Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Het is gewoon belangrijk dat vrouwen ook bezig zijn in de muziekscene

05-10-03 00:00:00 / door barbiebips / band: Bambix

Een interview met Willia van Bambix
Ooit waren ze één van de weinige vrouwen-punkbands in Nederland en kwam het nog wel eens voor dat mensen ‘Tieten!’ of ‘Uitkleden!’ tijdens een optreden riepen. Maar die tijd is allang voorbij. Bambix is uitgegroeid tot een punkband die de hele wereld over reist. Inmiddels zijn ze wederom op tour door Brazilië en in het najaar staat een tour door Amerika, samen met all girl-punkband Fabulous Disaster, gepland. Zangeres / gitariste / oprichtster en duizendpoot Willia van Houdt over de kick van muziek maken, mooie liedjes en de reden waarom vrouwen eerder geneigd zijn tot het maken van drie akkoorden-muziek.

“Wij waren drie vriendinnen van 17, 18 die naar punkconcerten gingen. Alles wat tegendraads was, was voor ons ‘the thing to do’. Tijdens een optreden van de Nitwits bij ons in de buurt, kwamen we op het idee om ook een punkband te beginnen. Een drumstel hadden we niet, dus begon ik op potten en pannen. Echt super DIY (Do It Yourself)! Punk voor mij toen helemaal hčt! Het moest allemaal zo snel en hard en heavy mogelijk. Ik vond trouwens alle andere muziek stom. Qua teksten was het net zo belangrijk, je hele visie op de maatschappij kon je daarmee kwijt. Dŕt wilde ik dus ook zelf maken.”

Een superplaat
Vanavond heeft Bambix de wekelijkse oefensessie verruild voor een ingelaste bandvergadering, een mooi eufemisme voor ‘een stevig potje zuipen’. Ik spreek Willia in café De Bijstand in Nijmegen met twee volle glazen bier voor onze neus en harde punk op de achtergrond.
“Ikzelf was al heel erg geďnpireerd door de plaat van The Slits, dat vond ik echt een superplaat! Naast de muziek stond de hele houding rondom punk me ook aan: vrijheid, niet aan regels gebonden, een soort van vrijbuiter in de muziek, vooral niks mainstreams doen, iets aparts proberen te verzinnen.
Toen Bambix begon had je bijna geen vrouwenbands, zoals wij, in Nederland, dus toen werden wij nog wel eens geboekt omdat we een vrouwenband waren.” Er klinkt wat verwijt door in haar stem. “Ik concentreerde me er toen maar op dat het bij andere meisjes, die naar ons kwamen kijken, misschien net zo werkte als toen ik The Slits hoorde: “Heeee, te gek! Ik wil ook een band beginnen!”

“Op een gegeven moment stapte de gitariste echter uit de band en in plaats van een nieuwe gitaristé, want dat was toen de enige optie, in te moeten werken wilde ik een drummer vragen. Ik wilde eigenlijk liever muziek maken met een lekkere ritmesectie, zodat het allemaal veel krachtiger werd. Ik zat altijd maar achter dat drumstel, maar tegelijkertijd zong ik en bedacht ik ook alle nummers. Ik was vanachter het drumstel de anderen in de band eigenlijk altijd maar uit aan het leggen hoe alles moest. Zij waren natuurlijk vrij om er zelf dingen bij te verzinnen, maar dat deden ze nooit, ze vonden alles wel goed wat ik deed. Ik vond wel dat ik toen muzikaal een hoop miste.”

piepoededipiediepoe
“Dat is meteen ook het hele ‘probleem’ met de vrouwen die ik in de band heb gehad. Die zaten niet de hele dag te oefenen. Ik zat altijd thuis van alles te frotten en mee te spelen, nog steeds trouwens. Maar als wij dan gingen oefenen en ik kwam met een nieuw nummer, dan was er helemaal geen sprake van dat anderen dachten: “Zo, nu ga ik eens even een basslijn verzinnen”. Ze vroegen in plaats daarvan: “Hoe moet ik de bass spelen?”. En omdat ik thuis een soort concept basslijn had opgenomen, zei ik dan maar: “Ok, zoiets heb ik in gedachten, doe er maar mee wat je wilt”. Nou, dŕt ging dan altijd dus precies hetzelfde!” Ietwat zuchtend drinkt ze haar bierglas leeg.

“Waar ik altijd naar gestreefd heb, is dat mensen het zčlf doen. Nu Patrick bij ons bass speelt, gaat het heel anders. Hij verzint zelf dingen, bijvoorbeeld zo van piepoededipiediepoe.” Met veel gevoel demonstreert Willia een perfecte air-punkbasslijn. “En dan werkt het weer zo terug naar mij dat ik denk: “O wow, nu kan ik dit weer hierbij doen, poedepiediepiediepie”, een demonstratie van air-punkguitar volgt. “Dat maakt nummers veel uitgebreider en niet zo plat.”

Twee nieuwe biertjes zijn intussen aangevoerd. “Je kunt heel goed merken dat de meeste vrouwen niet vanaf hun 13de of 14de jaar met een instrument bezig zijn waarvan ze helemaal gek zijn. Vrouwen zijn er op een gegeven moment sneller mee klaar en zetten het niet door. Jongetjes beginnen op hun achtste met gitaar spelen en pingelen de hele dag en op een gegeven moment hebben ze een hele eigen stijl ontwikkeld, dat hebben vrouwen niet zo. IK ben ze nog niet tegen gekomen in ieder geval! Behalve mijzelf dan”, lacht ze.

Een kleine jongetjes-ding
“Toen ik die ‘Girls Kick Ass’ cd (verzamelcd met alleen vrouwenbands van over de hele wereld waarvan Willia bandjes toegestuurd kreeg) maakte, bleek dat veel van die vrouwenbands van die sixties-dingen maken, van die garage toestanden, drie akoorden muziek, omdat ze niet meer kunnen. Ze maken in ieder geval niet mijn ding, ik ben er vrij snel klaar mee. Ik houd meer van melodie, van echte liedjes. Dat hoeft niet altijd moeilijk te zijn, maar het moet wel interessant blijven. Een vrouwenband hoeft niet persé slechter te zijn hoor, helemaal niet, maar ze hebben vaak wel een andere manier van muziek maken. Veel mensen hebben ook andere standaard als er vrouwen in een band zitten. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: “Voor een vrouwenband waren jullie niet slecht”. Verontwaardigd: “Jezus, waar slaat dat nou op?!”

“Mijn ervaring is echter wel dat mannen veel meer voor een band gŕŕn, tenminste dat blijkt steeds meer. Vrouwen hebben vaak zoiets van: “Ik ben zo vaak van huis, ik wil bij mijn vriendje zijn, thuis op de bank”. Dat was bij alle drie onze vrouwelijke bassisten op een bepaald moment zo. Nee, dat schoot dus niet op.”

“Al met al vind ik het belachelijk dat er zo weinig meiden in de punkmuziek zitten. Daarom heb ik toen ook die cd gemaakt en hamer ik er nog steeds op. Eigenlijk zou het gewoon fifty-fifty moeten zijn. Ik vind dat veel interessanter, ik ben daar sowieso benieuwder naar dan bands met mannen, daar ben ik al mee dood gegooid. Het is gewoon belangrijk dat vrouwen ook bezig zijn in de muziekscene. Dan is het niet meer alleen een ‘kleine jongetjes-ding’. ‘Girl Kick Ass’ is nu uitgemolken, dat werkt nu dus niet meer, maar toen werkte het wel, dat merkte ik ook aan de reacties.
Mijn streven is eigenlijk om zoveel mogelijk vrouwen op het podium te krijgen. Niet dat ik daar nu constant mee bezig ben, maar het is wel een soort van bij-ding.Ik hoop dat andere meiden net zo door mij geďnspireerd worden als ik vroeger door The Slits. Daarom probeer ik ook heel vaak vrouwenbands bij ons in het voorprogramma te zetten. Maar dan wel liefst die bands die vaker geoefend hebben dan drie ‘keeeer’, zodat niet iedereen zoiets heeft van: “Mmm, dat is echt een meidenband”.”

De kick
Ze denkt even na en begint vervolgens te lachen: “Eigenlijk is het dus wel een nadeel, want ik sta dat allemaal te prediken en nu heb ik sinds een tijdje twee mannen in de band. Tja, Ik heb alles geprobeerd om vrouwen in de band te krijgen maar die waren er gewoon niet. Een drumster vinden lukte al helemaal niet. Toen we eenmaal een bepaald niveau hadden bereikt, wilde ik ook gewoon iemand die dat niveau aankon. Toen ik nergens een vrouw kon vinden, wilde ik natuurlijk wel gewoon door. Anders had ik helemŕŕl niks meer en wat is er nu mooier dan mijn gevoel over te brengen op andere mensen? Iets dat helemaal mijn ding is, en wat ik zelf het mooiste vind dat ooit gemaakt is. Het is pas echt een kick als andere mensen het net zo mooi vinden als ik. Als mensen er iets aan hebben. Dat mijn muziek iets voor hun heeft betekent in een bepaalde periode, dat een nummer van Bambix hun ergens doorheen heeft gesleept. Dat vind ik mooi, dat heb ik zelf ook. Die nummers blijven altijd speciaal.”

Juli 2003


Door: timmytheturtle - 05-10-2003 20:05 zeker is het belangrijk dat meiden ook met de muziekscene bezig zijn.
maar wat het is er zijn maar een paar meiden punkbands die echt cool vind, the fight bambix en the distillers(niet echt een vrouwen stem maar toch). maar de stem van bijvoorbeeld the flipsides is gewoon vet irritant. Door: 77punk - 05-10-2003 21:59 goed gedaan Barbie..kiss this Door: clowntje - 05-10-2003 23:50 Goed interview!!! Door: humus - 16-10-2003 13:06 hallo, goed interview!! zeker moeten vrouwen gewoon meedoen, ik vind het zelf super als er ook een vrouw in een band zit Door: iep - 20-10-2003 15:21 vrouwen zijn in het algemeen belangrijk. Door: mistory - 17-12-2003 17:30 goed interview, en natuurlijk super goed dat er toch een paar vrouwelijke punk bands bestaan :) Door: wilm - 30-12-2003 20:21 jup.. helemaal meej eens.. meer vrouwen in punkbands... lijkt me egt vet!!!! Door: arancidmisfit - 04-02-2004 19:24 mij best zolang ze maar niet zingen.

ik zag dat laats pfff zijn jullie effe blij dat jullie daar niet bij waren.
fweeeww dan was dit hele artikel er niet Door: fodo - 06-04-2004 16:50 Helemaal gelijk !!!! ps: ik speel in een band met 2 vrouwen :D geweldig toch ... Door: paulabomenvanger - 24-05-2004 11:16 check the throwing tomatones..... www.throwingtomatones.tk

voor de helft bestaande uit vrouwen en meteen een van de vetste punkbands Door: safepin - 05-07-2004 16:39 koewl
Door: koet - 23-01-2005 19:03 Walls of Jericho, leuk klein wijffie

Reacties

(Geen reacties gevonden)

© copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact