Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview Death Before Dishonor

02-12-06 01:46:27 / door frank / band: Death Before Dishonor / album: Death Before Dishonor - Friends Family Forever (2006) / concert: 24-11-06 - Death Before Dishonor & Ramallah - Baroeg - Rotterdam

Voorafgaand aan hun optreden in de Baroeg op 24 november jl. kregen NDB en ik de gelegenheid om met Bryan, de zanger van Death Before Dishonor, te spreken. Het interview en vooral ook het concert beloven veel goeds voor het nieuwe album, dat in april 2007 uitkomt!

Hey! Is dit jullie eerste Europese tour?
Nee, eigenlijk is het al de derde. We zijn hier twee jaar geleden geweest met Agnostic Front en hebben in april dit jaar een kleine headline-tour gedaan, dus dit is de derde.

Jullie eerste full-length album komt volgend jaar uit. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Het nieuwe album komt in april 2007 uit; we zijn net klaar met de opnames. Er staan twaalf nummers op, waarvan er elf gloednieuw zijn. We hebben één oud nummer opnieuw opgenomen. Ik vind dat het ons beste werk tot nu toe is. De nummers zijn allemaal een geheel, het is ook wat catchier geworden. Ik ben er erg blij mee!

We spelen “straight-up” hardcore; we gooien verschillende elementen van hardcore die we tof vinden door elkaar. Het is allemaal recht voor z’n raap, met sing-a-long refreinen, harde breakdowns en snelle stukken. Ik hou van veel verschillende soorten hardcore, en alles wat we cool vinden stoppen we bij elkaar.

Het lijkt erop dat jullie als band flink aan het groeien zijn. Hoe is jullie status momenteel in de VS?
Ja, het gaat erg goed. We touren erg veel in Amerika en de meeste kids kennen ons nu wel. We besteden veel van onze tijd op de weg. Zolang we op tour zijn kunnen we leven van de band, maar het is niet zo dat we auto’s kunnen kopen ofzo. Als we thuis zoeken we altijd kleine baantjes voor tussen het touren door. Dan gaan we ergens achter de bar staan, pizza’s bezorgen, beveiliging, dat soort dingen. Het is maar net wat er voor handen is.

In jullie teksten staan vrienden en familie erg centraal [laatste EP heet ‘Friends Family Forever]. Baal je er dan niet van dat je 10 maanden per jaar op tour bent?
Ja, dat is wel zo. In de VS bel ik erg veel en gebruik ik m’n laptop, maar in Europa is dat allemaal wat lastiger vanwege de hoge kosten. In contact blijven met onze vrienden en familie is wel heel erg belangrijk voor ons, dus dat proberen we zoveel mogelijk te doen.

Wat is het grootste verschil tussen spelen in Europa en Amerika?
Het lijkt erop dat er in Europa een meer gemixt publiek op de shows afkomt. Kids die van uiteenlopende genres houden en toch naar dezelfde show gaan. In de Amerikaanse hardcorescene wordt alles op de een of andere manier in hokjes gestopt. Ook behandelen de clubs je in Europa veel beter. Hier krijgen we tenminste te eten en een plek om te slapen. In Amerika ben je simpelweg degene die zorgt voor de inkomsten van de clubbaas en niks meer, dus we hoeven daar erg weinig te verwachten. Een maaltijd zit er vaak al niet in.

Jullie komen uit Boston, dus je bent ongetwijfeld bekend met de ‘Boston beatdown’ dvd’s…?
Ja, we staan zelf ook op die dvd! Boston is een vreemde plek. De reden dat die dvd gemaakt is, is dat we wilden laten zien hoe hete r in Boston aan toegaat. Boston heeft een zeer rijke geschiedenis, maar er zitten ook een aantal gewelddadige elementen in. In de hardcorescene heeft dat vooral te maken met de clubs die hardcoreshows boeken. Die maken er nadat de bands gespeeld hebben vaak meteen een disco- of popavond van, waar een totaal ander publiek op af komt. Die verschillende soorten publiek botsen nogal eens, en uiteraard komen er dan mensen op af die gewoon willen vechten. Daardoor loopt het nogal eens uit de hand, en dat kan je ook zien op de dvd.

Er zit met name een scčne in die mij nogal schokte, waarin een skinhead door een groep hardcoregasten totaal in elkaar wordt geslagen…
Ja, boston is een vreemde plek en leeft nogal in zijn eigen wereld. Vooral vroeger waren er erg veel nazi’s in de stad, ik weet eigenlijk niet waarom. Maar waar het op de dvd met name om gaat is de hardcore. Er vertellen een hoop vooraanstaande artiesten over waar hardcore nu eigenlijk over gaat en wat het voor hen betekent. Dáár is die dvd voor gemaakt! Er zijn ook mensen die de dvd alleen maar kijken vanwege de gevechten, als entertainment, maar dat vind ik echt ziek. Dat is niet de bedoeling van de dvd. De gevechten horen er wel bij, het is nu eenmaal onderdeel van de scene, maar je moet er doorheen kijken om de achterliggende boodschap te begrijpen.

Slapshot heeft het nummer ‘Fuck New York’ geschreven. Is er sprake van rivaliteit tussen New York- en Boston-hardcore?
Vijftien ŕ twintig jaar geleden wel. In de vroege dagen dus, maar nu niet meer. Slapshot is oud en gestoord en was al bezig met hardcore toen die rivaliteit enorm speelde. Wij zijn echter goede vrienden met veel bands uit New York, zoals Madball en Agnostic Front. Als we in New York spelen, komen ze ons altijd opzoeken en hebben we een toffe avond. Slapshot “just likes to push peoples buttons”. Dat is geen Boston-ding, maar een Slapshot-ding. Eerlijk gezegd kan ik die gasten niet meer serieus nemen.

Jullie zijn al wat ouder dan veel andere opkomende bands in het genre. Hoe ga je daarmee om?
Ik vind het wel cool. Ik vind het te gek dat de jongere generatie iets van zijn leven wil maken en ervoor gaat om artiest te worden. Toen ik jong was, hielp de oudere generatie me veel met hun ervaring enzo, dus dat probeer ik nu ook te doen voor de jongere bands. De kennis doorgeven. Een vaderfiguur in de hardcorescene? Haha, ja, zo zou je het wel kunnen noemen.

We proberen ook vaak om lokale bands als support mee op tour te nemen. Soms krijgen we de kans om een Europese band mee te nemen naar de VS. Dat hebben we met No Turning Back gedaan. Dat zijn echt geweldige gasten, ze werken keihard. We zijn goede vrienden geworden. Niet veel Europese bands krijgen de kans om in de VS te spelen, dus we proberen dat met wel meer bands te doen.

Merk je een groot verschil tussen de huidige scene en die toen je jong was?
Ik heb altijd de neiging om te zeggen van wel, maar als ik erop terugkijk zit het volgens mij meer in het feit dat ik vroeger alles anders beleefde, omdat het allemaal nieuw was. Iedere generatie heeft zijn goede en slechte dingen en ik hou er niet van als mensen zeggen dat tien of twintig jaar geleden alles beter was. Ik vind de scene van vandaag de dag echt tof, en met het internet zijn er ook nog eens meer mogelijkheden voor bands om aandacht naar zich toe te trekken.

Jullie touren met Rob van Blood For Blood en Ramallah, die is uitgegroeid tot een legende in de scene. Hoe is het om met hem te touren?
Rob is een interessant persoon, een geweldige gast, maar wel knettergek. Hij is een genie, ik ken hem nu al een tijd. We hebben al twee keer eerder met Ramallah getourd door de VS. Rob schrijft fantastische muziek en heeft zijn reputatie absoluut verdiend. Slechts een bepaald type mensen heeft de mentaliteit die hij heeft. Hij is door moeilijke tijden heengegaan en dat heeft hem gemaakt tot wie hij nu is.

Jullie spelen binnenkort met Hatebreed in Antwerpen, ook weer samen met Ramallah. Dat is een enorm verschil met de show van vanavond. Wat voor show heb je liever?
Persoonlijk hou ik meer van de kleinere shows. De kids staan recht voor je neus, je klinkt beter, je staat overal midden tussenin omdat er geen hekken staan. Ik haat die hekken. Ik vind het te gek als iedereen aan het moshen en stagediven is. Aan de andere kant speel je bij die grote shows echter voor veel meer mensen. Veel meer mensen leren de band dan kennen. Maar goed, uiteindelijk is een show een show en je zal mij niet horen klagen over dat ik samen met Hatebreed voor meer dan duizend man moet spelen.

Deze tour is tot nu toe echt te gek. De kleinere shows verkopen vaak uit; het gaat beter dan we verwacht hadden. We blijven nog ongeveer twee weken in Europa en trekken straks richting het zuiden. The Setup gaat ook met ons mee, met uitzondering van Spanje en Portugal. The Setup is ook een vette band trouwens, en hele aardige gasten!

Ok, bedankt voor je tijd en veel succes met de show straks!
Bedankt dat jullie gekomen zijn!

Reacties

Gepost door: marrkus Gepost: 02-12-06 18:32:32
Stoer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gepost door: tsooj Gepost: 02-12-06 18:45:44
in antwerpen waren die gasten echt god !
Gepost door: nielsdebruijn Gepost: 04-12-06 00:15:16
Vette band, vette show, vet interview.
Gepost door: hwhc Gepost: 05-12-06 12:47:39
Vette band, gaar interview.
Dingen vragen als rivaliteit tussen new-york en boston, of ze bekend zijn met de boston beatdown en of ze voor het eerst in Nederland zijn, redelijk schandalig!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact