Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview Strike Anywhere met zanger Thomas Barnett.

26-11-06 16:59:36 / door nielsdebruijn / band: Strike Anywhere / album: Strike Anywhere - Dead FM (2006) / concert: 25-11-06 - Strike Anywhere + Loved Ones - Bibelot, Poppodium - Dordrecht

Kan je jezelf en Strike Anywhere even voorstellen aan het publiek?

Ik ben Thomas en ik ben de zanger en schrijf de teksten. Verder speelt Matt Sherwood gitaar en doet backing vocals, net als Matt Smith. Garth Petrie speelt bass en Eric Kane drumt.

Strike Anywhere is een punk-hardcore band, hoewel sommige mensen het daar niet mee eens zijn. Onze inspiratie komt vanuit de hardcore-punk scène, en dat is ook de subcultuur van waaruit wij voortgekomen zijn.

Waarom hebben we bijna drie jaar op jullie nieuwe cd moeten wachten?

De opnamen duurden eigenlijk maar ongeveer 3,5 week maar we hebben ongelooflijk veel getourd en dus hadden we minder tijd om te schrijven. Wat we absoluut niet wilden was een snelle minder goede plaat afleveren.

We wilden even hergroeperen en voor onszelf even weer goed op een rijtje krijgen wat we wilden bereiken met onze muziek. Er zijn zoveel punkbands, en tegenwoordig ook zoveel punkbands die over politiek zingen dat we ons zelf echt wilden laten zien, en niet zomaar meegaan met de massa. We wilden niet steeds maar de oppervlakkige linkse teksten schreeuwen maar juist uitgaan van persoonlijke dingen en dat relateren aan politiek. En op die manier wilden we voorkomen dat we een karikatuur werden, iets waarom mensen moeten lachen en wat dus geen effect heeft op hoe mensen denken.

Een cd is een document for life, en dat moet je niet zomaar afraffelen. Het moet iets zijn waarop je jaren verder met trots kan terugkijken en niet iets is wat je toen hebt gedaan omdat je werd meegesleept door de massa en de gebeurtenissen van dat moment. We wilden echt zonder druk iets authentieks afleveren en we vinden absoluut dat we dat met deze cd hebben klaargespeeld.

Kan je de titel Dead FM verklaren?

Het is een kunstwerk en ik wil niet aan mensen gaan opdringen wat wij daarmee bedoelden. Ik zal ze niet leiden, ze mogen het zelf interpreteren. Voor ons gaat het over de samenwerking tussen de media en de propaganda van de Verenigde Staten. Zo word nu bijvoorbeeld popmuziek gebruikt om soldaten te rekruteren. Jonge, arme en beïnvloedbare mensen zien de enige uitweg uit hun bestaan als een weg naar het leger. Zo hopen ze geld te verdienen en hopelijk later een beroep te leren.

FM slaat niet zozeer alleen op de radio maar eigenlijk op alle media die zich laten verleiden om jongeren oorlogen te laten vechten alleen maar omdat ze anders hun verzekering niet kunnen betalen.

Denk je ook dat jullie muziek, ook van andere bands, effect kan hebben op deze mensen, op deze gang van zaken?

Dat is een heel omvangrijke gedachte en we zouden niet in staat zijn zoiets te realiseren. We zijn namelijk zelf ook een beetje egocentrisch, we maken ook gewoon kunst omdat we ons daar goed bij voelen. Het voelt soms een beetje als een publiek, open en eerlijk forum waarbij wij de kans krijgen een lange neus te maken naar de hypocriete samenleving en mensen eens goed te zeggen hoe wij erover denken. En als er dan mensen zijn die door ons, of door anderen, zelfbewuster gaan denken is dat fantastisch.

We proberen de reacties die er zijn te versterken, niet zelf een politieke beweging op te bouwen. Je kunt niet een president afzetten met één punkalbum, en dat is ook helemaal niet onze bedoeling.

Hoe bevalt de Europese tour tot nu toe?

Erg goed, we zijn net terug uit Groot-Brittannië dus dit wordt de eerste show op het vasteland. We komen hier graag en de nieuwe nummers doen het erg goed hier. We krijgen leuke reacties van alle toeschouwers. Het voelt erg tof.
We hebben al eerder twee Deconstruction tours gedaan en daarvoor hadden we twee headline tours in Europa en tot nu toe is het iedere keer erg gezellig geweest.

In Amerika hadden jullie Ignite als supportact wat hier een grote publiekstrekker is. Zijn er grote verschillen tussen Amerika en Europa wat betreft touren?

In Europa trekken we iets meer mensen maar in Amerika doen we wel meer grotere shows. Ik heb het gevoel dat er in Europa meer loyaliteit richting bands is, in Amerika wordt je vaak zo weer vergeten en dat is hier absoluut niet zo. Dan hoef je niet per se een nieuwe cd uitgebracht te hebben om volle zalen te trekken.

In Amerika is het duurder om te touren, zoals we vanavond hier behandelt worden gebeurd daar niet vaak. We krijgen vaak geen eten bijvoorbeeld, er is geen douche en als je het toilet aanraakt heb je gelijk een ziekte te pakken.

We worden vaak minder behandeld als levende wezens maar meer als figuren die gewoon even geld voor een clubeigenaar komen verdienen. Zelfs kleinere clubs zijn ook verderfelijk kapitalistisch. Ze zien niet echt als iemand die zijn brood aan het verdienen is maar als iemand die voor hen brood komt verdienen.

Ook zit er in Amerika meer geld in het bandcircuit dus is het ook gevaarlijker kleinere bands te laten spelen, daar komen minder mensen op af en dus wordt er minder verdiend. Ik voel me erg prettig in Europa.

Hebben jullie voor deze tour de Loved Ones zelf uitgekozen?

Ja, absoluut. Het zijn vrienden van ons. Sterker nog, het waren zelfs al vrienden van ons voordat ze de Loved Ones oprichtten. Heel cool om met ze te touren.

Kunnen ook verwachten van Strike Anywhere dat ze net als Rise Against en Anti Flag overstappen van Fatwreck naar een groter label?

Ik weet het nog niet. We respecteren onze vrienden in die bands en de overstap die ze maakten. Maar voor ons is het nog maar de vraag of we meer publiek kunnen trekken bij een groter label en hoeveel we daar voor moeten inleveren. Ik heb geen zin bepaalde teksten te schrappen of iets dergelijks. Ik heb geen zin in een soort van gevecht, ik wil gewoon mijn eigen ding blijven doen als kunstenaar.

Hoe is de scène in de stad waar jij woont?

We wonen op dit moment allemaal in verschillende steden maar vroeger woonden we allemaal in Richmond, Virginia. Onze vroegste geschiedenis vond daar plaats.
Dat is een hele gave stad, op de relatief kleine bevolking zijn er zoveel toffe bands en toffe plekken om te spelen. Overigens is het nu een beetje zo dat de gemeente en de universiteit allerlei kleine zaakjes willen verplaatsen voor grote coöperaties en dat de plaatsen waar de  jeugdcultuur kan opbloeien een beetje in het gedrang komt. Dat is jammer maar zo gaat het nu eenmaal in een wereld waar het om geld draait.
De tijd zal het leren of dat een goede keuze is. Misschien moeten er wel punkrockers in de gemeenteraad om rechten te verdedigden.

Ga je nog wel eens naar shows voor de lol.

Ja, zoveel als ik maar kan. Hoewel ik al jaren zeer intensief met deze band bezig ben kan ik nog steeds enorm genieten van het bezoeken van shows. Maar ik heb het verder ook druk, van Strike Anywhere kunnen we leven als we op tour zijn. Als we langer thuis zijn moet ik eigenlijk een baantje zoeken, wat erg lastig voor die korte intervallen per jaar. Als we straks thuiskomen ga ik een beetje verder bouwen aan mijn huis en zie ik wel weer wat er allemaal verder gebeurd. Ik bouw een 2e verdieping.

Bedankt, wilde je zelf nog iets ten afsluiting zeggen?

Nogmaals bedankt Nederlandse fans en dit zal zeker niet de laatste tour van Strike Anywhere zijn die Nederland aandoet.

 

 

 


Reacties

Gepost door: captainanarchy Gepost: 27-11-06 05:20:14
waarschijnlijk wel de laatste keer dat hij dat kutpodium aan doet. Godver 1,5 uur gereden om ze in Belgie te zien, maar dan heb je nog wat, en ten minste een ASS kickende toegift :p
Gepost door: ifor Gepost: 27-11-06 12:06:14
waar heb je het over man?

Goed interview trouwens
Gepost door: marnix Gepost: 27-11-06 16:03:57
Hij bedoelt denk ik dat een stukje verder rijden (Aarschot - België) de moeite loont omdat de Bibelot een 'kutpodium' is (ik denk vanwege het enorm slechte geluid en de irritante security) en dat ie dus liever iets verder rijdt en meer betaald omdat dat de show etc. ten goede komt.

Ik vind de interviews hier vaak dramatisch. Deze wordt nog 'gemaakt' door een leuk/ goed antwoordende zanger. Verder vind ik het wel tof om te doen hier op de site en oefenen baart kunst....
Gepost door: myrte Gepost: 27-11-06 17:14:01
betaalt, beste marnix.
Gepost door: captainmorebeer Gepost: 27-11-06 20:10:37
jonge wat is dat nou voor gelul??? wat stoort iedereen zicht tog aan die fokking security?? ok er worden wel eens dingen ingenomen enzo maar geloof me gast we hebben hard ons best gedaan om het te krijgen zoals het nu is en nogmaals geloof je wil echt niet weten hoe het in eerste instantie met die security geregeld was..
en dat geluid tsja....zo slecht is het nou ook weer niet maar ja je moet tog wat te zeiken hebben...zo werkt het tog???
fok dat man...
en dramatische interviews?? dr wordt tog gewoon gevraagd wat de mensen willen horen ??
dat gezeik en gezeur altijd!!!
Gepost door: marnix Gepost: 27-11-06 20:52:24
QuoteGepost door: myrte gepost: 27-11 om 17:14
betaalt, beste marnix.

Jaja, d-tjes en t-tjes kan je wel! Nu nog de rest :P
Gepost door: myrte Gepost: 27-11-06 21:23:27
Waar doel je op met 'de rest'?
Gepost door: arjan Gepost: 28-11-06 15:33:22
Gepost door captainmorebeer op 27-11 om 20:10jonge wat is dat nou voor gelul??? wat stoort iedereen zicht tog aan die fokking security?? ok er worden wel eens dingen ingenomen enzo maar geloof me gast we hebben hard ons best gedaan om het te krijgen zoals het nu is en nogmaals geloof je wil echt niet weten hoe het in eerste instantie met die security geregeld was..
en dat geluid tsja....zo slecht is het nou ook weer niet maar ja je moet tog wat te zeiken hebben...zo werkt het tog???
fok dat man...
en dramatische interviews?? dr wordt tog gewoon gevraagd wat de mensen willen horen ??
dat gezeik en gezeur altijd!!!


Vind eigenlijk alle kritiek wel terecht.
Bibelot is een mooie zaal, maar het geluid was er ook bij SA weer verre van goed. De security is veel te streng, sowieso hoort er eigenlijk geen security thuis bij punkshows naar mijn mening. Kan me wel voorstellen dat dat bij sommige zalen nou eenmaal moeilijk te realiseren valt en het is ook niet zo belangrijk (voor mij), maar dat er een beetje kritiek op komt is logisch.
Mooiste punt overigens: GROEPEN VAN 4 PERSONEN OF MEER DIENEN ZICH 24 UUR VAN TE VOREN TE MELDEN BIJ BIBELOT. Wij kwamen met z'n vijven aan, gelukkig zijn we er mee weg gekomen.
Ik vind dit interview best ok, maar er wordt zeker niet altijd gevraagd wat de mensen willen horen. Ik vind het niet zo belangrijk welk bandlid nou wel of niet met z'n tong het puntje van z'n neus aan kan raken om maar een voorbeeld te noemen.
Gepost door: wobma Gepost: 28-11-06 16:04:27
QuoteIk vind het niet zo belangrijk welk bandlid nou wel of niet met z'n tong het puntje van z'n neus aan kan raken

Dat vond ik nou juist wel een leuke vraag....
Gepost door: captainmorebeer Gepost: 28-11-06 16:50:13
ja idd en NOU EN?! je hoeft het tog niet te lezen?? en dat security niet bij punk shows thuis horen ben ik deels met je eens maar in zalen als bibelot kan en mag het gewoon niet zonder security!! mijn punt is gewoon meer dat er altijd bij wat er ook georganiseerd wordt door bepaalde personen alleen het "negatieve" in beeld wordt gebracht!! en zo krijg je natuurlijk nooit een chille punk/ska/metal whatever community in Nederland..als er overal alleen maar gezeurd wordt over dingen die er totaal niettoe doen! ik hoor niemand van fuck wat een toffe avond! wat relaxed dat we naar strike anywhere kunnen in nederland!! wat waren er veel mensen en er was een goeie sfeer!!! als jullie je kunnen storen aan dat soort minimale problemen blijf dan lekker thuis ofzo en ga niet andermans plezier lopen afzeiken!!! begrijp me niet verkeerd hoor kritiek moet altijd kunnen maar nu weten we het wel met het standaar praatje security dit geluid dat!!! dr zijn verdomme tijden geweest daar dat als je verkeerd naar de oude security keek werd je door die lui verrot geslagen en zo hop het politie busje in gekankerd!!! ga dan asjeblieft nou niet zitten mauwen over een btje oponthoud bij de deur!!
Gepost door: arjan Gepost: 28-11-06 18:37:19
Lees je wel wat ik schrijf? Dan zou je opgevallen zijn dat ik het op het punt van security hetzelfde zeg als jij net, terwijl je reactie toch een beetje gefrustreerd over komt.
Dat er altijd het negatieve in beeld wordt gebracht ben ik deels met je eens. Er zitten hier idd wel mensen die altijd over kleine dingetjes lopen te zeiken, maar dat is logisch aangezien het percentage pubers op deze site nogal hoog is. En dat is heus niet typerend voor punkfora. Dat je daaraan de conclusie trekt dat je nooit een chille "punkcommunity" (wat het ook precies moge inhouden) krijgt is ook behoorlijk overtroffen, want die zeikerdjes zitten meer op internet dan dat ze shows bezoeken.
Ik vond het een supertoffe avond, maar daar ging het nu in de discussie niet over. Als je een beetje tussen de regels door leest had je ook kunnen lezen dat ik niet geheel kritisch was, maar dat ik een aantal punten van kritiek wel deelde met andere mensen en dat doe ik nog steeds. Neemt niet weg dat het supergaaf is dat er de laatste tijd steeds vaker coole dingen in Dordrecht georganiseerd worden waar ik met plezier voor vanuit Groningen erheen reis. Als er zulke line-ups blijven komen ben ik ook echt niet van plan om thuis te blijven, maar mijn mening, of het nou positief of negatief is, zal ik wel blijven geven.
En dat er tijden waren of voorbeelden waar dingen nog slechter geregeld zijn is niet echt relevant lijkt me.
Gepost door: captainmorebeer Gepost: 28-11-06 18:49:36
nee ok...maar je moet ook begrijpen dat we hier met heel erg weinig mensen keihard werken om vcan dordt weer een toffe stad met een tof alternatief aanbod maken en als dan bijna de enige kritiek die je krijgt naar mijn mening dan weer totaal niet relevant is aan het slagen van een avond frustreerd dat me inderdaad wel eens ja...:D en een chille punkscene is naar mijn mening een die een groot en goed en betaalbaar aanbod heeft en waarin mensen met elkaar naar feesten toe gaan (wat nu ook al zo is) maar als je het op een meningvormend forum als deze (daar heb je die ukkies weer) alleen maar shit wordt afgezeken dan komt er zon slecht beeld van weet je....
Gepost door: captainmorebeer Gepost: 28-11-06 18:55:52
maar ik zal me dr niks meer van aantrekken :D...:P (Y) tot 26 januarie in Anarres : Contempt // Desperate Cries // Stuntface // Vals // Noctophyle !!! free FREEEEEEEE!!!!!!!!! :P
Gepost door: ifor Gepost: 28-11-06 19:36:37
laten we het aub over het interview hebben. Recensies kunnen bij de show of op het forum.
Gepost door: marrkus Gepost: 28-11-06 21:20:29
vet intervieuw... leuk om te lezen... in een reclame.... maar die security is nodig ja *spreekt uit ervaring*
Gepost door: dan101 Gepost: 29-11-06 08:39:39
Juist om onderstaande dingen te voorkomen,staat er security bij Bibelot....of je moet graag willen natuurlijk

"De politie in Tilburg is op zoek naar een groep skinheads die afgelopen zondag drie en mogelijk nog meer mensen hebben mishandeld. Dat gebeurde na een concert in popcentrum 013 waar de hardcore-punkbands Discipline, Tech-9 en Discharger optraden. Tijdens het optreden ontstond ruzie met een bezoeker die één van de skinheads aansprak die zich op racistische wijze zou hebben geuit. Het ging om een gebaar, maar de politie wil dat niet toelichten.

In ieder geval werd het beklag niet gewaardeerd. De skinheads hebben de bezoeker buiten opgewacht, en door een ruit gegooid. Ook een 39-jarige man uit Sliedrecht en een 16-jarig meisje uit Hellevloetsluis die het feest hadden bijgewoond, werden buiten mishandeld. De man liep een hoofwond op die in het ziekenhuis gehecht moest worden. Het meisje kreeg een klap in haar gezicht

Gepost door: tom Gepost: 29-11-06 11:40:27
Dat slaat nergens op, aangezien die nazi's de 013 uitgewerkt zijn en toen buiten mensen die niets terug konden doen in elkaar gingen slaan. Heeft niets met security te maken.

Leuk om een interview te lezen met Thomas. Jammer dat ik niet bij de show was. Moest zelf spelen. Show in België was in ieder geval supertof!
Gepost door: captainmorebeer Gepost: 30-11-06 03:19:05
ja dat slaat idd helemaal nergens op!
Gepost door: metaalerik Gepost: 03-12-06 14:06:02
Over het interview: niet het type vragen die mij interesseren, maar wel een goed interview.
Dan over de security: ik snap echt niet dat iedereen altijd loopt te zeiker daarover, ik ben al ik weet niet hoe vaak in bibelot geweest en ik heb nooit last van ze. En dat er zogenaamd geen security hoort bij punkfeesten vind ik ook onzin en ik snap niet waar dit op gebaseerd is. Er zijn nou eenmaal van die mensen die bijvoorbeeld wasbakken van de muur rukken omdat dat leuk is, zoals gebeurde bij Punk in Attak in Tilburg 10 november.
En nu over het geluid: Bibelot is een hele leuke zaal, maar het geluid is er inderdaad niet altijd even goed, komt denk ik omdat het zo hoog is, maarja het wordt over een jaartje of 2 toch verhuisd.

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact