Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Interview met Samiam.

27-10-06 11:20:40 / door myrte / band: Samiam / album: Samiam - Whatever's Got You Down (2006) / concert: 23-10-06 - Samiam + the draft - Tivoli de Helling - Utrecht

Interview met Samiam.

Maandag 23 oktober speelden Samiam in Tivoli de Helling in Utrecht. De release van hun nieuwe album én een show in Nederland sinds lange tijd leek ons genoeg reden voor een interview met de band.
Zo gezegd zo gedaan: Voor de show spraken we met gitaristen Sergie Loobkoff en Sean Kennerly. Sean maakt een verdwaasde indruk als hij ons komt halen. Zodra we binnen zijn schuift Sergie aan, ook hij wekt de indruk dat hij al veel wiet heeft verslonden deze dag.

 

 

Hey, hoe is het ermee? Hoe gaat het op tour tot nu toe?

Sergie: Het is hartstikke leuk, we zijn in Engeland geweest. We hebben goede optredens gedaan en leuke mensen ontmoet.

Sean: En het is ook heel erg leuk om met The Draft te spelen!

 

Hebben jullie al eens in Nederland gespeeld?

Sergie: Ja, we hebben heel vaak in Nederland gespeeld. Dit is denk ik onze dertiende of veertiende Europese tour.

 

Maar ook in Nederland?

Sergie: Ja, we hebben in Amsterdam gespeeld, iets van zes keer ofzo. En ehm.... in Den Haag.... en we hebben ook een keer in Utrecht gespeeld. En we hebben in Rotterdam gespeeld.

 

Dat is al aardig lang geleden, niet?

Sergie: Ja, we speelden in 2001 en 2002 in Amsterdam.

Sean: Toch ook op onze laatste tour?

Sergie: Nee.... Het is heel raar, want als we vlakbij de Duitse grens in Nederland spelen, dan komen er misschien honderd mensen, terwijl als we honderd kilometer verderop in Duitsland spelen, dan komen er ineens iets van zeshonderd mensen naar een show. Op één of andere manier zijn we nooit zo goed gepromoot hier.

 

In Duitsland zijn jullie erg populair....

Sergie: Nah, niet heel populair, maar we doen het er wel goed. Maar we zijn geen rocksterren ofzo.

 

Wat verwachten jullie eigenlijk van vanavond?

Sergie: We verwachten helemaal niks. Hopelijk komen er tweehonderd mensen.... dat zou echt geweldig zijn, maar dat is ook maar een gokje.

 

Jullie hebben een nieuw album [Whatever’s Got You Down], waarom duurde het zo lang?

Sergie: Luiheid denk ik. En we zijn een paar jaar uit elkaar geweest. We hebben wel een paar keer getourd in Europa en Zuid-Amerika, maar we hebben eigenlijk nooit overwogen om door te gaan, tot afgelopen jaar.

Waarom hebben jullie besloten om een nieuw album te maken?

Sergie: Het was zo van: waarom zouden we het niet doen. We hebben er lol in en zijn vrienden en we willen creatief zijn enzo. Toen gingen we erover praten en dachten: ‘waarom niet?’. We nemen de band niet serieus met een carrière ofzo.... we willen gewoon muziek maken.

Sean: We vinden touren ook gewoon heel erg leuk en we wilden eigenlijk wel weer gaan touren, maar we realiseerden ons dat we al genoeg tours voor het laatste album hadden gedaan.

Sergie: Ja, we hebben volgens mij vier Europese tours voor ons laatste album (Astray, red.) gedaan. Dat een band als The Damned nou voor de achttiende keer op tour gaat voor hun laatste album, dat is één ding, maar voor Samiam werkt dat niet. Maar het gaat gewoon zo: we schrijven nummers en we vinden het ook gewoon leuk om een album op te nemen.

 

Sean, jij speelde eerst bas in de band, maar nu speel je gitaar. Waarom ben je van instrument gewisseld?

Sean: Eh.... I like playing guitar.

 

Oké, dat is duidelijk. Waarin verschilt het nieuwe album met de oudere albums?

Sergie: Het is anders in de zin dat ‘ie misschien wat meer ‘punky and raw’ is. Het vorige album is meer ‘smooth and accessable’ en dit is meer zoals we vroeger waren.

 

Uiteraard de clichévraag: Is dit het beste album dat jullie tot nu toe hebben gemaakt?

Sergie: Ehm.... Nee, ik denk dat we wel een paar andere leuke albums hebben. Elke band zegt dat altijd maar en misschien menen ze het ook wel.... En in mijn ogen hebben we ook wel een goed album gemaakt -maar wie ben ik?, maar ik zou niet zeggen dat het de beste is.

Sean: Het is leuk om weer eens wat nieuwe liedjes te spelen en ermee aan de slag te gaan: kijken hoe je ze live gaat spelen enzo. We werden het zat om steeds maar hetzelfde te spelen.

Sergie: Ja precies, sommige nummers die we nu spelen hebben we al in 1993 geschreven.

 

De band bestaat al lang, hoe lang zijn jullie er al bij?

Sergie: De band bestaat nu ongeveer zestien of zeventien jaar. De zanger en ik zijn er vanaf het begin bij. Sean speelde een Europese tour met ons mee in 2003...
Sean: 2002
Sergie: Ik bedoel 2003! Oh, 1993 ook? En 1992 en in 1994 speelde hij een beetje mee op ons album en in 1997 is hij echt in de band gekomen.

 

Een beetje een vreemde vraag, maar wie is Mr. Toast?

[Mr. Toast staat op de MySpace van Samiam. Op het nieuwe album wordt hij in het boekje genoemd/herdacht]
Sean:
Oh, dat is een hond, een chiwawa. Hij was onze security guard, maar hij is overreden door een vrachtwagen.

Oh, dat is wel zielig. Maar van wie was die hond dan?
Sean:
Van een vriendin van me. Ik paste heel vaak op hem.
Sergie: haar!
Sean: Mr. Toast?
Sergie: Ja, ik dacht dat Mr. Toast een meisje was....
Sean: Nee, Mr. Toast! Z’n piemel is enorm!

Sergie: Ohja, dat is waar....

Sean: Voor een chiwawa! Zijn piemel had waarschijnlijk het meeste bloed van z’n hele lichaam!

 

Het album You’re Freaking Me Out is uitgekomen op Burning Heart Records (BHR), was dat om het album in Europa te krijgen?

Sergie: Ja, onze laatste vier albums zijn op BHR.

 

Hoe kwamen jullie zo terecht bij BHR?
Sergie:
Via Millencolin.... We zijn vrienden met Millencolin en het was in 1996 toen we van ons ‘major label’ werden afgegooid. Toen heeft BHR You’re Freaking Me Out en het album ervoor uitgebracht. Want we zijn al jaaaaren vrienden met Millencolin.

 

Hebben jullie ook wel eens met Millencolin gespeeld?

Sergie: Ja, we zijn met ze naar Japan geweest. En een festival in Zweden. En voordat ze zo groot werden sliepen ze wel eens in mijn huis in Texas. Dan wilden ze even niet bij elkaar zijn en zeiden: “man, ik wil echt even weg zijn van Nikola (zanger van Millencolin, red.), mag ik even naar jouw huis komen?” en dan kwamen ze gewoon bij mij.

Sean: Ik dacht trouwens dat Clumsy (album voor You’re Freaking Me Out, red.) al eerder uitkwam?
Sergie: Ja, maar niet op BHR. Het was zo, toen You’re Freaking Me Out uit kwam, toen hadden we veel problemen met rechters enzo. We zaten eerst op Atlantic, ons ‘major label’, en zij hadden veel betere rechters om hun dingen gedaan te krijgen enzo. Clumsy en You’re Freaking Me Out zijn daardoor ook jarenlang ‘out of print’ geweest in Amerika. Maar overal anders ter wereld waren die albums wel te krijgen, via BHR. In Zuid-Amerika en Japan en Europa daar was het allemaal wel makkelijk te vinden. En Amerikanen gaan gewoon naar Ebay enzo, en dan hebben ze het ook zo.

 

Oké, bedankt voor het interview. Willen jullie nog iets zeggen ofzo?

Sergie: Ik heb honger.


Reacties

Gepost door: ifor Gepost: 27-10-06 13:06:41
leuK!
Gepost door: tom Gepost: 01-11-06 15:19:46
wat een band!
Gepost door: kutchris Gepost: 02-11-06 18:51:03
leuk stukje Myrte!

© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact