Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Greyline - Behind The Masquearade

07-04-10 12:00:00 / door nielsdebruijn / band: Greyline / album: Greyline - Behind The Masquearade (2010)

Greyline - Behind The Masquearade

Sommige bands weten precies hoe ze zichzelf onder de aandacht moeten brengen. Kwaliteit is geen garantie dus moeten alle registers open getrokken worden. Dat kan op allerlei manieren. Je zoekt eens goed uit wat hip is en kopieert dat, speelt shows tot je erbij neervalt, vraagt om een gastbijdrage van een gevestigde naam, noem het maar op. De Friese band Greyline heeft naast kwaliteit ook andere dingen in huis om aandacht mee te trekken. Sleutelwoorden zijn gratis en Scott Hull (Pig Destroyer) en Philip Cope (Kylesa).
Net zoals net het album van This Routine is Hell is het nieuwe album van Greyline Behind The Masquerade volledig gratis te downloaden. Voor een tientje heb je een mooie LP (er is geen cd persing) in huis als het je bevalt. Hull en Cope namen met masteren en mixen voor hun rekening. Behind The Masquerade klinkt dan ook fantastisch.

Toen ik Greyline voor het eerst zag bij de tweede cd presentatie van Textures in 2006 vond ik er werkelijk niets aan. De band heeft in de tussentijd niet stilgezeten en een gevarieerd geluid ontwikkeld en klinkt stukken beter.  Het waren al uitstekende muzikanten maar anno 2010 beheerst het viertal hun instrumenten uitstekend. De band speelt sludge achtige metal met veel tempo- en maatwisselingen. Naast sludge zijn er stonerrock invloeden te horen maar ook bijvoorbeeld country/southern rock gitaarwerk in onder andere ‘Flooding the Mountains’. ‘Hunt Of The Coyote’ en de dik tien minuten durende afsluiter ‘Mirrors’ zijn ook van een heel ander kaliber en staan bol van interessante passages a la Cult Of Luna. Er is genoeg variatie te ontdekken voor de snel verveelde luisteraar, maar de stukken lopen harmonieus in elkaar over en voelen niet geforceerd aan. Iets waar ik minder te spreken over ben zijn de vocalen. Bassist/zanger Jabe is tot veel verschillende dingen in staat en hoewel zijn zang er passend is zijn de grunts toch wel aan de zwakke kant. Het klinkt soms niet zwaar en laag genoeg en voelt licht geforceerd aan.

Afgezien van de zang is Behind The Masquerade een uitstekend album. Om maar eens de dooddoener on-Nederlands goed te gebruiken. Voor fans van Mastodon, Kylesa, Baroness, Cult Of Luna is dit verplichte kost. Normaal mijd ik die uitspraak als de pest maar Greyline biedt hun album geheel gratis ter download aan.

Score: 80/100

<< Dear Hearts - Tail lights & bygones Anthony Raphael - Demo 2009 >>

Reacties

Gepost door: puyol Gepost: 07-04-10 21:49:34
1 woord: HARD
Gepost door: triplezero Gepost: 08-04-10 09:08:11
Een plaat die Rock 'n Rollstoel tot nieuwe hoogtes brengt! Hulde, moet binnenkort maar weer eens een show meepikken.-+
Gepost door: xanathos Gepost: 09-04-10 10:56:34
Zeker een goeie plaat! Gaan we als we de kans hebben ook zeker live checken!
Gepost door: pureandsimple Gepost: 09-04-10 11:17:59
Tis idd wel goed. Veel gezien en ook veelvuldig proberen te luisteren, maar kan echt helemaal niets met deze band (in tegenstelling tot oa Mastodon en Baroness)
Gepost door: barfly Gepost: 09-04-10 12:13:43
geweldige plaat, coole band

© copyright 2002 - 2020 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact