk dat we een muzikale basis hebben waar we allemaal hetzelfde over voelen. Het is ons als band in ieder geval wel ten gunste gekomen.

Waarvoor wil je dat Aggrolites bekend om zal blijven (ook na jullie bestaan)?
Het belangrijkste is de muziek. De stijl die wij spelen kan zowel jonge kids als de oudere aanspreken. Het is echte feel good music voor jong en oud. Ik denk dat de positiviteit van ons geluid inherent is aan reggea en reggea is ook iets tijdloos. Heel veel oude artiesten klinken nog steeds geweldig. Hopelijk kunnen wij daar later ook bijstaan. Ik mis soms wel eens dat gevoel bij de nieuwere bands. Dat gevoel van dat het tijdloos is, maar smaken verschillen natuurlijk. Zo ook bij ons in de band, maar we hebben natuurlijk wel een gemeenschappelijk liefde voor oude muziek. 


Reacties

Gepost door: rancidsuicidemachine Gepost: 10-05-11 12:54:43
Geweldige band! Goede show laatst in de Ekko. Nieuw album is ook goed staan voor het eerst ook wat mindere nummers op. Dit is wel een goed voorbeeld van een band met een eigen sound die je eigenlijk bij andere bands niet hoort. Althans the moon invaders hebben één nummer die in de buurt komt
Gepost door: pureandsimple Gepost: 11-05-11 12:37:05
Ik denk dat dit soort muziek nog wel wat te vinden is (maar dan ergens in het meer 'mainstream' gebeuren... Uiteindelijk is het een variant op reggae. Dat lijkt me niet voor maar 1 band weggelegd)
Gepost door: lunatic Gepost: 11-05-11 16:35:06
nice
Gepost door: pureandsimple Gepost: 11-05-11 20:59:35
't moest even duren, broseph... Heb je wel wat ;-)
Gepost door: hansihinterseer Gepost: 12-05-11 15:49:23
Bij mij schieten er altijd tientallen bands te binnen als ik Aggro luister: The Slackers, Westbound Train, Hepcat, Pietasters, Stubborn all stars etc etc en natuurlijk ons aller eigenste Upsessions!

Neemt niet weg dat Aggrolites veruit de beste zijn =)
Gepost door: pureandsimple Gepost: 12-05-11 17:07:12
Ik heb zelf liever Slackers dan Aggrolites, maar kan me goed voorstellen dat iemand dat precies andersom heeft... Whateverrr
Gepost door: rancidsuicidemachine Gepost: 13-05-11 14:00:16
Ik vind toch dat de bovengenoemde bands een hele andere 'vibe' hebben dan aggro. Die vibe wordt vooral veroorzaakt door het hammond orgel denk ik. Er zijn inderdaad veel andere ska bands die wel in de buurt komen maar ik blijf vinden dat the aggrolites toch iets unieks hebben. Pureandsimple, is je mening over ska en reggae bijgedraaid? Ik meen dat je het niet zo kon waarderen, of kan je the aggrolites en the slackers als enige wel aanhoren?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 13-05-11 14:23:34
Hehe... Ik kan GOEDE MUZIEK bijna allemaal wel waarderen, maar er is zoooooveel rommel qua bands die elementen van ska en/ of reggea in hun geluid hebben dat het vaak makkelijker is om te zeggen dat ik het hele genre niet trek dan die vijf/ zes uitzonderingen te noemen.
Gepost door: rancidsuicidemachine Gepost: 13-05-11 20:03:19
Ok, daar kan ik zeker in komen. Thanks voor het artikel trouwens
Gepost door: annempie Gepost: 20-05-11 09:53:21
was echt vet in de willemeen! super gig

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact