Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

The Gaslight Anthem - Maria en Telecasters

13-02-08 12:58:02 / door davidpoison / band: The Gaslight Anthem / album: The Gaslight Anthem - Senor and the queen (2008)

The Gaslight Anthem - Maria en Telecasters

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Er zitten tegenwoordig heel wat liefhebbers in Nederland en België van The Gaslight Anthem dankzij de fantastische cd 'Sink or swim'. Moord, steel of brand desnoods om dat kleinood in je bezit te krijgen, want het is iets dat je gehoord moet hebben. Daarom enkele vraagjes aan zanger/gitarist Brian Fallon. Hij mailt me tussen alle andere bezigheden even terug tijdens een US tour met The Loved ones. De man is blijkbaar niet echt een spraakwaterval, dit kreeg ik er zo ongeveer uit:

Even voor de mensen die jullie nog niet kennen: Wie speelt er in de band en zaten jullie voor TGA nog in andere bands? Hoe zijn jullie dan uiteindelijk samen gekomen?

The gaslight anthem is Brian Fallon op zang en gitaar, Alex Levine bass, Benny Horowitz op drums en Alex Rosamilia speelt de tweede gitaar. We zaten allen in kleine lokale bands in New Brunswick, NJ en we kenden elkaar omdat we in dezelfde scene actief waren. Op een dag besloot ik een nieuwe band te starten en de andere jongens hadden op dat moment niets beters te doen, het klikte wonderwel.

Wie bedacht de bandnaam en zit er een verhaal achter?


The Gaslight Anthem is genoemd naar ‘The Gaslight’ in New York City waar alle folkzangers uit de 60’s optraden voor ze bekend warden, bijvoorbeeld Bob Dylan was er vaste klant. ‘Anthem’ klonk gewoon cool als aanvulling! Haha!

Het gaat behoorlijk hard met TGA, wisten jullie dat je met de opnames van ‘sink or swim’ iets speciaal in handen hadden?

Bij de opnames van ‘Sink or swim’ wisten we dat we iets speciaals aan het doen waren, maar dat het zo goed zou worden hadden we nooit durven dromen, we zijn iedereen erg dankbaar die onze muziek beluistert en ons verder helpt. Het regent positieve reacties en we hebben al veel hulp gekregen uit diverse hoeken. Fantastisch toch?

De teksten zijn mini-verhaaltjes en handelen veelal over Brunswick, New Jersey. Waarom zingen bands uit NJ zo vaak over die streek?

Ik denk dat New Jersey in ‘t algemeen echt een grote invloed heeft op z’n inwoners, het kruipt gewoon in je ganse houding en op die manier ook automatisch in de muziek die we maken. De teksten zijn gewoon een stuk van The Gaslight Anthem sound, de muziek en teksten spelen voortdurend op elkaar in en het werkt gewoon.

 

Wat hebben jullie met meisjes die Maria heten? En dragen jullie echt allemaal jullie ‘old mans shoes’?

Ik hou van de naam Maria. Als ik ooit een dochtertje zou hebben dan denk ik dat ik ze Maria noem. Met ‘Maria’ heb ik het eigenlijk over verschillende mensen in m’n teksten, ik gebruik die naam om ‘echte namen’ te vermijden. En ik ben eigenlijk de enige met ‘old man shoes’. Het zijn natuurlijk niet de schoenen van m’n ouwe, maar het is een bepaalde ‘attitude’.

Jullie worden constant vergeleken met bands als Against me! en The Clash, maar waar halen jullie de echte inspiratie vandaan? Maw wat zijn de persoonlijke favorieten van de bandleden?

Ik denk dat iedereen met een gitaar tegenwoordig met Against me! vergeleken wordt, wat eigenlijk niet slecht is, want ze halen de ‘songwriting’ terug en ze maken een mix van old-school rock stijlen die toch een beetje vergeten waren. Maar ik denk dat mensen toch iets aandachtiger moeten luisteren. Onze invloeden zitten bij Bruce Springsteen, Otis Redding, Sam Cooke, The Clash, Tom Petty and the Heartbreakers en the Cure.

Naast de opvallende muzikale invloeden en de telecaster van Brian, zijn jullie nu zo gek op The Boss?

Ik ben eigenlijk de enige in de band die naar Bruce Springsteen luistert en, eerlijk, ik heb me een telecaster aangeschaft omdat Joe Strummer er 1 had. Maar The Boss is natuurlijk ook fantastisch!!!

Nu ‘Senor and the queen’ uit is, zijn er al reacties?…krijgen jullie trouwens veel berichten in de mailbox van fans?

De respons is fantastisch, de mensen blijken de nieuwe songs al te kennen, wat natuurlijk super is voor ons!

Wat brengt de toekomst? Ik hoorde verhalen over Side one dummy records?

Op dit ogenblik zijn we het volgend album aan het schrijven terwijl we touren met ‘The loved ones’ in de US. We gaan binnenkort een aankondiging de wereld in sturen over met wie we in zee gaan.

Jullie speelden vorig jaar in Europa (waarvan 1 show in Nederland), hoe verliep dat en komt er een vervolg, want de spectaculaire groei van de band hier kwam er iets na die tour.

Oh Europa is fantastisch!! We komen 6 weken touren in Juni en Juli en we gaan enkele festivals doen. Dus hou je klaar!

Tot slot: aanraders in New Jersey voor de reizigers en waar is de vaste TGA ontmoetingsplaats?

Indien je ooit in New Jersey bent, ga dan naar ‘the Harvest Moon’ in New Brunswick en bezoek zeker ‘the boardwalk’ in Asbury Park en doe Bruce de groeten van me haha!

 

 

 


Reacties

Gepost door: davidpoison Gepost: 13-02-08 13:48:52
ik krijg er verdomme geen foto's bij grrrr...
Gepost door: marnix Gepost: 13-02-08 15:12:15
en blijkbaar ook geen goede antwoorden :-P
Gepost door: davidpoison Gepost: 13-02-08 15:51:07
inderdaad pffff...
Gepost door: davidpoison Gepost: 13-02-08 15:52:10
denk een beetje overload aan interviews...
Gepost door: jelleonparole Gepost: 13-02-08 16:43:13
Hmmm ik snap de hype niet helemaal.
Word niet warm of koud van deze band.
Gepost door: effehoor Gepost: 13-02-08 20:46:22
Jelle, ik doe binnenkort wat d-beat/dis/crust platen de deur uit van oa Tragedy, Deathreat, Skitsystem etc.

Verder is TGA super, zowel live als op plaat, maar is het voor punx.nl een beetje de Balzac van 2008 aan het worden. Iets teveel berichten, reviews en nu dit gare interview. Wellicht kan je je dan afvragen of het daadwerkelijk nodig is om dit te plaatsen.
Gepost door: davidpoison Gepost: 13-02-08 22:43:17
1 bericht, 1 review en 1 interview...te veel tja... verder heb ik de moeite gedaan om de vragen op te stellen en het interview te vertalen, dan zet ik er het interview gewoon op...niet al die moeite gaan doen voor niets...
Gepost door: mano-revolver Gepost: 13-02-08 22:56:12
De Balzac van 2008!!! Joenge Bootsman, verschil is dat ik de enige ben die Balzac digged, TGA trekken aanzienlijk meer mensen ;-)! haha
Gepost door: ifor Gepost: 13-02-08 23:15:26
topband
Gepost door: jelleonparole Gepost: 13-02-08 23:23:30
PM me maar als je een lijstje hebt van wat je weg doet Peter!
Daarnaast luister ik ook nog wel ander spul hoor hehe. Dit doet me tot nu toe iig niks. Maar zal het eens op de mp3-spelert knallen. Wie weet ben ik na flink intensief luisteren wel om.
Gepost door: marnix Gepost: 14-02-08 14:34:41
QuoteWellicht kan je je dan afvragen of het daadwerkelijk nodig is om dit te plaatsen.

Als zoals nu de vragen (van 1 regeltje) meer inhoud hebben dan de antwoorden vindt niemand het de moeite waard om te plaatsen neem ik aan?? Nouja... BIJNA niemand dus ;-)

De Privé-sectie van de Telegraaf heeft meer nieuwswaarde dan deze halve antwoorden en dit doet alleen maar afbreuk en kweekt (bij mij in ieder geval) ergernis wat betreft de misplaatste hype...
Gepost door: davidpoison Gepost: 14-02-08 16:32:22
Nederlanders zijn wel behoorlijk direct e...dat is altijd al het verschil geweest met de Belgen haha...fuck it het staat er, 't zal me worst wezen kerel ;)
Gepost door: gerrit Gepost: 20-02-08 09:52:46
@ Jelle, bij mij viel het kwartje ook pas na 4 / 5 x luisteren. En is duidelijk wel een briljant plaatje.

Nog steeds de vinyll uitvoering niet in me bezit. Binnenkort maar kijken of no idea hem nog heeft.

Gepost door: willemantillectual Gepost: 21-02-08 00:39:45
destijds wel
Gepost door: davidpoison Gepost: 21-02-08 18:34:45
blue jeans & white T-shirts is nu al de song van het jaar...wat een prachtig nummer!!
Gepost door: henk-jan Gepost: 27-02-08 11:31:34
Ik heb een beetje hetzelfde probleem als Jelle. Het kwartje wil maar niet vallen.

Haha en de Balzac van 2008 hahaha.
Gepost door: ltgdaan Gepost: 27-02-08 11:42:56
Die kerel op die foto heeft geeneens een Chuck Ragen blouse aan.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact