Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Gatorface interview

16-09-10 18:32:00 / door pureandsimple / band: Gatorface

Gatorface interview

Een tijdje gelden had ik een interview met Alex van oa New Mexican Disaster Squad, No Friends en Gatorface. Ondanks dat ik het ook wel over alle andere bands wilde hebben gaat dit interview vrij specifiek over Gatorface, want al die andere bands zijn volgens mij wel wat beter bekend. Tijd om Alex aan het woord te laten.

Gatorface.
Ik (Alex, red.) zing en speel bas, Richard "Horsebites" Minino zit achter de kit en maakt ook het artwork, Quilty is onze filmdeskundige en internet goeroe. Owja... Hij speelt ook nog gitaar, net als Nick die onze merch print op zijn werk. Ik kom zelf uit Orlando wat een historieloze plek zonder ziel is vol met toeristen en studenten. Er is hier zoveel om over opgefokt te raken zonder te hoeven denken aan de paradox dat hier Disney World (Happiest Place on Earth) staat. Dat maakt mijn werk als tekstschrijver wel een heel stukje makkelijker. We oefenen trouwens in mijn ouwe slaapkamer en mijn moeder woont er nog steeds! Wat betreft onze persoonlijkheden en onze band heb ik eigenlijk weinig te vertellen. Mensen weten eigenlijk wel genoeg. Zeker diegene die in contact staan met punkrock weten wel hoe het zit in de punkrock-wereld: je moet zoveel mogelijk van independent labels en bands supporten, want anders valt alles uit elkaar.

De muziek.
Ik heb een aantal mensen gesproken die denken dat "Not Scientists" van onze plaat Wasted Monuments ons beste nummer is. Persoonlijk vind ik het trouwens ook de beste track op de plaat, terwijl het eigenlijk het laatste nummer is wat we hebben geschreven een dag voordat we de studio indoken voor opnames. We zijn er allemaal erg over te spreken dat die track uiteindelijk nog last-minute op het album is gekomen. Er was wat twijfel over een tweetal tracks (Straw Bridge en Fuck Florida), maar toen ze eenmaal opgenomen waren klonken ze dusdanig goed dat ze toch ook maar op de plaat zijn beland. Live spelen we wel eens "Civilization's Dying" van the Zero Boys of "Bonzo Goes to Bitburg" van The Ramones dus dat zal misschien ook nog wel eens op plaat belanden.

Solo.
Ik denk dat alleen Quilty ooit solo zou kunnen gaan gezien hij de enige is die daadwerkelijk kan zingen. Als tweede keus zou een niet-kenner wellicht voor mij gaan, maar ik zit een beetje tussen schreeuwen en zingen in en klink de helft van de tijd behoorlijk vals. Oh! En Quilty heeft de meeste houthakkersblousen dus hoeft ie ook niet veel te winkelen. Ook wel makkelijk.

Platenlabels.
Gatorface is geen echte fulltime band. Het is meer iets voor erbij. We hebben nooit de intentie gehad om 9 maanden van het jaar te gaan touren ofzo. We willen lol hebben en een plaat opnemen wanneer wij er zelf zin in hebben. Daarom was de deal met Paper + Plastic ook perfect. Het label was net begonnen toen we met Vinnie, die we daarvoor al hartstikke goed kenden, spraken over een EP. Hij heeft hetzelfde idee wat betreft lol hebben en muziek dus dat was een supergoeie combi. Hetzelfde geldt eigenlijk voor No Idea. We kennen die gasten allemaal daaro en met NMDS hebben we samengewerkt. Toen Var zei: "I wanna do your next record", was ons antwoord: "sure! sounds fun!". Er was dus eigenlijk niet veel om over na te denken. Het fijne van No Idea is dat je ook niet echt een label in Europa nodig hebt gezien de distributie prima is. Natuurlijk verkoop je meer platen als je ook een dealtje ergens anders hebt, maar ik heb niemand concreet gehad die specifiek aan de bel heeft getrokken ten tijde van Wasted Monuments.

Touren.
We hebben nog geen concrete plannen wat betreft het touren van Europa, maar met Gatorface is het dan ook wel heel erg moeilijk om iets te regelen. Sommige bandleden zitten dusdanig vast aan hun werk dat ze niet zomaar een lange periode weg kunnen. Met No Friends gaan we volgend jaar touren dus zit het er ook niet in dat Gatorface komt spelen. Ik weet nog dat het al lastig was voor ons toen we met NMDS in 2003 kwamen touren met Strike Anywhere. En die tour was toen echt prima geplanned. Ik zie het met Gatorface al helemaal mis gaan.
Wat betreft de muziek in de bus draaien we veel punkrock. We zijn ook allemaal een klein beetje punkrock-kenners en daarom doen we lekker nerdie over van alles en nog wat. Toch zijn het juist de guilty pleasures die het touren draagbaar maken. Dingen als Ashley Simpson, Kelly Clarkson, N'Sync en Kevin Federline komen altijd wel voorbij tijdens tour. Oh, en het album van Hulk Hogan is echt een klapper!

Andere bands.
Ik vind het absoluut geen probleem dat het verleden van NMDS wordt genoemd of bands als None More Black, VRGNS en No Friends. Ook gezien we met NMDS dik tien jaar keihard hebben gewerkt. Persoonlijk vind ik het ook hartstikke gaaf dat Richard bij None More Black zit tegenwoordig. No Friends en VRGNS zijn eigenlijk ook veel actievere bands dan Gatorface dus dan is het ook niet zo gek dat die vaker in de spotlight staan. Ik ben stiekem wel trots dat alle bands redelijk bekend zijn en hoop dat dat nog even zo blijft!
Het enige nadeel is dat het voor bookers kostentechnisch gezien makkelijk is om ons twee shows op een avond te laten spelen. Ik weet nog dat Richard en ik op Rad Fest en The Fest 3 sets hebben gespeeld. Ook op Best Friends Day vorig jaar in Richmond moest Richard met Gatorface, No Friends en None More Black spelen. Dat is dan nog tot daar aan toe, maar hij moest wel achter elkaar aan de bak! Toen de laatste noten gespeeld waren viel ik ook half-dood van z'n kruk. Wel heel erg rock'n'roll natuurlijk!
Maar om nog even terug te komen op NMDS: sinds we gestopt zijn krijgen we veel meer credit dan toen we nog speelden. We waren niet je standaard hardcore bandje, maar ook niet je gemiddelde punkband dus daarom heeft het misschien wat langer geduurd voordat kids ons echt zagen staan. Nu met No Friends, Gatorface en VRGNS zijn er nog meer mogelijkheden voor liefhebbers van dat geluid.
Wat ik ook stoer vind is dat we vaak met Descendents worden vergeleken. Milo Goes to College is de perfecte punkrock plaat. Ik weet trouwens dat Richard groot fan is van Bill Stevenson en zijn manier van spelen, maar ik weet ook wel dat we nooit dat niveau zullen halen. Ach... Zolang we maar een aantal goeie platen uitbrengen, wat toffe shows spelen en veel plezier hebben ben ik al snel tevreden.

 


Reacties

Gepost door: triplezero Gepost: 17-09-10 11:23:48
Leuk interview, ben alleen niet zo'n fan van de Aardschok/Onno Cro-mag manier van opschrijven. Vind het wel fijn om de vragen erbij te lezen.
Gepost door: puyol Gepost: 17-09-10 18:59:19
De albums van deze band zijn zeker de moeite waard. Wel grappig om te zien dat na de val van NMDS alleen maar vettere bands zijn opgestaan, naar mijn mening. Hopelijk komt Gatorface (of een van de gelieerde bands) snel naar NL! Trouwens, Sam van NMDS zit nu dus in Dead To Me (duh) en zei dat hij VRGNS nu op een lager pitje gaat zetten. Vind ik erg jammer...
Gepost door: effehoor Gepost: 17-09-10 20:41:37
Groot liefhebber van de 10", LP en de comptrack. Clash covertje hadden ze niet moeten uitbrengen en lekker live moeten spelen. Ook MEGAfan van het artwork van Horsebites!

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact