Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met Vinnie van Brand New

01-03-07 18:21:54 / door leej / band: Brand New / concert: 03-02-07 - Brand new, burnthe8track, jeremy enigk (sunny day real estate) + more - Melkweg - Amsterdam

Drie Februari was het zo ver, Brand New speelt voor het eerst in Nederland. Aangezien de jongemannen ook net een nieuwe cd uitgebracht hebben, is er reden genoeg voor een interview!

Is dit je eerste keer in Nederland?

Ja, dit is persoonlijk mijn eerste keer. Eigenlijk zijn alle band leden er voor het eerst. Dit is allemaal nieuw voor ons, Duitsland, Milaan enzovoort.

 

Is het zoals je verwacht had?

In welk opzicht? Cultuur.. of shows?

Het hele pakket!

Ik denk dat ik niet zo goed wist wat ik moest verwachten. Ik bedoel, je hoort vaak dingen over plaatsen maar als je dan op die plaats komt blijken die dingen helemaal niet waar te zijn. Iedereen die ik tot nu toe heb ontmoet was echt heel erg bijzonder en heel erg beleefd. De gesprekken die ik met mensen heb gehad waren allemaal zo leuk en verfrissend. Vaak krijg je dezelfde vragen die ook krijgt als je thuis bent zoals; wat is je favoriete kleur, of je favoriete smaak ijs.

Oké, dit wordt leuk, ik heb ook van die standaard vragen..

Oh.. hahahahahaha! Nou dan laten we die wel gewoon weg!

Ik wil niet weten wat je favoriete kleur is hoor.

Hahaha! Nee maar alle mensen die we ontmoet hebben waren super, de shows die we hebben gespeeld waren verrassend. Het is heel erg overwelmend allemaal. Eerst deden we showtjes voor misschien twee, driehonderd mensen, ze waren niet uitverkocht maar het was ook geen lege zaal. Het voelt goed om weer in zo'n situatie te zitten, je moet jezelf en je band en je muziek echt presenteren op een manier dat je het publiek entertaint.

Je weet dat het vanavond uitverkocht is hè?

Ja vanavond is de eerste keer tot nu toe! Het wordt allemaal steeds beter deze tour, niet dat de shows groter worden, maar bijvoorbeeld; de laatste drie shows heb ik dezelfde mensen gezien, ze reizen en volgen ons helemaal.

Ja buiten stonden inderdaad allemaal Engels en Duits pratende mensen..

Ze komen echt overal vandaan! Duitsland, Italië. Het is zo raar! Echt zo van.. Hé ik zag jou in Milaan en Keulen! Waarom ben je helemaal hier heen gekomen? We zijn hier dus voor de eerste keer en het is voor ons echt heel spannend om dat allemaal weer helemaal opnieuw te voelen. Sommige mensen proberen ook mee te zingen maar weten dan de woorden niet en je ziet ze dan zingen alleen ze zeggen het niet echt. Maar ja, het is allemaal heel leuk en we hebben ook al wat rondgelopen en de stad is heel mooi. We zijn allemaal ook heel erg moe en soms lijkt het net alsof je in een droom rond loopt. Je wordt wakker en je kan niet echt met mensen praten en je drinkt de hele dag koffie om wakker te blijven. Ik had geen verwachtingen maar alles heeft het wel overtroffen. Deze hele tour zal ik niet vergeten en ik denk dat de rest van de band het daarmee eens is.

 

Heb je de wallen al gezien?

Ik denk dat ik er dichtbij ben geweest maar ik weet niet of ik er nou echt doorheen ben gelopen. Iemand die met ons mee is die heeft een vriend hier in Nederland, ik heb geen idee hoe dat kan want hij is hier nog nooit geweest. Ik heb er niet eens naar gevraagd, ik had zoiets van; oké whatever het zal wel. Hij ging ons dus even rondleiden en ons wat schoenenwinkels laten zien. Hij wees de richting van de wallen op maar ik denk niet dat we er echt zijn geweest. Hoe is het nou eigenlijk? Is het slecht, of cool of eng?

Ik vind het wel een beetje eng.

Ik heb er een soort angst voor denk ik, ik weet niet of ik er wel naar toe wil of niet. Zijn het echt vrouwen achter ramen?
Ja! En de mensen op straat vragen vaak ook of je drugs wilt kopen.

Wat is er precies legaal hier?

Gewoon wiet en hasj.. en alcohol als je 16 bent!

Oké, maar als je dus naar de wallen gaat verkopen die mensen ook andere dingen?

Ja

Het klinkt als een heel erg slecht idee om daar heen te gaan. Ik denk niet dat ik in de problemen wil komen. We zijn eigenlijk allemaal heel erg druk bezig en dus ook best wel uitgeput, we kunnen niet hele nachten gaan drinken of roken, dat zouden we het echt niet trekken. Bijna in elke club waar we gespeeld hebben mocht je ook binnen roken, ik dacht dat het ons niet zo veel zou uitmaken, maar dat doet het wel. Je staat daar te zingen en dan denk je even een frisse hap lucht te nemen zodat je daarna weer lekker kan schreeuwen, maar in plaats van frisse lucht krijg je sigarettenrook van wel vijf verschillende mensen binnen. De clubs zijn zo klein en als die mensen staan daar maar te paffen en hun rook blazen ze allemaal practisch in mn gezicht uit. Dat maakt het allemaal heel moeilijk. Ik wil graag gezond blijven dus misschien zijn de wallen wel niet zo'n heel goed idee.

 

Waarom duurde het zo lang voordat de nieuwe cd uit kwam?

Een heleboel liedjes waren gestolen en we moeten.. Haha nee hoor grapje ik zit tegen je te liegen. Er is niet echt een goed antwoord voor deze vraag. We waren met Deja zo'n drie, vier jaar wezen touren en we waren ook zo'n driehonderd dagen per jaar bezig. Toen we daarmee klaar waren dachten we zelf; oké we nemen even een maandje vrij, beetje relaxen enzo, en daarna gewoon weer beginnen. Maar toen we thuis waren, waren we allemaal zo vervreemd van onze familie en kennissen en vrienden dat we dat allemaal weer op moesten pakken en dat was niet alleen voor ons oncomfortabel, maar ook voor hen. De meeste tijd die tussen die laatste tour en het nieuwe album in zat hebben we gespendeerd met z'n vieren en geprobeerd ons weer te integreren in het leven dat we hadden. Toen dat was gelukt voelde ik me pas weer relaxed genoeg om te zeggen; "Oké we zijn klaar om een nieuw album te maken en om weer te gaan touren." Op dat moment waren we mentaal uitgeput en in de war over wat we verder wilden doen en hoe we dat zouden doen. We probeerden een manier te vinden om gezond verder te gaan. Er waren ook een paar mensen die we kenden overleden toen we bezig waren met het nieuwe album en dat zorgde ook voor oponthoud. We hadden ook onwijs veel liedjes geschreven voor de nieuwe cd en dat werd ook weer een tegenslag. Voor de vorige cd's hadden we vaak niet eens genoeg liedjes, de twaalf liedjes die op de cd staan waren ook echt de enige liedjes die we hadden geschreven, maar voor deze cd hebben we misschien wel vijftig liedjes geschreven. We moesten echt beslissen met welke liedjes we verder wilden gaan en het duurde natuurlijk ook een poosje voordat we daar uit waren. We staan echt volledig achter de nummers die nu op de cd staan. Er zijn nog wel een paar nummers die we ook graag uit willen laten komen in de toekomst gewoon omdat we vinden dat ze gehoord moeten worden.

 

Eerst zaten jullie bij Triple Crown Records en nu bij Interscope, waarom?

Toen we getekend hadden bij Triple Crown hadden we maar getekend voor twee cd's. Na Deja hadden we de optie om bij Triple Crown te blijven. We hadden met eigenaar van Triple Crown gepraat en hij vond dat de band veel potentie had en op dat moment kon hij ons niet verder helpen om te groeien. Niet dat we er aan dachten om een band met de status van U2 te worden, maar hij vond dat we hoger konden komen dan dat we waren bij zijn label en bij zijn label hadden we een punt bereikt dat we niet hoger konden komen. Dus we gingen op zoek naar een label die ons wel verder kon helpen. Daarom zitten we nu dus bij Interscope. Waarschijnlijk kregen jullie tot voor kort de eerste twee albums alleen via import. Nu is het stukken makkelijker voor jullie om aan onze muziek te komen en dat is heel erg belangrijk voor ons. Toen we bij Interscope tekenden hebben we ze ook erg duidelijk gemaakt dat we niet in een band zitten om in een band te zitten, maar we vinden het gewoon super leuk om op te treden en we wilden ook niet de manier van schrijven veranderen omdat we op die manier meer geld zouden verdienen. Dus.. als je wilt dat we bij jullie tekenen oké, maar we gaan niet één of andere boyband worden. We wisten gewoon dat we dat erg duidelijk moesten maken als we bij iemand anders gingen werken. Interscope was het helemaal met ons eens en het ging allemaal heel gemakkelijk, het was een beetje alsof je een kind leerde lopen.

 

Mn favoriete smaak ijs is trouwens pistache.

En je favoriete kleur dan?

Ik heb niet echt een favoriete kleur denk ik..
Kom op! Iedereen heeft toch wel een favoriete kleur?!

Ik niet, ik heb niet echt favoriete dingen.

En je pistache ijs dan?

Ik vind pistache ijs echt heel lekker! Maar je kan het bijvoorbeeld over een paar dagen weer vragen en dan vind ik weer een andere smaak het lekkerst. Ik blijf nooit heel lang bij één ding. Ik vind heel veel kleuren bruin wel leuk. Ik draag nu zwart, erg kleurig is dat niet.

 

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar? Komen er nog Europese festivals aan?

Ja! Na deze tour gaan we headlinen in de US, en eind april gaan we terug naar de UK voor Give It A Name en ik ben er net achter gekomen dat er ook nog een ander festival is waar we heen gaan, maar het kan ook dezelfde zijn, ik weet het niet meer. Is Give It A Name ook in Parijs?

Ik geloof het wel ja.

We hebben met iemand gepraat van Interscope in Parijs en hij zei dat er een heel groot festival kwam waar die ons ging proberen te krijgen maar ik weet dus niet zeker of dat ook Give It A Name is. We hebben er ook één aangeboden gekregen in IJsland! Dat is niet in Europa maar ik moest er ineens aan denken. Na Give It A Name gaan we naar Canada dus ik denk dat dat het zo ongeveer wel is.

 

Raak je nooit verveeld als je op tour bent?

Ja absoluut! Je word elke dag wakker met dezelfde personen om je heen, iedereen wordt wakker, iedereen gaat eten, iedereen wil dingen bekijken in de stad waar je op dat moment bent en elke dag ga je om dezelfde tijd terug naar de concertzaal en daar speel je weer dezelfde liedjes. Dit kan je allemaal heel erg kapot maken maar we hebben allemaal wel onze eigen manier gevonden om het vol te houden. Ik kan me nog een keer ergens in Portland ofzo herinneren. Ik had echt de beste middag ooit! We zaten allebei ergens koffie te drinken en ik begon gewoon tegen hem te praten. Uiteindelijk heb ik dus de hele middag rondgehangen met een gast die ik niet eens kon en we hebben geen één woord uitgewisseld over de band. Ik voelde me na die middag helemaal opgefrist! Op een gegeven moment is iedereen het wel zat een worden we allemaal een beetje gek. Dingen die helemaal niet grappig zijn vinden we allemaal ineens onwijs grappig. Dat komt altijd na de helft van de tour, een beetje op het einde. Het maakt niet uit hoe lang of kort de tour duurt, het gebeurt altijd! Daarna word het allemaal nog veel erger, alles loopt een beetje uit de hand en je word heel erg moe en dan opeens mis je huis heel erg. Aan de andere kant, zodra we thuis zijn willen we allemaal weer heel erg graag op tour omdat er thuis niks te doen valt voor ons. Al je vrienden hebben baantjes en al hun vaste dingen die ze normaal doen, ze gaan uit in het weekend enzovoort. Alles heeft zn ups en downs, en dat is ook zo met touren. Iedere keer als we ergens spelen overzees, dan zijn we allemaal de eerste drie dagen ziek. Dat is het ergste wat er is, ziek zijn als je op tour bent! Je kan nergens heen, er is nergens een plekje waar het stil is en je kan ook niet zeggen; "Hey ik ben ziek, ik speel niet mee vanavond."  Als je slecht speelt die avond denken mensen ook nog eens dat Brand New live heel erg slecht is, terwijl we gewoon ziek zijn! Ook al ben je ziek, je moet gewoon gaan spelen en zorgen dat je een goede show neer zet. Touren eist z'n tol, je word er moe van, het word heel erg saai op een begeven moment maar op het einde van de dag weet je toch weer waar je het voor gedaan hebt. Thuis vind iedereen het nogsteeds heel erg bizar, en ik zelf ook. We gaan gewoon liedjes spelen voor mensen in Amsterdam en voor mensen in Milaan! Op basis daar van wil je gewoon elke avond weer een goede show neerzetten. Daar doe je het voor!

 

Als je een superheld kon zijn, wie zou je dan willen zijn?

Goede vraag.... toen ik nog klein was hield ik echt van Wolverine. Die klauwen zijn echt super cool en hij geneest ook heel snel. Als je gekrabt word dan gaat het echt bijna meteen weer over! Dat is écht geweldig!  Maar.. ik weet niet ik zou eigenlijk wel iemand willen zijn die kan vliegen. Maar ik wil niet alleen kunnen vliegen. The Silversurfer misschien? Een beetje op je board rondvliegen, dat is best cool, of misschien iets als Archangel? Die heeft tenminste van die hele grote witte vleugels die er echt fantastisch uit zien! Ik ben er nog steeds niet uit, het is een goede vraag! Nou ja, ik hou het maar op één van de vorige! Als ik maar kan vliegen en klauwen heb ben ik blij. En jij dan?

God, ik zou het niet weten..

Zie je, het is een moeilijke vraag hè! Er is ook zo'n superheld uit New Orleans, en die heeft van die kaarten en daar kan hij mee gooien en dan exploderen ze. Bizar hè? Maar het is echt heel cool! En Wonderwoman dan? Of is die te makkelijk? En Storm? Je weet wel wie Storm is toch?

Ja ongeveer wel.

Het is een chick! Een meisjes superheld die het weer bestuurt.

Kan ze vliegen?

Ja

Oké, dan is ze wel cool.

 

Als jij jezelf mocht interviewen, wat zou je dat vragen?

Uhm.. uuuuuuhhhmmmmm.... ik weet het niet! Dat is best interessant. Het zou waarschijnlijk echt eeuwig duren. [hele lange stilte] Ik weet het niet. Wat voor vragen zou ik mezelf stellen?!  Hmm.. nou.. ik weet het niet!

Moeilijk hè, vragen bedenken..

Ja, je hebt gelijk! Het is niet eens de eerste keer dat dit me gevraagd is. Ik dacht eerst altijd dat ik mezelf dingen zou vragen over m’n gitaar enzo, maar dat is te makkelijk. Dan zou het echt zo gaan;"Hoe lang speel je al gitaar?" "Sinds ik veertien jaar oud ben, maar ik ben nogsteeds niet zo goed." Het is echt heel moeilijk om vragen voor mezelf te bedenken want ik ken mezelf. Ik zou mezelf geen vragen willen stellen waar ik een eerlijk en beangstigend antwoord op moet geven. Ik denk niet dat ik daar aan wil beginnen, maar bedankt voor het proberen haha!

Ah, jammer!

Ga je nu thuis zitten huilen?

Ja, duidelijk!

Hahahaha!

 

Wat eet je het meest als je op tour bent? Fastfood?

Neeee, ik probeer weg te blijven van fastfood, ik word daar ziek van. Ik weet niet hoe het komt, maar ik krijg er altijd hoofdpijn van. Ik probeer veel fruit te eten, maar ik eindig altijd met veel chocola en koffie. Op de laatste tour hebben we vaak sapjes gemaakt. Wat er ook maar in de bus was, daar maakten we sap van. Bijvoorbeeld als we peren en wortels hadden gingen we peren en wortelsap maken. Of aarbeien en bananen smoothies en dan deden we er chocoladesiroop in. Merendeels van ons eten is gewoon fruit, koffie, chocola en water. Soms als we echt voedsel nodig hebben gaan we lekker kip halen, zodat we niet helemaal ongezond zijn. Niemand van ons eet eigenlijk veel fastfood.

Haha, ik had echt antwoorden als Burger King en Macdonalds verwacht!

Oooooh nee echt niet! Dat is slecht voor je maag! haha. Oké toen we net begonnen met touren was dat het enige wat we aten, maar daarna ga je je steeds slechter voelen. Naderhand gingen we ook vaker naar de supermarkt en lekker ons eigen eten kopen zoals kip en salades enzo. Ik voelde me daarna zo veel beter dat ik gewoon ben gestopt met fastfood eten. Ik eet het niet eens als ik niet op tour ben en als ik het wel doe weet ik dat ik daarna twee dagen lang ziek op bed lig.

 

Wat vind jij het grote verschil tussen de oude albums en de nieuwe?

Het grote verschil? Mensen zeggen wel dat er een groot verschil tussen zit. Ik denk niet dat ik kan beschrijven wat precies het grote verschil is. Stel we nemen "Limousine" van het nieuwe album en "Magazine" van het oude album dan denk ik dat je niet eens zou horen dat het dezelfde band is. Vaak vragen mensen hoe het is gegaan, het hele proces weet je wel? Ik was pas zeventien toen we de eerste cd opnamen. Bijna alle liedjes waren ook geschreven toen we nog heel jong waren. Daarna moesten we een tweede album maken, iedereen was wat ouder, iedereen kon z'n instrument beter en anders bespelen. Niet dat we gestopt waren met de muziek luisteren waar we eerst naar luisterden, maar we zijn naar meer muziek gaan luisteren en hetzelfde van het tweede album naar deze.  We zijn niet samen gekomen en hebben gezegd; "We moeten nu echt een compleet ander liedje maken." Als schrijver ben je niet gedwongen om iedere keer hetzelfde te doen, je hebt de vrijheid om creatief te zijn. Ik vind het fijn dat niet elke cd van ons een 'Jude Law' heeft. Dat is wat die liedjes speciaal maken, er is er maar één van. Wij weten dat mensen dat liedje geweldig vinden en dat is ook wat die cd speciaal maakt. Als we op onze laatste cd nog zo'n liedje hadden, was ik daar niet blij mee geweest en dat zou ook Your "Favorite Weapon" een stuk minder speciaal maken. Het maakt het gewoon een heel stuk leuker om andere dingen te proberen en te doen. Stel dat we nou nog heel lang muziek blijven maken en aan het eind van onze carriere hebben we een stuk of tien cd's. Misschien vinden mensen dan één cd kut, maar dan vinden ze de volgende wel weer leuk! In ieder geval zijn wij er nu gelukkig mee. Als we op het podium liedjes zouden spelen waar we niet blij mee zouden zijn, zou niemand naar ons optreden willen komen. Ze zouden weten dat we niet gelukkig zijn, maar we houden van de liedjes die we nu spelen.

 

[Contact persoon komt langs om te zeggen dat we moeten stoppen]

 

Waarom moeten we eigenlijk stoppen?

Ik weet het niet, ik had eigenlijk maar twintig minuten en we zitten hier nu al een stuk langer..

Ooooh, echt?

Ja, ik heb genoeg tijd hoor, maar ik denk dat jij nog genoeg andere dingen te doen hebt!

Ja je hebt gelijk, ik had gewoon niet door dat we hier nu al zo lang zaten. Sorry!

Maakt niet uit!

Maar wel bedankt! Ik vond het leuk.

 

 

 

 

 

 

 Foto's kun je vinden op www.myspace.com/pinktrashphotography

 


Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact