Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Live in Duitsland! BALZAC & MUCC

04-04-07 16:08:43 / door mano-revolver / band: BALZAC / album: BALZAC - Paranoid Dream Of The Zodiac (2007)

Live in Duitsland! BALZAC & MUCC

Alweer de derde Europese tour voor het Japanse Balzac en de tweede keer dat ik er bij mag zijn. Deze keer reizen we af naar het Köln met zo'n 1 miljoen inwoners. Köln is daarmee de vierde grootste stad van Duitsland dus het zal wel een drukke bedoeling worden op het concert. Niet alleen voor Balzac uiteraard, deze avond spelen ze samen met landgenoten Mucc en deze band geniet nogal aan bekendheid in Duitsland. Vandaar dat de show plaatsvindt in het Gloria Theater, wat qua capaciteit te vergelijken is met een Melkweg of Paradiso.

Voordat we ons naar de zaal begeven dumpen we eerst onze tassen in het Hilton Hotel (punkrock), bezoeken we de Dom en moet er natuurlijk even flink geshopt worden. Omdat het niet onze eerste keer in Köln is weten we goed de weg te vinden door het gigantische centrum naar de leukere winkeltjes in de stad en wordt er menig schoeisel, t-shirt en plaat op de kop getikt. Leuk. We dumpen de nieuwe aanwinsten in het hotel, vullen de maag met fastfood en nemen plaats in een taxi die ons naar de Apostelnstrasse zal brengen waar de actie plaats zal vinden.

Eenmaal aangekomen bij het Gloria Theater staat er een gigantische rij voor de deur. Bummer, ons rest niets anders dan achter in de rij aan te sluiten en om af te wachten hoe de rij zich moeizaam richting deur verschuift. Reden hiervoor is de strenge controle op ID-bewijs. Kids jonger dan 16 jaar komen niet binnen (dikke +!) of alleen onder begeleiding van ouders. Misschien wat Amerikaans, maar ik kan het alleen maar toejuichen.

Na wat geschuif zijn we eindelijk binnen. Eerste wat mij te doen staat is de merchandisetafel leegplunderen. Voor de gezamelijke shows zijn aparte tourshirts in diverse designs en deze neem ik gretig af. Tevens heeft Balzac een eigen tourshirt en twee 'Paranoid Dream Of The Zodiac Tour' toys (een Skullman en een Skullbee van Secret Base) die snel een nieuw baasje hebben gevonden. Achteraf gezien heb ik er spijt van dat ik niet wat extra toys heb gekocht, want de eerste staat inmiddels op Ebay te koop voor $150,- (!) en er wordt nog steeds op geboden, oh well, better luck next time.

Maar waar het uiteindelijk om gaat is natuurlijk de muziek. Balzac opent de avond en doet dit met stijl. De band speelt bijna anderhalf uur en de set is voornamelijk gebaseerd op de albums Deep Blue: Chaos From Darkism II en Paranoid Dream Of The Zodiac die onlangs in Europa zijn verschenen. Maar Balzac zou Balzac niet zijn zonder de klassiekers dus die komen gelukkig ook ruimschoots voorbij. Wat meteen opvalt is het fantastische geluid in het Gloria Theater, de band pikt dit snel op en zet hierdoor een vlijmscherpe en bovenal een erg harde set neer. Ondanks dat het overgrote deel van het publiek niet voor Balzac komt is de publieksreactie erg goed en lijkt iedereen het naar zijn zin te hebben. Iets anders had ik ook niet verwacht met krakers als; Brain Control, D.A.R.K., Alone, Day The Earth Caught Fire, Beware On Halloween, End Of The Century, Nowhere #13, Monster I, Violent Paradise en Girl From Horrorwood. De band overtuigt en ondanks dat de sfeer op de show in de Underground, Köln in 2005 beter was, was hier de show een stuk beter, hulde!

Mucc was de tweede band en tevens hekkensluiter van de avond. De dames in het publiek deden mij vermoeden dat ik bij een concert van een boyband was beland door al het gekrijs en grappig was dan ook het contrast van hoe hard de show van Mucc was. Net als bij Balzac was ook hier het geluid subliem en het overgrote gedeelte van het publiek maakte toch wel duidelijk dat dit de band is waar ze voor kwamen. Niks mis mee, want de show van Mucc was ook erg tof. Ondanks dat ik zes albums van deze band heb durf ik geen titels te noemen van songs die gespeelt zijn. Zo goed als alle titels zijn Japans en helaas is mijn geheugen op het moment niet helemaal wat het is omdat ik zo ziek ben als het maar kan.

Dat is ook de reden waarom ik Balzac op 2 april in Dortmund heb moeten missen. In de FZW speelde ze met de Duitse horrorpunk band The Other en tot mijn grote spijt moest ik vroegtijdig afhaken omdat ik het echt niet meer trok. Hopelijk ben ik tijdens de tour van 2008 / 2009 wel helemaal fris en kan ik 100% genieten van de shows. Köln was in ieder geval top! En Dortmund? Tja, het kingsize bed van het NH Hotel lag bijzonder lekker...


Reacties

Gepost door: ifor Gepost: 04-04-07 16:38:50
vette review! Bummer dat je ziek was en dan sliep je geeneens in het lokale kraakpand...
Gepost door: zappa Gepost: 04-04-07 17:28:26
leuke recensie...je bent toch niet van Balzac ziek geworden ....
Gepost door: henk-jan Gepost: 06-04-07 16:13:51
Nog ruzie gehad? ; )
Gepost door: frank Gepost: 09-04-07 13:17:19
waarom zouden mensen van onder de 16 niet naar shows mogen?
Gepost door: mano-revolver Gepost: 09-04-07 13:43:27
Gepost door frank op 09-04 om 13:17waarom zouden mensen van onder de 16 niet naar shows mogen?


Ze mogen wel naar shows, alleen niet naar deze! ;-)
Gepost door: effehoor Gepost: 10-04-07 20:27:17
Ik heb die nieuwe plaat even geluisterd in de Virgin megastore in Berlijn waar deze flink werd gepromoot. Kan er echt helemaal niks mee. Had een cleanere zang verwacht. Ben wel blij voor je dat de collectie flink is uitgebreid. Kan je het over 5 jaar weer op ebay zetten ;-)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact