Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Effe voorstellen: Smolak Wanski

09-03-07 12:27:52 / door zappa / band: Smolak Wanski / album: Smolak Wanski - Mood Swing (2006)

Smolak Wanski hebben net een nieuwe cd uit. Reden genoeg om ze nader voor te stellen.

 

Kun je jezelf (en de band) even voorstellen?

Peer: Peer, drummer van Smolak Wanski

Misja: Gitarist

Adt: Bassist en tekstvertolker.

Dennis: lead gitarist

 

Jullie hebben onlangs een cd opgenomen.

Peer: Mood swing is inmiddels al weer de vierde CD van Smolak Wanski. Na jarenlang met drieën te zijn geweest waren we wat op een dood spoor beland.Door de inbreng van Misja als tweede gitarist hebben we de draad weer op kunnen pakken en zijn we gekomen tot het schrijven van nieuwe nummers.

Misja: Dit is inderdaad de eerste Cd van Smolak waarop ik meedoe. Het is uberhaupt mijn eerste Cd met een 'echte' band. Ik heb wel eens eerder op een Sampler iets uitgebracht en dingen uitgebracht op internet. Maar dit is een echte Cd. Voorheen werkte ik voornamelijk alleen met gitaar en samples en computer, maar dit is toch wel het echte betere werk. Magie van een band is onverslaanbaar.

Adt: Nieuwe inbreng, nieuwe nummers met een wat andere inslag: die wilden we vastleggen. In het verleden heb ik wel eens muziek gemaakt die nooit is vastgelegd en achteraf is het jammer (waarschijnlijk) dat het niet meer is terug te halen.

Dennis:Ehuu verhaal?? gewoon gezellie jammen

 

Waar is de cd opgenomen? 

Peer: Bij Studio Paul Francois in Tilburg. De reden daarvan is dat we zelf maximaal inbreng hebben in het eindresultaat. Verder hebben we voor wat het technische gedeelte een onvoorwaardelijk vertrouwen in Paul en Harm. Ook de eerste en de derde CD hebben we opgenomen in deze studio. De tweede, achteraf zeer tot onze spijt, hebben we elders opgenomen.

Adt: Precies, jammer van de tweede. Moeten we nog eens overdoen eigenlijk. Paul Francois is ook prettig omdat we daar snel kunnen werken.

 

Hoe verliepen de opnames?

Peer: Erg relaxed, op en top Brabantse gemoedelijkheid. Beetje spelen, zingen, mixen, masteren en dat alles onder genot van een lekker pilsje. Wanneer kunnen we weer de studio in???

Misja: Het is geweldig om het proces van inspelen tot eindproduct mee te maken. Toch wanneer uiteindelijk het eindproduct er ligt en je hebt alles afgesloten en luistert een paar weken/maanden later denk je toch, dit of dat had toch anders gemoeten of anders moeten klinken. Ook daar leer je weer van. Blijkt toch maar weer dat een Cd maken een echt vak is.

Adt: De opnames zelf gaan meestal erg snel: enkele takes en in een dag staan de opnames er wel op. Darna komt dan nog het mixen en masteren natuurlijk

Dennis: cd opnemen ging goed. We moesten allen wachten dat alles klaar stond voor de opnemen. Ik had graag gezien dat dat al was gedaan. ( toch een 1/2 dag wachten om niets)

 

Wat is je favoriete nummer op deze cd?

Peer: Mijn persoonlijke favoriet is Ether. Een van de twee covers die op de CD staat alleen is de tekst aangepast aan de actualiteit. Lekker strak en sfeervol nummer...

Misja: Artaud Quadripartite. In dit nummer komen alle kwaliteiten en invloeden van de bandleden van SW naar voren. Het is misschien niet beste nummer, het laat goed het experiment horen waar we me bezig zijn geweest, nieuwe dingen die we samen hebben uitgeprobeerd. Het geeft de potentie voor nieuwe nummers en ideeën weer.

Adt: Ether vind ik leuk (een echte ouwe favoriet van mij: de oorsponkelijke elpee waar het nummer op stond kocht ik vers van de pers indertijd). Maar mijn favorieten zijn ook Square Loop en The Man Who Wanted The World To End.In deze nummers (teksten) zitten wat eigen dingetjes in verwerkt die voor een ander misschien niet direct teh herennen zijn maar misschien wel qua sfeer.

Dennis: the man that wanted the world to end. gewoon een lekker nummertje, rocken

 

Wat is het grote verschil met jullie vorige cd?

Peer: Op mood swing wordt meer geëxperimenteerd met (voor ons) nieuwe dingen. De sample in het intro van de Artaud quadripertite is daarvan een goed voorbeeld. Ook een nummer als good life is anders dan alles dat voorheen door Smolak Wanski is gedaan. Op de vorige CD (5 easy steps to lose your weight) gingen we alleen nog maar volle kracht vooruit. Gelukkig zit dat overigens ook nog meer dan voldoende in mood swing...

Misja: Zoals Peer al zegt, meer experiment, nieuwe dingetjes zoals sampeltjes etc. Ik hou van lekker recht toe, recht aan doorstampen. Maar ik ga ook net zo lief de hele andere kant op.

Adt: Ik zie niet zo'n grote verschillen. Misschien weer een stapje verder op de weg. Ook steeds leuker om te doen.

Dennis: verschil.......... don't know ze zijn alle maal COOOOOOL..........

 

Waarom zou iemand deze cd moeten kopen?

Peer: Waarom niet! Het geeft een goed beeld van waar Smolak Wanski op dit moment staat. Maar eerlijk gezegd zou ik liever zien dat mensen ons live kwamen zien dan dat ze de CD aanschaffen...

Misja: Voor mij hoeft het niet ;-) Op onze website (http://www.smolakwanski.nl/) staat alle onze muziek gratis klaar om gedownload te worden. Onze muziek hebben we onder Creative Common License vrij gegeven. Dat wil zoveel zeggen dat iedereen het gratis mag downloaden, sharen, naar believen mag gebruiken zolang... er maar geen geld mee wordt verdiend en we op de credit lijst worden gezet. Maar als je een Cdeetje wil kopen mag dat zeker. Kom maar naar een concert.

Adt: En de CD heeft een interessant hoesje dat je op het web niet zomaar terug kunt vinden.

Dennis: kopen? is een vies woord lekker down loaden..... is toch veel leuker.

 

Is er voor jullie als band veel veranderd na het uitbrengen van jullie vorige cd ?

Peer: Op de vorige CD speelde Henk-Jan mee die eigenlijk nooit een echt bandlid is geworden. Was meer een tijdelijke voorbijganger waar we op dat moment overigens heel erg blij mee waren. Na het vertrek van Henk-Jan zijn we echt zoekende geweest. Door de komst van Misja is de band nieuw leven ingeblazen hetgeen ondermeer heeft geleid tot mood swing.

Misja: Ik ben druk bezig geweest om de PR van SW wat meer leven in te blazen. Een nieuwe website, leuren met onze Cd (bij punx.nl bijvoorbeeld), mailtjes de deur uit naar allerlei podia. Blijkt toch maar dat het ontzettend moeilijk is om jezelf ergens neer te zetten. Maar we gaan gewoon door.

Adt: En daarom doen we het tegenwoordig ook op youtube: http://www.youtube.com/results?search_query=smolak+wanski

Dennis: ja veel veanderd, ik kan 's morgens niet meer fatsoenlijk de deur uit. Moet eerder opstaan. om me door de menigte fans te wurmen!!! Maar verders is alles het zelfde gebleven.

 

Wat vind je van de huidige punk scene in Nederland/Belgie?

Peer: Persoonlijk heb ik er niet zo veel mee... Jammer dat de gelegenheid tot optreden in Nederland erg beperkt is. Ik heb de indruk dat dat in België iets beter is maar ik kan me natuurlijk vergissen...

Misja: Ik houd me niet zo bezig met scene's. Ik wil graag muziek maken, luisteren, gewoon mijn eigen muzikale weg bewandelen. Als ik een goeie band ken, ga ik daar graag naar luisteren.

Adt: Ik ben er niet voldoende van op de hoogte. Maar ik ga graag als ik in de gelegenheid ben naar een stevig bandje.

Dennis : geen mening

 

Wat waren voor jullie de hoogte/dieptepunten in het afgelopen jaar?

Peer: Het uitkomen van mood swing en ons eerste optreden daarna in JC Demo in Oisterwijk waar de CD ontzettend goed werd ontvangen... We bleken er zelfs te weinig bij ons te hebben om aan de vraag tegemoet te komen.

Misja: Ik sluit me aan bij Peer.

Adt: Lachend in de goot.

Dennis:Dat we een eigen repetitie ruimte hebben, en eindelijk kunnen jammen als het uit komt.

 

Wat verwacht je van 2007?

Peer: Euh.... speulen!

Misja: Euh.... veul speulen!

Dennis:Meer roadie's. Alles zelf sjauwen is ook niet alles.

 

Welke bands moeten we dit jaar goed in de gaten houden?

Peer: Open deur: Smolak Wanski

Misja: Zea

Adt: Juliette & The Licks. Maar die moet je ook vooral live gaan zien.

 

Hoe hardcore zijn jullie eigenlijk?

Peer: Hardcore invloeden zijn te bespeuren maar persoonlijk liggen mijn roots meer bij de punk uit de beginjaren.... Het mooie van Smolak Wanski is dat deze invloeden goed samen lijken te kunnen gaan.

Misja: Only in it For the Music bedoel je? Yep, dan ben ik hardcore. Ik doe het alleen maar omdat muziek maken mijn enige doel is om in een band te spelen.

Adt: We schijnen zonder we het bewust doen toch steeds weer herkend te worden als Old Skool Punk. Vind ik ook prima.

Dennis : geen idee........... eigenlijk ben ik een watje.

 

Wat vind je van het gebruik van internet door bands (myspace bv)?

Peer: euh, ik word oud geloof ik....

Misja: Prima, wie heeft er nog een platenlabel nodig. Bestaande platenlabels hebben hun beste tijd gehad, hebben kansen op internet laten liggen, mensen lopen vervelen met DRM (cd beveiliging) en dure legale mp3 dowloads. Bijvoorbeeld een http://www.emusic.com/ heeft dat wel weer goed begrepen.

Internet geeft een nieuwe kans voor het DIY principe en tevens een beter platform voor bands om er samen iets van te maken. Enige probleem is, omdat internet zo groot is dat de kans dat je opgemerkt word niet zo heel groot is. Maar hey, only in it for the music toch.

Adt: Vooral van internet gebruik maken zou ik zeggen. Zo kom je nog eens ergens: hoe zou ik anders met een punkband uit Brunei in aanraking zijn gekomen? Of uit Finland of Hongarije (Bankrupt).

Dennis: goed!!!!!!!!!!!!!!

 

Maken jullie er (veel) gebruik van?

Peer: ikke niet maar misschien andere bandleden wel? Misja is onze wizzkid!

Misja: Ik heb voor SW een website opgezet omdat ik denk dat het een prima alternatief is voor het opsturen van een biootje met cdeetje naar zalen. Veel makkelijker zou je denken. Maar de response is toch maar matig. Misschien zien podia toch nog liever iemand langs komen?

Adt: En dus: http://www.youtube.com/results?search_query=smolak+wanski

Dennis: nope.................

 

Zouden beginnende bands demotapes (cdr’s) inclusief goede artwork etc moeten maken ipv bv het gebruik van myspace? (waarom?) Nog (andere) tips?

Peer: Vind ik wel... Zo doen wij het immers ook (nog steeds....). Het oude DIY principe.

Misja: ehh, combinatie ervan dan maar :-) Blijft ook een erg goed gevoel om toch zo'n zelfgemaakt product in handen te hebben.

Adt: Ik zou ontzettend graag veel meer artwork zien. Een van de reden waarom ik nog graag lp (hoezen) koop.

 

Wat luisterde je zelf in je jeugd?

Peer: Sjongejonge dat is lang geleden..... Tot 1978 allerlei bagger, daarna snel into punk geraakt. Was een mooie tijd.

Misja: Voor mij is dat inderdaad wat minder lang geleden. Maar ik ben een alles-eter. Van hardcore-punk, grind, metal, death, grunge, jungle, alt. Country, alt. Rock, jazz, blues, classical, experimenteel, noise.

Adt: Ongeveer alles op het gebied van punk, post-punk, new wave en meer experimentele underground van tussen 1978 en 1984. Latst nog eens geluisterd naar de eerstelingen van Geisterfahrer, Grauzone, en Fehlfarben.

Dennis: Eerst, twilight zone (van Ray en Anita) daarna begon het rocken, Obituary, Hard Resistance, Pantera. Ik weet het niet echt, punk. Ik zie mezelf als de rock invloed in de band

 

Wat is je laatste aankoop geweest?

Peer: John Cale, circus live, gesigneerd door de hele band en al een week voordat hij uitkwam. Koop meest muziek bij concerten, zelden in de muziekhandel. Locale bands (support your local scene!) en onlangs, ook gesigneerd de laatste CD van MDC!

Misja: Zea met Insert Parallel Universe. Nederlandse band. Te gekke combinatie van samples, gitaar, weirde dingen. Erg gaaf. Ik koop vaak nederlandse bands. Laatst ook nog El Pino and the Volunteers gekocht.

Adt: Enkele oude elpee's van Cassandra Comples, Feelies, Jam en PIL (beetje nostalgie ook).

Dennis: Cd kopen....... wat een vraag....................... schaam je !!!!

 

Heb je een grote of een kleine muziekcollectie ?

Peer: Niet echt groot. Hou me veel liever bezig met het maken van muziek. Speel naast Smolak Wanski in nog twee andere bands...

Misja: In gigabytes? (Hoop dat Brein niet meeluisterd ;-) 210 GB

Adt: Redelijk wat. Onder andere heel veel cassettebandjes (honderden) met opnames van heel veel minder bekende bandjes en (eigen) live opnamen (Pere Ubu live in Eindhoven in '79 of '80; live psychic tv '84; Hypnöse).

Dennis Een kleine. Ik heb niet veel plek.

 

Wil je nog wat kwijt 

Peer: Volgens mij niet nee....

Misja: Iemand nog interesse in een optreden van SW? Check onze site voor meer info!

Dennis..... he waar is adt bij deze vraag....oja en stuun ons de winter door. of de lente of zomer zie ook maar. buy our cd



Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact