Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Boek: Grafherrie (Remco Daalder)

30-08-10 19:24:00 / door pureandsimple

Boek: Grafherrie (Remco Daalder)

Het gebeurt iets van eens per jaar dat we op de redactie een boek binnenkrijgen. Ik kan me het ook wel voorstellen dat wij niet gezien worden als het beste medium om een boek te promoten, maar desondanks vind ik het altijd erg leuk om er een te ontvangen. Het boek in kwestie heet Grafherrie en is geschreven door Remco Daalder, die tot voor kort furore maakte met boeken over stadsnatuur. Aangezien ik eigenlijk nooit schrijf over boeken zal dit waarschijnlijk ook wel wat verschillen van een doorsnee boekrecensie... Waarschijnlijk heel veel beter!

Het boek begint vlak na mijn geboortejaar in 1983. In het begin wordt er voornamelijk geschreven over hoe het hoofdpersonage binnen de Amsterdamse (punk)scene van die tijd omgaat met het dagelijks leven. MDC-shows zijn daarbij veelvuldig punt van discussie. Vorig jaar heeft de band trouwens nog een supergoeie split opgenomen met The Restarts en het zou me niets verbazen als er weer een plaat zou komen gezien de vorige ook alweer zes jaar oud is. Halverwege het boek bewegen we al meer van de punk af en merk je dat er bands als Bauhaus en Sisters of Mercy genoemd worden. Zelfs psychobilly bands als Batmobile en Frenzy komen nog even voorbij. Net als persoonlijke mainstream-klappers Tears for Fears en Joy Division. Het beweegt zich in de latere hoofdstukken ook naar een meer recentere periode waarbij de gothic- (Summer Darkness) en metalscene (Therion) aan bod komen.

Bij een, voor de gemiddelde ‘kut-normalo’ vast onbegrijpelijk, stukje over de moshpit bekruipt me toch het gevoel dat de schrijver kijkt naar zijn verleden in de punkscene als iets wat geweest is. Zeker als het hoofdpersonage meer andere stromingen tof gaat vinden denk ik dat het iets is van het verleden. Ik ben het natuurlijk niet eens met het idee dat naarmate je ouder wordt minder begaan zou moeten zijn met punkrock, maar misschien interpreteer ik het wel verkeerd.

Los van het feit dat ik in deze recensie even een aantal bandnamen drop die worden genoemd gaat het boek dus voornamelijk over naar concertjes gaan en de mensen die je daar ontmoet en hoe de gesprekken en onderlinge relaties verlopen. Persoonlijk vind ik zelfs al leuk als namen van zwakkbands als Rammstein, Corpus Corax en Cradle of Filth even kort genoemd worden en dat maakt het voor mij wel een leuk boek. Kweenie waarom ik daar zoveel meerwaarde aan geef, maar ik heb me in ieder geval wel vermaakt. Ik denk dat het komt omdat ik nooit een roman gelezen heb die zich afspeelt in het alternatieve muziekcircuit. Het lijkt me dat dat ook juist het unique selling point is van Grafherrie.

Zelfs zonder het nawoord weet je dat deze ‘punkroman’ over de Amsterdamse scene autobiografisch is (of in ieder geval geschreven is door iemand met affiniteit voor het alternatieve circuit), aangezien de gemiddelde normalo ab-so-luut niet normaal kan schrijven over punkrock en aanverwante zaken. Leuk dat zoiets toch een keer gedaan wordt. Daarnaast is Grafherrie met 132 pagina’s, een enkele tekening van de hand van Peter Pontiac incluis, in een uurtje of wat weg te lezen. LEUK!

 


Reacties

Gepost door: xanathos Gepost: 07-09-10 00:13:12
Misschien een reden om een keer nog meer te schrijven over "de scene", of een punk kid in het algemeen. Sowieso kan ik me weinig boeken heugen omtrent dit genre. Films wel wat meer maar zelfs daar zijn ze redelijk schaars...
Gepost door: digibeet Gepost: 07-09-10 08:55:27
Pleur eens over de schutting dat ding!
neem er wel een paar maanden de tijd voor natuurlijk.
Gepost door: planeteyelash Gepost: 07-09-10 11:08:05
En hoe is het geschreven dan? Het boek is al twee jaar oud, zie ik. Wat vaag dat het opeens ter recensering opgestuurd werd.
Gepost door: pureandsimple Gepost: 07-09-10 11:10:23
Ik meen dat de schrijver tot voorkort niets afwist van deze site.

Tja... Hoe het geschreven is... Het zal iig niet als literatuur worden gezien, maar gewoon een simpel/ leuk romannetje.

Gepost door: xanathos Gepost: 07-09-10 13:25:32
Ligt het aan mij of zou het ook echt heel raar zijn als een boek over punkrock literatuur zou worden... :P
Gepost door: pureandsimple Gepost: 07-09-10 16:04:54
Goeie vraag! Ik acht het niet onmogelijk... Sowieso vind ik de discussie veel te elitair en overbodig, maar dat ter zijde... Ik denk dat het niet snel zal gebeuren, maar dat betekent niet dat het per definitie niet zou kunnen.
Gepost door: xanathos Gepost: 07-09-10 18:28:17
Ik denk dat het dan filosofie zou worden ofzo, maar de decadentie van de literatuur zou zo'n ongelofelijk contrast zijn met waar punk (overigens ook niet in z'n algemeenheid) voor staat.
Aan de andere kant; punk is de grootste hypocritie die er bestaat, dus waarom ook niet... :P
Gepost door: beerskunx Gepost: 08-09-10 00:44:11
ik heb normaal een schijthekel aan lezen en boekken, (dyslect) maar hebh deze tog op een oft andere manier uit gekregen.

het was wel oke voor een boek. dezelfde schrijver maakt ook boekken over. het paargedrag van dieren in de stedelijke omgeving.

Gepost door: dirtypunk Gepost: 08-09-10 12:10:04
hoe kan een boek decadent zijn? de literaire kringen om het boek heen en de boekenballen met kaviaar kunnen decadent zijn.
'1984' van George Orwell (een boek wat volgens mij best wel punk-verantwoord is) is toch ook echt literatuur.
Gepost door: kloender Gepost: 08-09-10 17:16:04
Leuk boek ja! Zeker geen literair hoogstandje, maar leest wel lekker weg. Vond het overigens naar het einde toe steeds minder boeiend, met al die andere stromingen en de daarbij horende feestjes, zo niet punk!!
Gepost door: greppelslet Gepost: 15-09-10 18:09:24
Inderdaad een oud boekie, heb hem ook een tijdje terug gelezen. Het is geen eye-opener, maar inderdaad een leuk tijdverdrijf en een kijkje in de tijd van toen en zijn ervaring ervan.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact