Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Volbeat - Guitar Gansters & Cadillac Blood

01-09-08 00:00:00 / door mano-revolver / band: Volbeat / album: Volbeat - Guitar Gansters & Cadillac Blood (2008)

Volbeat - Guitar Gansters & Cadillac Blood

CD van de week Week 36 2008

"Als 'Rock The Rebel / Metal The Devil' vorig jaar niet gerecenseerd was door oud-redactielid David dan had ik Volbeat tot de dag van vandaag misschien helemaal niet ontdekt." Klinkt misschien wat voorbarig gezien de band onwijs groot is geworden, maar toch bewijst dit maar weer eens dat er toch ook ruimte moet zijn voor releases van andere muzikale genres, want hoe je het ook wendt of keert, Volbeat is en blijft een metal band.

Dat er rock 'n' roll, punkrock en country invloeden in de sound van Volbeat verwerkt zijn is natuurlijk mooi meegenomen en er gaan wel 100 artiesten en bands door m'n hoofd heen als ik denk aan door wie Volbeat allemaal beïnvloed is; Metallica, Motörhead, Misfits™ , Life Of Agony, Social Distortion, Johnny Cash, Elvis Presley, Danzig, Ramones... de lijst lijkt wel eindeloos! Het mooiste hiervan is dat ik fan ben van zo goed als al deze orkesten en Volbeat hier een perfecte mix van weet neer te zetten. Andere noemen het 'opportunistisch', mijn gok is dat zanger / gitarist Michael Poulsen net zo'n fan is van deze artiesten als ik en deze invloeden met liefde en passie versmeed tot alweer het derde Volbeat album 'Guitar Gansters & Cadillac Blood' wat voor het eerst een bepaald thema met zich mee draagt.

In zeven van de veertien nummers word namelijk het verhaal verteld van de drie 'Guitar Gangsters' en hun leider 'Cadillac Blood'. 'Cadillac Blood' heeft zeven kogels in zijn lijf als hij voor dood word achtergelaten in een Cadillac in de woestijn tot hij gevonden word door een dame die vervolgens terug naar de stad moet om de sheriff te waarschuwen, wanneer deze aankomt op de desbetreffende plek zijn 'Cadillac Blood' en zijn auto verdwenen. Samen met zijn bende struinen ze de woestijn stad voor stad af op zoek naar wraak op degene die hem heeft neergeschoten . Het verhaal word niet in zijn geheel verteld op dit album en er zal een vervolg komen op de volgende plaat...

Los van dit thema zet Volbeat natuurlijk een prima album. Het lijkt me moeilijk om na het debuut 'The Strength / The Sound / The Songs' en na het succesvolle en ijzersterke vervolg 'Rock The Rebel / Metal The Devil' opnieuw op de proppen te komen met een album die de fans blijft boeien, maar ik moet zeggen dat deze Denen daar meer dan geslaagd in zijn. In totaal bevat 'Guitar Gangsters & Cadillac Blood' twaalf eigen nummers en twee covers ('I'm So Lonesome I Could Cry' van Hank Williams en 'Making Believe' van Kitty Wells in de uitvoering die Social Distortion ooit heeft gedaan). Ondanks dat dit derde album duidelijk wat rustiger klinkt dan zijn vorige platen blijft Volbeat hit na hit schrijven, vooral het nummer 'Mary Ann's Place' (een vervolg op eerdere Volbeat nummers als 'Danny & Lucy', 'Fire Song' en 'Mr. And Mrs. Ness') is een geweldig duet geworden met Pernille Rosendahl van het Deense pop-duo The Storm waarbij de band geen moment zijn kracht verliest, iets wat voor het hele album geldt. Want het maakt niet uit of je naar de epische ballad 'Light A Way' of naar de daarop volgende track 'Wild Rover Of Hell' luistert, de band overtuigd, heeft een eigen smoel en verveeld geen moment!

Naar mijn mening is 'Guitar Gangsters & Cadillac Blood' dan ook één van de betere cd's die dit jaar uit is gekomen. Volbeat klinkt op dit derde album misschien toegankelijker dan ooit en waarom ook niet? Iedereen die fan is van de eerder genoemde invloeden kan wel met meerdere songs van Volbeat uit de voeten en vervolgens is het slechts een kwestie van tijd voor je de rest ook kan waarderen. Voer voor de jaarlijst van 2008!

MASCOT RECORDS

Score: 95/100

<< Urn - Soul Destroyers Various Artists - 924 Gilman St: Let's Talk About Tact And Timing >>

Reacties

Gepost door: davidpoison Gepost: 31-08-08 07:50:31
't is een fantastische band en fuck die shit op asice, what do they know...verroest in bands die allemaal op elkaar lijken.
Gepost door: wegottaknow Gepost: 31-08-08 13:46:09
Ik zou dit wel moeten trekken, aangezien de omschrijvingen die ik hoorde, maar het is me allemaal net te glad.
Gepost door: gerrit Gepost: 31-08-08 14:45:54
fuck die shit op asice?
omdat mensen het daar niet trekken. Begrijp het maar al te goed. Trek het voor geen meter. Allemaal net niet.
Gepost door: tom Gepost: 31-08-08 16:22:47
Ja David, gelukkig zijn ze hier op punx.nl een stuk meer openminded over bands dan op As Ice. Bullshit.
Gepost door: migueltegen Gepost: 31-08-08 16:39:27
Wat een sonische troep zeg...

Fake muziek voor fake mensen... Of in ieder geval voor mensen die de klok wel horen luiden, maar de klepel nog niet kunnen vinden...
Gepost door: davidpoison Gepost: 31-08-08 17:02:42
hola migueltegen vereert ons hier met een bezoek...we're not worthy...
Gepost door: tom Gepost: 31-08-08 17:11:32
Ik vind dat Miguel wel een punt heeft. Het is cool als er een band is die de stijlen van je favoriete bands combineert (ik neem aan dat dat het geval is voor veel mensen bij Volbeat), maar als het dan als gemaakte muziek zonder passie klinkt, dan is het moeilijk om er positief over te doen.
Gepost door: davidpoison Gepost: 31-08-08 17:25:36
Gerrit, wat ik bedoel is dat ik het moeilijk heb met reacties als die van Miguel op asice, fake muziek voor fake mensen en opportunistisch... ik ken zanger Michael en ik weet dat die gast allesbehalve fake is en helemaal gek is van metal en rock 'n roll, met volbeat doet ie iets wat weinige bands 'm voordeden qua sound, dus helemaal niet opportunistisch, worden populair, en dan komt de botte hakbijl boven. Je mag blijkbaar geen muziek maken die aanslaat...en je mag zeker geen muziek maken met het doel om cd's te verkopen! hola! Ik weiger er aan mee te doen. Je kan het gerust slecht vinden, zeg dat dan gewoon, maar al die onnodige commentaar erbij. Ik vind 'm nogal elitair overkomen sorry.
Gepost door: xanathos Gepost: 31-08-08 17:48:50
Het is niet punk om populair te zijn hea.

Maargoed, alle gekheid op een stokje; Ik vind volbeat vooral vanwege hun geniale sound een heerlijke band om af en toe naar te luisteren. Ik heb zelf in een grijs verleden ook nog een review geschreven van rock the rebel / metal the devil, en dat was dan ook niet voor niets. Wat ik wel heb (en dat kan uiteraard net zo aan mij liggen) is dat deze band niet te vaak gehoord moet worden, want het is me een beetje gaan vervelen. Met name op eerdergenoemde plaat heeft volbeat last van het danko jones-effect; Een gigantische goeie start, wat een beetje afglijd naar meer van hetzelfde. Ik ben daarentegen wel echt benieuwd hoe de nieuwe plaat is, en zal geen seconde twijfelen om em te luisteren... =)
Gepost door: migueltegen Gepost: 31-08-08 22:30:50
hey david, geen verkeerde conclusies trekken en me vooral geen woorden in de mond leggen... je mag dit niet, dat niet? Zeg ik toch helemaal niet? Ik zeg alleen dat Volbeat opportunistische spierballenmuziek is zonder kloten en vooral zonder ziel...
Gepost door: xanathos Gepost: 31-08-08 22:34:18
Jammer dat je het niet per direct met concrete argumenten kunt onderbouwen. Ik denk dat dat david z'n punt ook wel een beetje is. Tis je mening, tof, vooral zo houden, maar niet staten alsof het een feit is, kan verkeerd overkomen...
Gepost door: tom Gepost: 31-08-08 22:45:33
Ja, laten we regels gaan opstellen tot wanneer je nog wel of niet de bezieling kan horen...
Gepost door: mano-revolver Gepost: 31-08-08 23:54:10
Persoonlijk moet ik allemaal maar lachen om de discussie die de band blijkbaar overal weet los te wekken en al helemaal over het feit dat sommige na één of misschien zelfs twee nummers te hebben beluisterd op de band zijn Myspace al tot de conclusie kunnen komen dat Volbeat zielloze muziek is (Miguel daargelaten gezien ik vrijwel zeker weet dat hij de gehele cd heeft gehoord / gekregen voor zijn werk).

Dat je de muziek niks vindt okay kan, smaken verschillen en dat zal mij verder ook een worst wezen, maar doe niet net of je die lui kent door te zeggen dat ze een zielloze groep zijn die geen hart hebben voor de muziek die ze maken.
Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 01:05:36
Ik neem toch aan dat er representatief werk op hun myspace staat. Als ik van alles waarvan ik de myspace nummers kut vind de hele plaat moet luisteren was ik na 1 dag failliet.

Dat je de conclusie uit die nummers trekt is dus niet zo gek. Ik hoef die band ook niet persoonlijk te kennen om te zeggen dat je vindt dat het als een knip en plak werk klinkt die niet echt gepassioneerd over komt. Dat anderen er wel een harde piemel van krijgen vind ik oprecht fijn voor die mensen.
Gepost door: mano-revolver Gepost: 01-09-08 08:36:58
Om vervolgens de demo van Cheating Death (begrijp me niet verkeerd, ik vond die nummers te gek) wel 'sterk' te vinden terwijl dat ook een regelrechte Social D kopie is. Heeft deze band wel bezieling omdat ze uit Nederland komen? Omdat je ze misschien persoonlijk kent? Omdat de band nog in de kinderschoenen staat? Waar trek je de grens...
Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 12:46:19
Ik ken die hele band persoonlijk niet. Maar dat je de demo van een band anders behandeld dan de derde plaat van een van Europa's grootste rockacts vind ik niet zo vreemd.

Voor een demo vind ik het een goed klinkend resultaat. Dat het op Social D lijkt vind ik niet erg. Ik vind het ook niet erg dat Volbeat op Metallica, LOA en Cash probeert te lijken, alleen is het zo doodgeproduceert en vind ik het kut klinken.
Gepost door: zombi Gepost: 01-09-08 12:53:36
De cd staat in de luisterpaal van 3voor12. Gewoon even zelf luisteren dus!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 01-09-08 14:00:20
Een kristalheldere (en tevens moddervette) productie is toch juist iets wat je dan mag verwachten van 'één van Europa's grootste rockacts'?
Gepost door: xanathos Gepost: 01-09-08 14:54:00
Je hebt ook bands die grote acts zijn er zelf besluiten om een kutproductie te hebben. Ik noem bijvoorbeeld the white stripes als voorbeeld. De productie zegt ook gewoon veel over de sound van een band, en dat is bij volbeat ook zo. Kan zijn dat je het niet trekt, maar als dat het geluid is dat zij neer willen zetten, en ze dr blijkbaar festivals en zalen mee vol krijgen, dan is het onzin om te zeggen dat ze alles fout doen. Zelfs de meest gerennommeerde critici lopen weg met deze band...
Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 15:28:21
Manuel, ik vind de productie niet rocken en dat verwacht ik van rockbands nou juist wel.
Gepost door: dothedog Gepost: 01-09-08 15:44:01
Recent nog op sziget gezien, en ondanks het kutgeluid wat vele stages daar hebben, wat een vette band! Het beukt, stuwt voort, en de stem houdt het live ook erg goed! Dit album ook maar eens checken, ik dig het!
Gepost door: mano-revolver Gepost: 01-09-08 16:00:04
Dan verschillen we daar in van mening Tom, maar lul dan niet Miguel na door te zeggen dat de band geen bezieling heeft omdat je ze door overproductie kut vindt klinken.
Gepost door: gerrit Gepost: 01-09-08 17:50:10
klinkt het niet gewoon in zijn algeheel kut?
Gepost door: bruiser Gepost: 01-09-08 18:46:01
Inderdaad een algehele kut waar ik een ontzettend dikke piemel van krijg, wat een godenband is dit zeg!
Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 18:47:21
Manuel, het ontbreken van bezieling komt niet door zo'n productie, maar meer door het knip en plakwerk dat nogal als een verkooptrucje klinkt. Weet niet of dat de insteek is geweest, maar zo komt het wel over.

Verder sluit ik me aan bij de vraag van Gerrit hierboven.
Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 19:01:14
Ik geloof dat Volbeat zelf ook wel door heeft dat ze niet echt rock 'n roll zijn...

"Metal that even your Mom would like"
Gepost door: mano-revolver Gepost: 01-09-08 19:09:00
Niemand beweerd ook met een rock 'n roll band te maken te hebben, ik verwijs in me eerste alinea al hoe je het wendt of keert, we met een metal band te maken hebben.
Gepost door: hannus Gepost: 01-09-08 19:14:18
ik vind het wel een toffe band.
als je alleen maar kan janke dat het kut is, kan je net zo goed je mond houden.
Gepost door: hannus Gepost: 01-09-08 19:16:52
Gepost door: gerrit Gepost: 01-09-08 19:36:13
is dat niet de bedoeling van reageren op een recensie? je mening geven???

Gepost door: tom Gepost: 01-09-08 19:53:30
rock 'n roll zijn is niet gelijk aan rock 'n roll spelen uiteraard.
Gepost door: kingkong Gepost: 01-09-08 20:32:21
Fake muziek voor fake mensen
opnieuw bewijst mr tegen hoeveel kennis hij van de mensheid en muziek heeft
Gepost door: mano-revolver Gepost: 01-09-08 23:22:43
lol, wanna take it personal?
Gepost door: davidpoison Gepost: 02-09-08 06:51:28
you go mano, you go girl!
Gepost door: tonzo Gepost: 02-09-08 10:11:22
Ik vind hem wel ok!
Gepost door: agentorange Gepost: 02-09-08 23:17:09
Kutband. Lijkt me geen discussie over mogelijk.
Gepost door: davidpoison Gepost: 03-09-08 12:19:18
wat een zaadband, afvoeren die troep!
Gepost door: jonazdeponaz Gepost: 03-09-08 14:59:01
Maar even serieus: Dit is toch ongelooflijk slecht?
Gepost door: davidpoison Gepost: 03-09-08 22:07:34
ik ben bloedserieus, wat een meuk
Gepost door: streetpunk0i Gepost: 06-09-08 15:08:40
Ik had me er heel andere muziek bij voorgesteld. Paar nrs op hun myspace zijn best goed te doen!
Gepost door: angelofdestiny Gepost: 07-10-08 12:25:36
ik vind het een heerlijke band, heerlijke cd, en een zanger met een heerlijke stem, haha :)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact