Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

The Gaslight Anthem/ Chuck Ragan @ 013

14-11-10 13:35:00 / door pureandsimple / band: Chuck Ragan

The Gaslight Anthem/ Chuck Ragan @ 013

Dat een aantal normalo's tijdens concerten moeilijk normaal kunnen doen blijkt maar weer eens op de show van The Gaslight Anthem in 013. Ik had me er van te voren op ingesteld en maakte me er niet zo druk om, maar het scheelde bar weinig of er waren een paar maandagochtend op het werk gekomen met een blauwgekleurd aandenken op de snuit. De eind 40-ers, duidelijk fan van Springsteen, lieten zien dat er nog voldoende hoop is zodra je als normalo wat meer jaartjes op de teller hebt staan: buikige en kalende mannen staan gezellig te swingen, dansen en mee te zingen. Ik vond het cool! Het goede geluid en de aanstekelijk positieve uitstraling van Chuck Ragan en Brian Fallon waren ook zeker debet aan de goede vibe. Helaas was het eerste kwart van The Gaslight Anthem-set ronduit slecht, maar toen de band eenmaal de smaak te pakken had werd het alsnog een uitstekende avond. Ik durf het zelfs heel erg goed te noemen.

 

Wij zijn rond de klok van achten op tijd genoeg om Sharks even mee te pikken. Helaas weet de Engelse band, zoals zoveel Engelse bands, het live niet waar te maken. Met name de gebrekkige uitstraling en de extreem valse zang (die me opvallend veel deed denken aan Brian Fallon op de eerste tours) zijn een doorn in oog en oor. Als de band aan het einde van de set nog even een hemeltergend slechte Clash cover speelt komt Chuck Ragan maar even helpen (die kon het van achter de coulissen vast ook niet meer aanzien).Mijn suggestie is om veel blijven oefenen, want de eenzijdige Show of Hands 10” (na dit optreden vast niet door al teveel mensen opgepikt) is echt wel de moeite waard. Live klinkt de Gaslight Anthem rip-off echter nog veel te sloppy. Het kan het publiek, waarvan een deel zelfs verbaast is dat er überhaupt meer bands spelen dan alleen TGA, ook duidelijk geen hol schelen en laat dit weten door recht voor het podium ongeïnteresseerd de andere kant op te kijken en in de hal te gaan staan ipv in de zaal.

Dan is het tijd voor Chuck Ragan. Hij heeft wel eens vaker op grotere podia gestaan, maar iedere avond voor een bak vol normalo publiek spelen lijkt me een straf die amper financieel te compenseren is. Ook deze avond heeft Chuck, die dit keer wel weer met John Gaunt maar zonder Digger Barnes speelt, het moeilijk met de grote hoeveelheid Nederlandse hippenflikkers. Zelfs recht voor het podium staat de helft van het publiek met de rug naar de muzikanten toe en schreeuwt zo hard mogelijk boven de muziek uit. Dit komt de sfeer niet ten gunste, maar de show is desondanks erg goed. Wat mij betreft mag er trouwens wel weer een nieuwe plaat uitkomen of wat langer wegblijven, want ik het idee dat ik deze set al een keer eerder heb gehoord (behalve dan het ene nieuwe nummer dat wordt gespeeld). Ik vond het trouwens wel tof dat Tim van Tol, die de laatste keer dat ik Chuck zag mocht openen, ook nog even kwam het podium op klom. Niet iedereen deelde die mening, maar zoiets hoort wat mij betreft bij dit soort shows en muziek ook al heeft de grote zaal van de 013 niet echt de daarbij behorende uitstraling. Wat betreft gastoptredens had ik ook wel verwacht dat Brian Fallon nog even een nummertje mee zou doen, maar voor dit samenspel wordt gewacht tot de toegift van The Gaslight Anthem.

Op een half handje volk na dat liever wat meer van Chuck Ragan had gezien (mezelf incluis) is iedereen natuurlijk gekomen voor The Gasligth Anthem. Dat promotie van the Boss himself en een goede show op Pinkpop zich terugbetaald in volle zalen blijkt uit de uitverkochte 013. Het ging misschien wat snel, maar The '59 Sound was ook wel een extreem goede plaat en ook American Slang mag er wezen. Nadat er gezellig wordt bijgekletst met Nico Revealed en vrouw, de afschuwelijk lelijke backdrop aandachtig is bekeken en er nog wat slokken pils wordt gedronken begint de set met twee nummers van de nieuwe plaat. Ondanks dat American Slang een veel minder vals zingende Brian Fallon ten gehore brengt (wat uithalen daargelaten) denk ik dat het verstandig was om bier in plastic glazen te verkopen: wat een vreselijk valse kraai is het toch! Enthousiasme en een vriendelijke lach kan maar deels compenseren dat het eigenlijk een matige muzikant is. Het meest valse en vreselijkste wat ooit gehoord is in de grote zaal van de 013 moet haast wel I Put a Spell on You van Screamin' Jay Hawkins zijn. Verbaast en gepijnigd kijken muziekliefhebbers om zich heen: dit is echt verschrikkelijk! Als er drie nummers later nog steeds weinig verbetering te constateren is wordt er door deze en gene al zenuwachtig op het horloge gekeken. De band blijkt echter amper op een kwart van de setlist te zitten. Dit alles deed me denken aan het matige optreden in de Effenaar van vorig jaar, maar zoals gezegd werd het daarna een (heel) stuk beter.
De stembanden raken gelukkig gedurende de show wat warmer wat de muziek en show absoluut ten gunste komt. Na een nummertje of acht/ negen wordt het zelfs erg goed. Heel erg goed misschien wel. Het tweede deel van de set, met Blue Jeans & White T-Shirts, Miles Davis and the Cool, 1930 en The ’59 Sound, is ook qua nummers een stuk interessanter en de zaal lijkt er ook wat meer in te komen. Wanneer de band na een nummertje of twintig weggaat om te beginnen aan toegejuicht te worden voor de encore ben ik behoorlijk murw geslagen door de overvloed aan TGA-nummers. De band heeft daar duidelijk schijt aan en komt terug het podium op om een toegiftje of zeven/ acht (!!) te spelen. Te beginnen met een voorproefje van de aanstaande Revival Tour: dus toch eindelijk Chuck en de Brian samen op het podium. Daarna wordt er een dude met een mondharp het podium opgetrokken (ik mag hopen dat dit niet in scene is gezet!) om muzikale ondersteuning te verlenen bij Red at Night. Erg leuk en het publiek, waarvan een groot deel nog wel in is voor meer, vindt het allemaal prachtig. Als onder andere persoonlijk favoriete nummers zoals American Slang en Here´s Looking At You Kid worden gespeeld is het dan toch echt tijd om af te sluiten met The Backseat. Dan is het EIN-DE-LIJK klaar.
Bijna twee uur The Gaslight Anthem is natuurlijk alleen voor ware muziekhaters te doen, maar iedereen die de eerste veertig minuten van de set had gemist zou een geweldig goed optreden hebben meegemaakt. Dat is dan ook het gevoel wat achterblijft. Ik betwijfel echter of ik er volgende keer ook weer bij ben. Misschien moet ik halvewege de set binnenstampen, want er zijn maar weinig bands die echt zo lang kunnen boeien. The Gaslight Anthem is dat in ieder geval niet. Het gros van het publiek heeft zich echter op en top vermaakt dus er kan niets anders gezegd worden dat dat het een uitstekende avond was. Volgend jaar eerst maar eens die Revival Tour naar Europa halen dan zien we daarma wel weer verder.

 


Reacties

Gepost door: lowieke Gepost: 14-11-10 20:01:21
Gaaf! Dat 'normalos' gejank is echt niet normaal hoor. Lijkt wel een klein meisje die dat schrijft.
Gepost door: speedmetalpunk Gepost: 14-11-10 20:44:17
Niet gaaf! Al die achterlijke mensen wat the gaslight anthem alleen van pinkpop kennen hebben de hele set van chuck ragan verneukt. Dat the gaslight anthem zelf mij niet zoveel boeide dat wist ik al maar ik vond het toch wel ongelofelijk saai!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 14-11-10 20:55:29
Als Lowieke een IQ boven de gemiddelde kamertemperatuur had zou ie kunnen lezen dat ik (in tegenstelling tot anderen die aanwezig waren) juist helemaal geen probleem heb met normalo's, maar wel aan gasten die zich niet normaal gedragen.
Gepost door: lowieke Gepost: 14-11-10 22:14:05
Nog steeds niet stoer hoor via internet mensen beledigen.

Als iemand het woord 'normalos' gebruikt ga ik uiteraard niet verder lezen, slome.
Gepost door: lowieke Gepost: 14-11-10 22:15:32
Toch maar een stukje verder gelezen. "hippenflikker", nog zoiets. Jij bent echt niet helemaal lekker in je bovenkamer hoor.
Gepost door: effehoor Gepost: 14-11-10 22:50:45
Het lijkt me redelijk duidelijk (buiten zijn wansmaak) dat Lowiekske zelf een tyfusnormalo is. De groeten!
Gepost door: aaah Gepost: 15-11-10 07:31:39
En is het ook niet een beetje zielig om elkaar via het internet uit te gaan schelden? En als je dit geen leuk concert bent kan dit kloppen want dit concert was waarschijnlijk alleen leuk voor echte fans
Gepost door: xroldx Gepost: 15-11-10 09:05:48
Ik mis in deze recensie nog wel het bier gooien en de besproken comeback van Bon Jovi (met lang haar).
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-11-10 09:52:01
+1 op wat aaah zegt. Er is trouwens niets neerbuigends aan het woord 'normalo' gezien er niets anders dan de 'niet-punks' mee worden bedoelt.
Gepost door: punkiemelanie Gepost: 15-11-10 10:41:05
Chuck's laatste plaatje is pas iets meer dan een jaar uit en sinds het verschijnen heeft hij slechts twee shows hier gegeven: eentje met volledige band in WATT en eentje met slechts Jon Gaunt / Digger Barnes in euh Den Bosch/Eindhoven ofzo. Zo'n overkill is het toch niet? ;-)

Verder goede review. Soms hooguit een tikkeltje overdreven als je het mij vraagt. TGA moest zeker op gang komen (zoals altijd), maar om Brian Fallon nu een valse kraai te noemen vind ik wat ver gaan. Er zaten wat uitglijers bij, maar de slechte zang kwam ook voor een groot deel door de beroerde achtergrondzang, waardoor de samenzang slecht klonk. Vond 't persoonlijk wel tof dat een band is ongestoord verder blijft spelen, dan heb je tenminste waar voor je geld. Feit is dat het tweede deel was veel beter was dan het eerste deel.

De mondharmonicagast was trouwens niet ingestudeerd.
Gepost door: punkiemelanie Gepost: 15-11-10 10:41:50
*is = eens.
Gepost door: ltgdaan Gepost: 15-11-10 11:20:51
Brian en Chuck, vette sell outs. Beetje hun baard, strakke broek en ruitjes bloes en verkopen aan een normalo publiek :-)
Gepost door: thedisasters Gepost: 15-11-10 12:41:04
ik geloof dat ik naar het verkeerde concert geweest ben ! ik snap niet zo veel van de kritiek ,ik vond het een vette show van pure muziekanten die een leuke set spelen van oude en nieuwe nummers , en wie het woord sell outs gebruikt spoort echt niet !!! kijk ik ga ook liever naar een concert zaal als W2 om ze te zien met echte liefhebbers ,maar daar kan de band niks aan doen ! tuurlijk stoor ik me ook aan mensen die 1keer in het jaar een concert bezoeken en dan denken dat ze jesus zijn ,maar dat is nu eenmaal zo vooral hier in nederland !!! maar ja we wonen nu eenmaal niet in berlijn . maar voor al de mensen die zeiken , blijf lekker thuis , je weet wat je krijgt als je naar grotere zalen gaat . geniet van de muziek daar kom je toch voor en vergeet de rest .
Gepost door: pureandsimple Gepost: 15-11-10 13:32:28
Je als een irritante retard gedragen hoort nergens thuis! Of je nou 1x of 100x per jaar naar een show gaat en of het typisch Nederlands zou zijn maakt daarbij geen zak uit.
Ik bezoek jaarlijks bijna net zoveel normalo-shows als punkshows en over het algemeen is het publiek veel toffer bij die normalo-shows.

@ Punkiemelanie
Misschien moet ik zelf niet 3 shows meepikken iedere keer dat ie door Europa tourt. Kweeinie... Heb het idee dat ie wel heel vaak in Europa zit. En het leek me zelf ook al hoogst onwaarschijnlijk dat die mondharmonicadude ingestudeerd was (maar iemand zei dat tegen me, maar geloofde er toen al weinig van)

Was trouwens mooi hoe xroldx (na het aanspreken van biergooiende 'bezoeker x' recht voor het podium bij Chuck Ragan) er op gewezen werd dat hij er net zo hard door heen mocht praten als ie zelf wilde en wie daar aanstoot aan had maar thuis wat mp3's op moest gaan zetten. Vonnik mooi!
Gepost door: punkiemelanie Gepost: 15-11-10 15:10:02
Hahaha, wat ben ik zielsgelukkig dat ik me niet in de mensenmassa vooraan heb gewaagd. Lekker van een afstandje kijken naar de show.

Toch blijf ik er bij dat ik het één van de vetste shows van 't jaar vond. Misschien komt het ook wel doordat werd aangekondigd dat mijn wens, het naar Europa halen van de Revival Tour, volgend jaar gaat uitkomen. Dus pureandsimple: 'helaas' voor je, Chuck is volgend jaar toch echt weer terug ;-)
Gepost door: milooo Gepost: 15-11-10 16:13:40
je zegt dat je twijfeld of je er volgende keer weer bij bent?.. na zo'n recensie zou ik zeker niet terug komen, wat een gezeik allemaal. Brian Fallon een matige muzikant? kom dan gewoon niet
Gepost door: klojet Gepost: 15-11-10 17:05:49
Helaas was het uitverkocht, zou voor de eerste keer samen met mijn broertje naar een show gaan (muv Bruce Springsteen), next time better.
Gepost door: klojet Gepost: 15-11-10 17:07:28
Helaas was het uitverkocht, zou voor de eerste keer samen met mijn broertje naar een show gaan (muv Bruce Springsteen), next time better.
Gepost door: nelson Gepost: 15-11-10 17:13:02
Hahaha. Marnix haalt zich hier even de woede op de hals van een stel nieuwe users en die ontiegelijk hard TGA fan zijn. Geheimpje jongens en meisjes: zo bijzonder is die band niet, zeker muzikaal niet. Eerder matig dan geniaal dus.
Gepost door: ltgdaan Gepost: 15-11-10 17:35:10
Sowieso, Brian en Chuck zijn zelf vette tyfusnormalo's die het alleen maar voor het geld doen! Dat vals zingen doen ze expres om nog een paar punk liefhebbers te lokken en die laatste paar kaartjes te verkopen zodat de zaal uitverkocht is. Vervolgens pakt Chuck zijn akkoest erbij om wat sentimentele liedjes te zingen om daarna een paar dikke huisvrouwen in de backstage vol te pompen. Brian maakt nog een paar Bruce Springsteen quotes zodat het publiek zijn muziek niet aanziet voor elitaire kut indie maar denkt dat hij echt uit een arbeidersmilieu komt; integriteit in the pocket. Na het concert tellen Chuck en Brian hun centen en maken ze nog een bezoekje aan Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk om zich te verontschuldigen dat ze uit de Verenigde Staten komen. Gebroederlijk zingen Brian en Chuck 30 sec. van hun meest radio vriendelijke nummer, waarna Leon Verdonschot verklaard vroeger ook in punk scene te hebben gezeten, regelmatig nog naar Hot Water Music luistert en er ook aan zit te denken om bij zijn kale hoofd een baard te laten staan. Brian zit aan te telefoon met Bono te praten over een benefiet concert in Philadelphia voor kinderen in Afrika terwijl Chuck informeert naar het publiciteitsplan en de gage. In samenwerkingsverband tussen HWM, U2 en TGA is een feit en samen komen ze naar Nederland om een volledig 013 te vullen met tyfusnormalo's en een half handje liefhebbers die Chuck en Brian vroeger toch beter vonden.
Gepost door: nelson Gepost: 15-11-10 17:53:02
Ik flikker hier zowat bijna van mijn stoel... Bedankt he AD!
Gepost door: effehoor Gepost: 15-11-10 20:53:26
Gepost door: effehoor Gepost: 15-11-10 20:53:46
hahaha, ik moest hardop lachen.
Gepost door: wokkel Gepost: 15-11-10 21:14:40
Nice!
Gepost door: xanathos Gepost: 15-11-10 21:39:25
Chuck ragan is een held op het podium, en moet gewoon op zijn moment het respect krijgen dat ie verdiend. Of het nou om normalo's gaat of hardcore punx of whatnot.
Verbaast me trouwens een beetje dat de show van tga zo tegenviel. De eerste keer dat ik ze zag waren ze briljant, Dat was geloof ik de show in de melkweg vlak nadat the 59'sound uit was. De show in de effenaar een jaartje ofzo later was dan weer niet te doen. En blijkbaar hebben ze die trend grotendeels voortgezet. Jammer, want op plaat kunnen ze schitteren als geen ander...
Gepost door: nelson Gepost: 15-11-10 23:09:38
QuoteChuck ragan is een held op het podium, en moet gewoon op zijn moment het respect krijgen dat ie verdiend. Of het nou om normalo's gaat of hardcore punx of whatnot.


Wat een onzin. Als je Bastiaan Verheijen, Ken Jeurissen of Daan van Bergen heet hoor je dit gewoon keihard af te kraken en de grond in te boren. Lekker met z'n allen binnen de punk/hardcore met de neus allemaal dezelfde kant op... zo independent heey!
Gepost door: ltgdaan Gepost: 16-11-10 00:40:01
Ben je weer dronken van verliefdheid Jonas Meens?
Gepost door: nelson Gepost: 16-11-10 20:15:13
Nee. Dronken van sikedheid dat Descendents op Groezrock spelen. Over kwalitatief muzikaal goede bands gesproken.
Gepost door: gerrit Gepost: 16-11-10 23:23:42
props voor adje!
en wat een achterlijke is lowieke toch op zijn tijd.
Gepost door: trilob Gepost: 17-11-10 00:22:50
heeft lowietje een ban te pakken ofzo?
Gepost door: pureandsimple Gepost: 17-11-10 10:53:07
Geen idee?? Normaal had ie ondertussen wel weer wat doms gezegd... Ik zal het eens kijken of ik dat kan checken.
Gepost door: xanathos Gepost: 17-11-10 14:20:11
Descendents <3 nerdcore ouwe...
Gepost door: nelson Gepost: 17-11-10 23:29:30
Euh. Ja, en? Nog altijd tienduizend keer beter als The Gaslight Anthem.

Maar goed, daar gaat het hier niet over.
Gepost door: xanathos Gepost: 18-11-10 11:44:40
Dat was een positief iets...

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact