Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

The Evening Rig interview

05-05-11 11:22:00 / door pureandsimple

The Evening Rig interview

Één van de leukste dingen aan muziek vind ik dat je zo nu en dan een hele toffe band kunt ontdekken die bijna niemand kent. The Evening Rig is voor mij zo'n band. Hoewel het bijna onmogelijk is om plaatwerk van deze band te vinden is het me (bijna per ongeluk) toch gelukt. Hoewel ik nog een flink aantal interviews moet uitwerken dan toch maar eerst deze, want ik gun het deze gasten wel. Omdat ik niet meer precies weet van wie welke antwoorden kwamen loopt het een beetje door elkaar, maar dat mag de pret niet drukken...

 

Introduceer jullie band even aan het Nederlandse en Vlaamse lezerspubliek van PUNX.
Evening Rig bestaat uit een viertal personen. Allereerst, Rebecca Hanten die uit Sioux Falls komt. Zij houdt de maat aan. Daarnaast is ze een verwoed vogelaar en master of ceremoie bij de lokale drumcirkel. Oh, en ze is overtuigd satanist. Daarnaast hebben we Josh Lynch die erg into metal is, hoewel zijn haarlijn het prima weet te verbloemen. Hij is een prima gitarist voor erbij. Dan hebben we mij nog, Jason Miller, en ik hou van lange wandelingen in de natuur. Mijn vocalen en gitaarspel zijn verre van essentieel. Dan is er nog Eric Reyer, die serieus een professionele waterskiër is. Hij speelt trouwens bas. Ennuh.. Miller kwam ooit met de bandnaam en het is slang voor jezelf opdirken om uit te gaan. Het blijkt ook geassocieerd te worden met heroïne parafernalia, maar dat wisten we pas veel later. Ik ben wel fan van onze naam.

Zou je de band met een regel van je eigen teksten kunnen beschrijven?
Hoewel ik dan meteen als alcoholist uit de hoek ga komen: “Goddamn, I could use a drink”, lijkt me een uitstekende. Oh wacht! Misschien is “Lock stock, ready to rock” ook wel een mooie. Dat moet ik dan nog wel even zeggen op een van onze nieuwe tracks...

Jullie hebben een nummer over The King of Cool (Steve McQueen). Ik ben ook groot fan, maar het zou niet zo 1-2-3 in me opkomen om daar een nummer over te schrijven.
We zijn niet op basis van een van zijn films dat nummer gaan schrijven. Het ging ons meer om de persoon zelve en over Lil Miss Miserable die steeds zo'n type persoon aan de haak slaat. Je kent die types wel.. Altijd proberen goed te doen, maar uiteindelijk gaat altijd alles mis...

Hoe zou je een The Evening Rig nummer beschrijven?
1 deel Bryan Adams (Reckless album). 4 koppen sarcasme. 2 kratjes Budweiser. 1 Liter Powers Whiskey en een hutsie G, C en D akkoorden. Matig uitgevoerd.
Ik denk dat Miller gelijk heeft, maar ik doe soms ook nog wel eens een A of B akkoord erbij. Ik probeer dan ook een beetje bij te blijven bij. Maar het is eigenlijk drank en akkoorden. Oh, en de stippen op m'n gitaar, want na een paar drankjes heb ik al moeilijk de weinige akkoorden uit elkaar.

Zien jullie jezelf eigenlijk als een punkrock band?
OEF! Ik zie onszelf als een soort nieuwe new wave band met roots in psychedelisch occultisme. Nwehh... Ik zie het als ons doel om lekkere liedjes te schrijven. In welk genre dat valt zal me verder worst wezen. We hebben wel allemaal een verleden met punk rock, maar dat is mijns inziens ook verweven met idealen en een bepaald gedachtegoed. In ieder geval niet alleen het geluid. Als je ons punkrock wilt noemen vind ik dat prima, maar als je het anders wilt noemen vind ik dat ook best. We willen gewoon lol hebben. Dat maakt ons punk as fuck, niet?
Natuurlijk is het allang niet meer origineel om als ex-punks een beetje de alt-rock te gaan rocken als je ouder bent dan 30 (wat wij zijn), maar we doen het al een tijdje. Geen zin om nu te gaan stoppen omdat het genre wat hipper lijkt te worden.

Wie zijn die mensen op de albumhoezen en wat betekenen jullie albumtitels “Never Been'er” en “Is Doing Stuff”? 
Het zijn familieleden van ons. Ik vind oude foto's altijd iets gaafs hebben. Ze vertellen ook iets over een bepaalde tijd en dan komt mijn gevoel voor nostalgie, waar ik nogal last van heb, de kop opsteken. Ik denk dat nostalgie een groot onderdeel is van de muziek die we maken.
De titels hebben we bedacht na een avondje drinken. Never Been’er slaat op Never Better en Doin’ Stuff kllonk wel als een goed genoeg slecht idee. We hebben trouwens ondertussen voldoende albumtitels bedacht om platen uit te gaan brengen tot 2024. Een persoonlijk favorietje is “Nothin’ to Hear Here”. Dat MOET ooit een titel worden voor een van onze platen.

Hoe kwamen jullie in contact met Suburban Home?
Een telefoontje met “Hey, if you want to use one of our songs we’d love to be apart of the comp”. En toen was het in kannen en kruiken. Ze hebben ons zelfs een tourtje gefixt deze zomer in Colorado. Goeie gasten daar bij de Suburban Home crew!

En Europa?
Wel plannen! We zijn er allemaal wel eens geweest, maar dan moet het wel goed geregeld worden. We hebben het al moeilijk genoeg hier in de States. Mijn moeder is trouwens Duits en woont ietsjes buiten München. 

En ook een uitnodiging gehad voor die split series van Suburban Home?
We zijn daar nog niet voor gevraagd, maar we doen live wel eens Bob Seger’s Mainstreet. En ik zou ook wel een compleet andere versie van John Denver’s Country Roads willen doen op plaat. Of Ramblin’ Man van The Allman Brothers.
Ik zou wel eens One Night Love Affair van Bryan Adams willen doen. Die Allman Brothers’ track is inderdaad ook een goeie. Of Johnny Cash’s I’ve Been Everywhere. Mainstreet doet het natuurlijk goed bij iedereen ouder dan 40. Ik zou het graag samen doen met the Gamits. Niet omdat we veel op elkaar lijken qua geluid, maar die band vind ik echt supergaaf.

Met welke bands moet ik jullie eigenlijk vergelijken?
OEF! Ik vind dat altijd zo'n kutvraag. Ik kan je alleen wat bands opnoemen die ik veel luister en daar hoor je dan op de een of andere manier wat van terug in ons geluid. Nou ehhh... Jawbreaker, Bryan Adams, Tom Petty, Uncle Tupelo, Drive By Truckers, AC/DC, Ataris, Swingin’ Utters, Screeching Weasel, The Police, The Copyrights, Dillinger Four, The Explosion, Green Day, Boston, Journey, Poison, Skid Row, Megadeth, Allman Brothers, The Gamits, Guns N’ Roses, The Replacements, Man Afraid, Misfits, Op Ivy, Riverdales, Springsteen, Dawes, Death Cab, Def Leppar…ok, dit kan nog wel even doorgaan. Had ik Jawbreaker al genoemd? Nou... nogmaals: Jawbreaker.

Jullie komen uit Minneapolis. Heeft dat nog veel invloed op de band? 
Tuurlijk! Ik voel dat demografie en afkomst meewerkt in je karakter en persoonlijkheid en dus ook in je muziek. Het is soms moeilijk om precies uit te leggen, maar ik hoor zelfs wel eens mensen zeggen dat we een “Minneapolis sound” hebben. Geen idee wat dat betrekend, maar er zijn wel een aantal vette bands uit deze regio gekomen zoals Soul Asylum, Husker Du, The Replacements, Dillinger Four, Suicide Commandos, Jayhawks, Babes in Toyland, etc…

Waar verschillen Never Been'er en Doin' Stuff?
Never Been’er was vooral Jason, Becky en Jake die de meeste nummers hadden geschreevn en de plaat was eigenlijk al helemaal af. Op onze tweede plaat hebben we meer met z'n allen gedaan. In het algemeen zijn de nummers beter in elkaar gaan zitten. Daarbij hebben we meer plezier gehad met het opnemen en ging het allemaal wat meer relaxt.

Jullie label, Heart of a Champion Records, zit in Minneapolis, niet?
Jason zat op school bij Dan Cote. Het leek ons handig om een label te hebben en hij had er eentje. Hij heeft ons geholpen met de productie en hoe het werkt met vinyl enzo. Ondertussen kijken we naar een volgende stap. Hopelijk is er iemand die met ons in zee wil en anders doen we het gewoon weer zelf.

De zanger zingt op een manier waarvan ik denk “haalt ie dat altijd live?”. Gaat het wel eens gruwelijk mis?
Ik krijg soms wel een zere keel, maar de noten zijn niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Ik rook genoeg om m'n stem in prima conditie te houden. Ok, dat was eigenlijk het antwoord van Eric Olsen (de geluidsman die de achtergrondvocalen doet op onze plaat). Hij kan echt geweldig zingen. Ik geloof dat wij het zo'n 80% van de tijd redelijk tot goed doen. Ik denk dat de beste tip is om het niet allemaal te serieus te nemen. Ook niet als het mis gaat.

Waar wil je dat The Evening Rig later aan herkent wordt?
“Having a good ol’ time.”

http://www.youtube.com/watch?v=r_ugxJtVXCw


Reacties

Gepost door: corjan Gepost: 07-05-11 13:58:25
dit klinkt erg goed!!
Gepost door: laer Gepost: 07-05-11 19:24:41
Damn, klinkt idd erg goed...iemand een download linkje? ;)
Gepost door: pureandsimple Gepost: 07-05-11 22:00:31
Goeie Replacements vibe. Trekket.
Gepost door: tom Gepost: 08-05-11 13:42:45
klinkt inderdaad wel gaaf! Hoe vet zijn die platenhoes afbeeldingen wel niet!
Gepost door: ltgdaan Gepost: 08-05-11 15:59:23
Lekkere gay-rock

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact