Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Jaarlijsten 2009 #4

26-12-09 08:59:00 / door pureandsimple

Jaarlijsten 2009 #4

Aangezien het jaar een beetje op z'n einde aan het lopen is en iedereen op de redactie van punx.nl al weken in blinde paniek is over het maken van een jaarlijst voor 2009 leek het me een stuk makkelijker om andere mensen uit de Nederlandse punkscene het voor ons te laten doen. Een aantal keren, uiteraard nog voor de jaarwisseling, zul je wat lijstjes voorbij zien komen van mensen die je het afgelopen jaar op het podium, achter de distro of op een andere manier hebt bezig gezien met punkrock. Met dank aan iedereen die meegeholpen heeft hieraan zodat wij op onze luie aars konden blijven zitten!

 

Top 5 albums van 2009.
Bas (Bratpack)

NoFX - Coaster
Nightfever - New Blood
Propagandhi - Supporting Caste
Sick Mormons - Why does shit keep falling from the sky?
Devil's Blood - The Time of No Time Evermore


Rowald (Sweet Empire/ Twisted Wrongs Crooked Rights)
1) Converge - Axe To Fall
Een band die eigenlijk nog nooit een slecht album heeft afgeleverd, komt prompt dit jaar met een van hun beste platen ooit. De stijl is onmiskenbaar Converge, maar met hulp van gastmuzikanten van Neurosis, Cave In, Genghis Tron en Blacklisted is dit zowel hun meest 'baardige', afwisselende en toch ook meeste pakkende album. Hoewel het artwork wederom zouteloos en voorspelbaar is, komt deze plaat toch op 1!
2) Coalesce - Ox + Ox-ep
Eigenlijk een van de bands die progressieve hardcore uit de jaren 90 definieerde. Na een pauze van 10(!) jaar (de 7" ui 2007 niet meegerekend) kwamen ze dit jaar terug met een album en een ep, die wederom vol staan van logge (Sabbath-esque) riffs en de bulderende zang van Sean Ingram. Her en der zijn er zelfs wat invloeden van country te horen. Jeugdsentiment in een modern jasje.
3) Strike Anywhere- Iron Front
Ik heb eigenlijk nog hard zitten twijfelen of ik hier niet Propagandhi had moeten zetten, maar omdat het meerendeel deze al heeft heb ik toch voor SA gekozen. Ik heb deze plaat nog geen week binnen, maar hij is nu al grijs gedraaid. Na de dood van Good Riddance (en Kid Dynamite eerder) en het 'versoften' van Rise Against is dit eigenlijk nog een van de weinig bands die melodieuze punkrock en hardcore op een geniale manier kunnen mixen. Buiten dat hebben ze de 'ouderwetse' politieke boodschap (die ik mis bij veel hedendaagse bands) nog hoog in het vaandel staan.
4) Narrows- New Distances
Een soort van 'all-star' band met (ex)-leden van Botch, These Arms Are Snakes, Some Girls en Unbroken. Vooral de oude zanger van Botch (Dave Verellen), die sinds Botch niet meer gezongen heeft in bands gaf mij (net zoals de Coalesce platen) weer een nostagisch gevoel gezien Botch een van mijn favoriete bands ooit is. Bij de eerste tonen krijg ik zin om dingen te slopen en dat is uiteraard een pluspunt.
5) Shrinebuilder-s/t
De laatste plaats van deze top 5 wou ik bewaren voor een plaat met een episch karakter. Met enige twijfel of hier niet Fall of Efrafa had moeten staan, kies ik toch voor Shrinebuilder. Wederom een 'all-star' band met leden van Saint Vitus (Wino), Neurosis (Scott Kelly), Melvins (Dale Crover) en Sleep/Om (Al Cisneros). Dit klinkt inderdaad als een soort smerige mutant van al deze bands gecombineerd. Heerlijke plaat die zowel agressief als mooi is.

Ernst (All For Nothing)
Reign Supreme – Testing The Limits Of Infinite
Maximum penalty - Life & Times

super comeback ! van een super band
Cruel hand - prying eyes
Deze jongens weten wat beuken is. Lomp, hard en niet gemaakt.
Propagandhi – supporting caste
Net iets beter als de vorige.  Riffs en teksten als geen ander. Op eenzame hoogte dit orkest
Death Before Dishonor – Better ways to die.
Altijd een ruige band gevonden. Op deze plaat wat meer afwisseling wat ze zeker ten goede komt.

Filipe (Sick Mormons) Top 5 albums van 2009
1. Night Fever – New Blood
Kopenhagen is al een lange tijd een productief land als het gaat om goede bands. De formule daar lijkt te zijn dat bands niet langer dan 3 jaar bestaan, wel worden zij herinnerd door de platen die zij hebben afgeleverd. Vervolgens ontstaan er uit deze bands weer nieuwe bands die wederom goede platen afleveren. Zo ontstaat de K-town hardcore en waait er om de drie jaar een frisse wind door Kopenhagen die ook in de rest van de wereld een grote indruk achterlaat. Night Fever is ontstaan uit de band Arrigt Antraek waarin de leden niet ouder waren dan 16. De debuut plaat van Night Fever is erg afwisselend. Er zijn dan ook invloeden terug te horen van Motorhead, Poison Idea en Danzig, maar ook behoorlijk wat youthcrew. Er zijn slechts 500 lp's gedrukt, dus wees er snel bij.
2. Love Potion – Ejaculation ep
Deze band is op plaat een stuk beter dan live vind ik. Live is de zanger te veel bezig met op de grond rollen en de microfoon in zijn reet te stoppen (ben blij dat wij voor hun speelden). Dit gaat dan ten koste van de zang die op plaat heel goed is. Deze ep is fucking bruut opgenomen, maar het klinkt niet overgeproduceerd. Het klinkt rauw. Harder dan dit wordt hardcore bijna niet. Het is geen metal, geen crust, geen mosh. Het is hardcore. Zet de ep op thuis met vol volume en je krijgt zin om iets uit het raam te gooien.
3. The Devils Blood – The time of no time evermore
De opnames klinken super authentiek. Alle nummers zijn goed!
4. The Works – Best served rare
goeie meezing rock n roll, leuke live shows.
5. Direct Control – Farewell
Minder goed dan het eerdere werk, maar toch een hele vette plaat volgens Paul van FFF.

Muzikale missers 2009.
Bas: Punkbands die akoestisch spelen is niet oi! Volbeat is niet oi! En de nieuwe Rancid is ook niet oi!

Rowald: Ik ga waarschijnlijk veel shit krijgen met deze opmerking, maar ik vond Mastodon's Crack The Skye tegenvallen. Het is nog steeds een redelijke plaat, maar mist in mijn ogen net de ruigheid van de voorgangers. De nieuwe Dead To Me heb ik amper gehoord dus daar kan ik weinig over zeggen, ook al beloofd het, de rest v/d reacties te lezen, weinig goeds. Een andere plaat waarvan ik toch wel meer had verwacht was de laatste He Is Legend. Na een aantal luisterbeurten gaat deze toch wel erg vervelen. Verder is er sowieso teveel zwakkmosh/metal uitgekomen dit jaar en zijn er teveel jankbands populair geworden!

Ernst: Bij sommige reünie tours krap ik mijzelf effe achter mn oor en denk : zou je het wel doen ( zelfs als het een hoop zou betalen, wat een hoop mensen vaak denken) Maar ach : als er mensen plezier mee beleven: wie ben ik dan.

Filipe: Het stoppen van Out Cold en het verhuizen van Henk Kangeroo naar Frankrijk.

Algehele gevoel over 2009.
Bas:
Niet echt bijzonder veel goede punkplaten uitgekomen, daarbuiten wel. Wel veel toffe
bands gezien (Government Warning, Nightfever, Accelerators, Masshysteri). Was wel een
minder jaar dan 2008 voor Nederlandse begrippen dan hé, in het buitenland weinig van
gemerkt.

Rowald:
Mijn algehele gevoel qua releases is erg goed, het was lastig een top 5 samen te stellen terwijl Dinosaur Jr, Obits, Cave In, Pissed Jeans, The Devil's Blood, Isis, Cursive, Morrissey, Disfear, A Place To Bury Strangers, Doomriders, Rise And Fall, Wolves In The Throneroom, Bouncing Souls, Alpinist, Black Cobra, Paint It Black, Bruce Springsteen, Hooghwater, Iron Age, Fuck Buttons, Cobra Skulls, Lewd Acts, Sunn 0)), Destino Final, Kylesa, Ecoli, Buried Inside, Pulling Teeth, Baroness en een handvol No Idea- Records' bands ook allemaal puik spul hebben uitgebracht. Veel goeie shows gezien, Trashfest was geniaal. We hebben met Sweet Empire ook een leuk tourtje gedaan door de UK en een ep opgenomen bij Nico XPZ. Helaas Propagandhi moeten missen vanwege 3 weken Schotland (wat verder ook geen straf was). Twisted Wrongs #4 kwam ter wereld. Persoonlijk heb ik een goed jaar achter de rug. Helaas is Nederland en de rest van de wereld er wat slechter aan toe; de simpelen in NL zitten onder de plak van klapmongool Wilders. De Klimaattop is mislukt, maar we hadden het sowieso liever over Theo vs Paaj in 'De Wereld Draait Door'. Er ontstaan steeds meer epidemien (q-koorts, Mexico-griep), omdat we niet in staat zijn dieren normaal te behandelen. Er is een nieuwe Kane cd uitgekomen. Het Economische systeem dat we hanteren blijkt ook een puinhoop te zijn (goh!). Dus buiten 'persoonlijk' geluk is de wereld er helaas niet veel beter op geworden.

Ernst: Dat de verkoop van cd en vinyl weer een beetje aantrekt (goede zaak!) Zelf coole shows en tours gedaan naar plekken waar we nog nooit waren geweest. Bijna niet op shows geweest en dat mis ik wel eens. Hoop coole lui ontmoet die punk/hardcore een warm hart toedragen.

Filipe: Vooral heel veel shows gezien dit jaar waarvan er maar een paar goed waren. RR Fest was heel vet vond ik.

Verwachtingen voor 2010.
Bas:
Tom the Statue Akoestisch, Jonassss op het podium, revival van de Overzeas broek op shows! Voor de rest siked voor plaatwerk van Gewapend Beton, SNFU, Adolescents, Antillectual, en met Brat Pack de studio ingaan voor nieuwe opnames.

Rowald: Veel gave nieuwe releases van Nederlandse bands, De Groote Weiver in Krommenie die opnieuw zijn deuren opent [Schaamteloze zelfpromo mode] gelukkig ook het uitkomen van de Sweet Empire ep op 7" met een bijbehorende release show 20 feb. In De Groote Weiver met Antillectual en Union Town[/Schaamteloze zelfpromo mode] en een spetterende afscheidsshow van Smash The Statues in januari. Twisted Wrongs #5 komt uit met interviews van Propagandhi en Neurosis. Waarschijnlijk komt er binnen dit jaar ook wel een tweede (en derde) Sweet Empire release aan, en gaan we hopelijk nog meer shows en tours doen. Bands als Bad Religion (beste band ooit!), The Loved Ones, Alkaline Trio, en Neurosis hebben aangekondigd nieuwe albums uit te brengen en buiten dit zullen er ongetwijfeld veel andere mooie dingen uitkomen. Nu nog meer mensen die hun gehaktbal laten staan en 2010 wordt een mehazot jaar!

Ernst:
Met All For Nothing veel spelen. Van de zomer festivalshows en tours en de vinyl release van ons laatste album. Verder hoop ook op een paar vette releases (oa. No turning back, To kill en Born from Pain). Er zijn in 2009 een berg bandjes begonnen die staan te trappelen om dingen te releasen, dus voor 2010 heb ik goede hoop!

Filipe: Ik kijk het meest uit naar de ep van the Local Spastics. Deze band klinkt fris en energiek en de ep wordt vet. Een release van Gewapend Beton waarvan ik nu al kan zeggen dat het goed wordt. Ik wil een solo-project beginnen, hopelijk resulteert dit in een ep. Sick Mormons gaat het komende jaar hard werken aan een LP, dus die zal er in 2012 wel zijn. Hopelijk komt er nieuwe aanwas en verrassende nieuwe bands.

 


Reacties

Gepost door: pureandsimple Gepost: 26-12-09 11:18:07
Onverwachte veel punks die The Devils Blood in de eindlijst hebben staan. Supercoole plaat ook natuurlijk!
Gepost door: embryoflip Gepost: 26-12-09 13:44:12
ik zie dat ik Kopenhagen als land benoem. naja, Kopenhagen is wel waar de Deense scene om draait.
Gepost door: tom Gepost: 26-12-09 19:36:08
Fan van Bassie Adriaan Verheijen's verwachtingen!
Gepost door: andy Gepost: 28-12-09 14:28:02
Flip:

''This is the city not the fucking country man!''
Gepost door: nelson Gepost: 29-12-09 00:05:33
QuoteFan van Bassie Adriaan Verheijen's verwachtingen!


Ik heb vernomen dat Jonas in 2010 uit de scene stapt!
Gepost door: xanathos Gepost: 30-12-09 00:43:37
Ik zie propagandhi (terecht) vaak terug komen in de lijstjes van de afgelopen tijd. En dat terwijl ik dan weer geen a wilhelm scream of strung out echt zie, terwijl ik dat dan wel weer had verwacht...
Gepost door: pureandsimple Gepost: 30-12-09 11:26:24
Wat betreft A Wilhelm Scream heb je wel een punt. Die AWS verdient het om genoemd te worden, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die EP heeft opgepikt.
Die Strung Out was daarentegen niet zo heel erg goed.
Gepost door: puyol Gepost: 30-12-09 21:36:02
wat is die rowald toch een nerd ;)
Gepost door: xanathos Gepost: 03-01-10 16:53:18
nja, tis niet het oude werk, maar na een paar keer draaien moet ik zeggen dat ik em toch wel erg lekker vind...

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact