Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Blacklist Royals interview

12-07-10 12:43:00 / door pureandsimple / band: Blacklist Royals / album: Blacklist Royals - Semper Liberi (2010)

Blacklist Royals interview

De leukste en meest onverwachte zomerplaat van 2010 staat op naam van het Amerikaanse Blacklist Royals. Ik spreek kort met drummer Rob Rufus over de band, de aanstaande Europese tour en Srpingsteen.


Blacklist Royals.
"Ik zou de band willen introduceren met een stukje tekst uit 'No Looking Back' van Semper Liberi. Dat gaat: “Time’s not waiting for you or me, maybe we can find some way to be free…”. Iedereen bij ons in de band heeft dezelfde mentaliteit en hetzelfde doel voor ogen. Het leven is kort en tamelijk fucked up dus ik vind dat we gewoon moeten doen wat we leuk vinden. Voor mij is dat muziek spelen en touren. Dat is toch eigenlijk wel het mooiste wat er is."

Ingrediënten voor een Blacklist Royals track.
"Normaal beginnen we bij het schrijven van een nummer heel basic met gitaar en teksten. Als dat eenmaal klaar is gaan we er als gehele band aan sleutelen en komen we steeds met nieuwe ideeën en uitbreidingen. Het feit dat we een piano gebruiken helpt ons vooral om verschillend te klinken dan andere bands. Het zorgt als het ware voor een voller geluid.
We houden sowieso wel van extra instrumenten. Zo hebben we ook wel eens met een kinderkoortje gespeeld wat ook best tof was. Ik zou niet weten hoe we dat in Europa klaar zouden moeten spelen, maar als we de kans zouden krijgen dan zou ik het zeker doen. Ik denk dat zoiets alleen kan als je groot en geliefd bent. Ik kan eigenlijk niet wachten tot die dag!"

Platenlabels.
"Paper + Plasic was ons eerste echte label, maar we waren al een band voordat Paper + Plastic begon. Matt Drastic van Teen Idols/ The Queers gaf onze eerste 7” aan Vinnie (drummer van Less Than Jake en eigenaar van het label). Hij vond het cool en Drastic produceerde de nieuwe plaat. We wilden zeker niet weer iets onder eigen beheer gaan uitbrengen. Dat is toch iets teveel werk en Paper + Plastic heeft een toffe manier van werken en een aantal supergave bands. We zijn extreem tevreden om op het rooster te staan!
Het is zoveel makkelijker voor je als band als een goed label je plaat uitbrengt. Al het werk wat in promotie zit en allerlei extra kosten komen anders op je eigen bordje en dat kun je nu aan iemand anders overlaten. Natuurlijk is het nog steeds hard werken, maar als het label goed werk doet zullen uiteindelijk altijd meer mensen met je muziek in contact komen.
Voor een Europese release waren we met meerdere labels in gesprek, maar Gunnar leek ons de beste persoon. Hij werkt hard, heeft het hart op de juiste plek en hij gelooft ook echt in ons als band. Hij heeft ook meegeholpen met onze Europese tour die dit jaar nog gaat plaatsvinden. We hebben er allemaal extreem veel zin in. Beter behandelen jullie ons als de naïeve Amerikaanse rockers die we zijn!"

De nieuwe plaat en oude nummers
"Semper Liberi betekend “Always Free” in het Latijn. Mijn broer en ik groeiden op in West Virginia en het is een onderdeel van het motto van die staat. Het leek ons goed bij de plaat plassen en ook bij ons als band. Daarom hebben we uiteindelijk voor die titel gekozen.
De Six Strings 7-inch bestaat uit een aantal nummers die eigenlijk ooit bestemd waren om onderdeel te zijn van een geheel album. Mogen we ooit een album met b-kantjes uitbrengen dan komen die andere nummers misschien nog eens een keer boven water, maar zelfs dan betwijfel ik het. We zijn als band veel verder gegroeid en ik kijk liever vooruit. Dat neemt niet weg dat mijn favoriete nummer eigenlijk “Lost at Sea” is. Deze zal uiteindelijk wel op de Europease release van Semper Liberi moeten komen.
We hebben ondertussen ook nog best een hoop nieuw materiaal klaarliggen. Het liefst zie ik ons nog een split doen met een andere band. Persoonlijk zie ik wel iets zitten met bands als The Riot Before, Greenland is Melting of The Dopamines.
Je zult bij ons niet snel iemand solo-werk zien afleveren. Nat, mijn broer en onze zanger, zou het misschien nog wel willen ooit, maar nu staat duidelijk de band op nummer een."

Politiek.
"Het is als voor ons als band belangrijk om iets te melden te hebben. Dit album is misschien meer verwant met de jaren 60, maar nummers als American Hearts, Jolie Blonde en Church Bells are Ringing hebben zeker een politieke lading. We limiteren onszelf niet tot het zijn van een puur politieke band. We hebben een duidelijk mening en proberen die ook op een actieve manier te delen met ons publiek. Zeker ook ons nieuwe werk zal meer politiek geladen zijn."

Springsteen.
"Net als jij vind ik het best vreemd dat iedereen ineens helemaal weg is van Springsteen. Ik hoef niet stoer te doen over het feit dat we al veel langer in dat straatje opereren dan een aantal bands die ondertussen al wel zijn doorgebroken, maar we worden nu wel behandelt als een band die op de bandwagon springt.
Maar ik wil wel even rechtzetten dat we heus geen pure Springsteen rip-off zijn! Ik ben die hard fan - hij heeft zelfs met mijn moeder gedanst! - maar we zijn wat mij betreft wel wat meer dan dat. Ik denk dat een reden voor de terugkeer van The Boss in punkrock is omdat het genre de afgelopen 5/ 6 jaar een stuk minder oprecht en intens lijkt te zijn geworden. Mensen willen nog steeds iets horen en voelen wat puur is.
Ik zou het goed trekken als we in Bruce Springsteen's laatste interview, vlak voor zijn dood, de vraag krijgt “You seem to really be influenced by Blacklist Royals, why do you think so many bands are doing that these days?”. Dan is onze missie als band pas echt geslaagd!"

 


Reacties

Gepost door: lappetiet Gepost: 19-07-10 16:41:19
lekkere band.... plaat binnenkort maar is aanschaffen....

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact