Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met England's finest: Deadline

14-12-06 23:28:43 / door mano-revolver / band: Deadline / album: Deadline - Take a good look (2006) / concert: 26-04-07 - Tiger army + deadline - WaterFront - Rotterdam

Interview met England's finest: Deadline

Vorige maand heeft Deadline haar vierde album 'Take A Good Look' uitgebracht, in mijn ogen, maar voornamelijk oren, het beste Deadline album tot nu toe. Veel variatie, goede songs met dito productie en de fantastische stem van Liz bewijzen maar al te goed dat er weldegelijk uitstekende 'female fronted' punk bands bestaan. Naar aanleiding van het nieuwe album en de opkomende Europese tour met het Amerikaanse Tiger Army in april en mei leek het me wel weer eens tijd om Hervé, bassist van Deadline, aan de tand te voelen. Aangezien ik al enkele jaren een goede verstandhouding met de beste man heb was dit in luttele minuten geregeld.

Hervé, ten eerste gefeliciteerd met de release van het nieuwe album. Ik vind 'em persoonlijk fantastisch klinken, hoe zijn de verdere reacties uit de media en van de fans zover?

Bedankt! Tot nu toe zijn de meeste reacties op het nieuwe werk uitstekend, er is erg veel positieve feedback op het album, maar natuurlijk ook wat negatieve recensies. Sommige vinden het album té hardcore met teveel mannelijke vocalen, terwijl andere weer zeggen dat het té poppy klinkt! Persoonlijk trek ik mij er niet zoveel van aan, iedereen heeft recht op zijn eigen mening uiteraard. Waar ik wel om geef is hoe ik er zelf over denk, en 6 maanden na het opnemen van Take A Good Look vind ik de nieuwe nummers nog steeds fantastisch! Dit is het enige Deadline album waar ik zo goed als helemaal blij mee ben, en de nieuwe nummers en sound vind ik nog steeds erg tof klinken!

Persoonlijk maakt het mij niet uit of mensen ons een Oi! band noemen, het maakt me ook niet uit of ze ons een pop band noemen, we spelen Oi! noch pop muziek. Weet je, labels kunnen me niks schelen. We hebben altijd dezelfde invloeden gehad vanaf dag één. Of het nou de Amerikaanse sound van Bad Relegion of Pennywise is, of de Britse sound van The Business en Cock Sparrer, het maakt allemaal niet uit. Voeg daar nog een snufje Rock 'n Roll aan toe, en de invloeden van welke goede zangeres dan ook, en je hebt Deadline. Ook wat betreft Liz, ze haalt inspiratie uit elke goede vrouwelijke artiest, of dit nou Debbie Harry is va Blondie of Pauline Black van The Selecter, het maakt allemaal niet uit, zelfs Pink! Snap je wat ik bedoel?

Uiteraard, maar persoonlijk hoor ik pas echt die verschillende invloeden van onder andere hardcore goed terug in dit nieuwe album, het nummer 'Hey You' heeft zelfs een rock-a-billy vibe.

Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met het feit dat dit album het beste geproduceerd is van onze 4 releases, waardoor er een 'nieuw geluid' is ontstaan. Maar de Rock 'n Roll en Hardcore elementen zaten er altijd al bij ons in. Luister maar naar 'Sink Or Swim' of 'Hate Song' op het eerste album of 'Get Away' of 'Back For More' op ons tweede album. Als we 4 jaar geleden hadden geweten hoe we een album fatsoenlijk hadden moeten produceren, hadden al onze cd's anders geklonken.

Ook de stem van Liz klinkt veel beter op dit album dan op de vorige releases, veel meer variatie en kracht. Ik geloof niet dat dit komt van de rokerige clubs waar jullie in spelen. Heeft ze les gehad, of...?

Nee nee, ze heeft absoluut geen lessen gehad, maar ze besteed wel veel tijd aan het trainen van haar stem bijvoorbeeld thuis, of als ze naar d'r werk rijd of op tour in de bus. Tevens heeft het er mee te maken dat ook Liz deze keer meer tijd heeft gehad om haar stukken in te zingen voor het nieuwe album. Had ze voor de eerste schijf maar 1 dag tijd, voor de tweede cd anderhalve dag en voor de vorige plaat 2 dagen... Nu heeft ze 4 dagen in de studio gezeten om haar stukken opnieuw en opnieuw op te nemen totdat ze er zelf 100% tevreden over was, je hoort duidelijk het verschil, en we zijn allemaal erg te spreken over het resultaat! Moet je nagaan als ze 5 weken de tijd zou hebben zoals alle 'major' artiesten, haha.

Okay, het moge duidelijk zijn, het nieuwe album klinkt behoorlijk fris, maar jullie zien er ook behoorlijk fris uit, als ik het zo mag zeggen haha, terwijl jullie in de begin dagen toen Gundog er net mee gestopt was toch een behoorlijk skinhead imago hadden.

Hmm, geen idee eigenlijk, ik denk niet dat we ons ooit hebben geprofileerd als een skinhead band. Persoonlijk ben ik altijd in mijn hart een Psychobilly gebleven, kijk maar naar oude foto's van mij. Maar in de begin dagen van Deadline had ik inderdaad ook net m'n haar kortgeschoren, maar dat was puur toeval, maar niet om de band of om een imago te kweken, maar omdat het in de ochtend zo verdomd makkelijk is, haha! Maar 2, 3 jaar geleden heb ik het weer aan laten groeien. Zelfde geldt eigenlijk voor Liz, begin jaren '90 was ze een punk, met kort haar, en midden in de jaren '90 heeft ze zich een skingirl kapsel aangemeten, een paar jaar voor de start van Deadline. Na 8 a 10 jaar heeft heeft ze het ook weer 'normaal' laten groeien, maar meer voor haar zoontje, want die wou een normale moeder die hem naar school brengt, haha. Dus ja, het imago is misschien een beetje veranderd, maar we zijn nog steeds dezelfde lui die dezelfde nummers schrijven... alleen wat beter allemaal!


Vroeger speelde je ook in een Franse psychobilly band, niet? The Bad Seedz. Mis je het dan niet om in een psychobilly band te spelen?

Nee, om eerlijk te zijn mis ik het niet echt. Ondanks dat ik onlangs weer een uprightbass heb aangeschaft, en het me super lijkt om een akoestisch gitaar / uprightbass bandje als side-project te hebben heb ik er simpelweg gewoon de tijd niet voor, drukke tijden met Deadline!

Maar toch op tour met de Amerikaanse punkrock/psychobilly band Tiger Army, je bent vast in je nopjes?

Absoluut, ik kijk hier erg naar uit. De tour werd ons aangeboden door hun bookingskantoor en zal ons naar landen brengen waar we nog nooit hebben gespeeld zoals Finland en Zweden. Tevens zal het ons naar plaatsen brengen waar we onwijs veel vrienden hebben zoals Berlijn, Hamburg, en ook bij jou in Rotterdam. Ik kan haast niet wachten!


Ondanks dat ons nieuwe album nu al uit is, en deze tour pas over een kleine 6 maanden, is het toch een bewuste keuze van ons geweest om dan pas een grote promotietour te houden. Ik hou er persoonlijk niet van als ik nieuwe nummers op het podium speel en het publiek deze niet kent. We vonden het een beter idee om het album enkele maanden voor een nieuwe tour met een nieuwe set list uit te brengen, we gaan 6 nieuwe nummers ten gehore brengen, en die zullen een stuk beter overkomen als het publiek ze kent en lekker mee kan zingen. In februari doen we al een kleine tour door Duitsland met The Grit, begin april nog wat data in Engeland en verder in april en mei de grote tour met Tiger Army dus.

Deze tour kunnen we dus niet zien als een verbintenis met het Amerikaanse Hellcat Records?

Haha, geen idee. Tot nu toe heeft Hellcat nog geen interesse getoond, maar wat niet is kan nog komen... Feit is dat People Like You Records de zaken goed op orde heeft, en fantastisch werk voor ons binnen Europa verricht.

De cd en lp zijn net uit, en we kijken wel waar het schip strandt. People Like You Records heeft altijd goede ideeën, kijk maar naar de vinyl release van Getting Serious, die met een andere hoes, en tevens op picture disc is uitgebracht. Wellicht dat er zoiets ook met Take A Good Look gaat gebeuren zodra de eerste persing is uitverkocht.

In de begindagen van Deadline deed je de releases nog op je eigen New Blood Records omdat je, ik quote: 'dacht dat het zo sneller ging, en je niet wou wachten op aanbiedingen van andere, grotere labels'. Hoe staat het er nu met New Blood Records voor? Het moet vooral in het begin veel tijd hebben gekost?

Ja klopt, ons eerste album is inderdaad op New Blood Records uitgebracht, tevens heb ik nog het debuut album uitgebracht van The Filaments. Daarna was ik er mee klaar, ik had er de tijd niet voor.

Want het was inderdaad veel werk, maar spijt heb ik er niet van. Ik heb zo een naam voor Deadline neergezet, omdat we zo hard ervoor hebben gewerkt en geknokt. Ik heb eigenhandig misschien wel 10,000 cd's gedistribueerd van de cd ‘More To It...’ op de DIY manier. Ik had overal dozen met cd’s staan. In de slaapkamer, de keuken, de kofferbak van mijn auto... Ik was constant aan het ruilen met kleinere labels van over de hele wereld, Amerika, Japan, Europa... Ik verscheepte wel 5 tot 6 volle dozen per dag, het was een gekke tijd, vind je het gek dat ik toen me haar schoor, ik had er geen tijd meer voor, haha!

Maar toen het balletje met de band echt ging rollen wist ik dat ik moet stoppen, ondanks dat je het maar al te graag wil is het onmogelijk om alles voor je band van A tot Z te regelen. Kijk, ik heb ook nog eens een gewone baan, en een label als baan hebben wou ik simpelweg niet! In tegenstelling tot de band, daarmee zou ik het te gek vinden om dat als ‘werk’ te doen, 10 maanden per jaar op tour, je kent het wel. Maar het label? Nee. Ik heb geen trek om zaken voor andere bands te regelen, die doen zo moeilijk (knipoog), en me eigen band managen is al moeilijk genoeg!

Okay, dit is het alweer, heb je zelf nog iets toe te voegen?

Nee man, ik zie je wel in Essen op 25 april, bedankt voor je support sinds dag één, ik waardeer het. Ik herinner me ook nog steeds die gekke show met je band in Hengelo haha. Voor de rest zou ik willen zeggen beluister ons nieuwe album, het zal jullie niet teleurstellen! We zien jullie in april in Rotterdam of Amsterdam met Tiger Army! Tot dan.


Reacties

Gepost door: myrte Gepost: 15-12-06 10:26:32
tof interview!
Gepost door: marnix Gepost: 16-12-06 10:37:14
Enorm relaxte dude die Hervé!! 1001 toffe verhalen en altijd in de stemming om ze te delen met je.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact