Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.

Volwassen puberpraat

24-02-03 00:00:00 / door creepygirl / band: Guttermouth

Guttermouth's Mark gets serious   Punkregels zijn bullshit, vegetariŽrs zijn dom en demonstreren is onzinnig. Guttermouth's Mark Adkins bloedserieus over de punkscene, gillende beesten en politiek.

Energiek huppelt hij constant heen en weer over het podium. Gekleurd surfbroekje, stijl nonchalant haar en het typerende dansje. Meisjes over hun bolletje aaien, crowdsurfen, schoen kwijtraken, melige grapjes maken, met het publiek kletsen en ondertussen ook nog zingen over dronken zijn, pissen onder de douche en luie, waardeloze moeders. Mark Adkins, de 36-jarige puber van Guttermouth, is niet te stoppen.

Een paar uur eerder: Mark praat kalm, maar gepassioneerd. Hij kijkt er serieus bij en maakt allerlei gebaren om zijn woorden kracht bij te zetten. Vitaminepillen, anarchie en (politieke) idealen passeren de revue, met op z'n tijd de gebruikelijke humor. Is dit dezelfde man die een paar uur later zonder enig spoortje van ernst als een gek over het podium raast?

Winterdepressie
Het Californische kwartet Guttermouth, dit jaar al 14 jaar oud (Mark: "Het is krankzinnig"), hebben zeven studioalbums en een livealbum op hun naam staan, de wereld rondgetoerd met onder andere The Offspring, NOFX, The Vans Warped Tour en the Deconstruction Tour. En opnieuw trotseren ze op eigen houtje Europa, ook al kreeg Mark bij een vorige Europese tour last van een gigantische winterdepressie. Het gebrek aan het Californische zonnetje brak hem op, maar daar heeft meneer wat op gevonden: "Ik heb hele ladingen vitamine D-pillen jullie land binnengesmokkeld, want dat spul krijg je van de zon." Brengen de heren gewoonlijk ook hun skateboards mee om heel Europa rond te stunten, deze keer zijn de boards thuisgelaten. "Ik skate niet meer in deze kou. Als je valt, zijn de verwondingen tien keer zo erg." Mark wordt oud.
Het laatste album Gusto, met net wat ander geluid dan voorgaande cd's, is de reden voor de tour. Aan Gusto willen we beide niet teveel woorden vuilmaken, want zoals Mark het zelf al omschrijft ' the old new album' is al sinds de zomer uit. Of zwijgt Mark er liever over vanwege de lage verkoopcijfers? "Waarschijnlijk is het album net zo goed ontvangen als een pas geboren baby met een vinger, drie ogen en geen genitaliŽn, but other than that, it's a peach! Nee, eigenlijk vind ik het een goed album. We hebben allemaal een leuke tijd gehad toen we het album maakten. Ik ben zo ontzettend rijk, ik heb geen goede verkoopcijfers nodig! Naja...eigenlijk helemaal niet. Ik ben rijk van karakter. Omdat ik een weegschaal ben, ben ik charmant en rijk van karakter."

Barf
Veel van Guttermouth's teksten zijn verzonnen verhaaltjes, zoals Lipstick. In andere nummers geeft Mark wel zijn eigen mening, zoals in I won't see you in the pit, over het 'echte punkimago' dat sommige punkers zo krampachtig willen kweken met de juiste kleding en de perfecte hanekam. "Fuck al die kids. Echt, ik geef geen two shits om hun gezeur over wat echte punk is. Ze zijn te jong en ze begrijpen niet wat echte punk is, en dat zullen ze nooit begrijpen. Het bestaat helemaal niet meer en het is volgens mij sowieso nooit de bedoeling geweest dat punkmuziek zo ver zou gaan. Het eerste woord dat bij me opkomt als ik aan de 'regels' van punk denk, is BARF. Het is bullshit. Hoe kun je nu anarchie hebben als je regels hebt. What happened to the anarchy? Yeah punk is totally stupid. It's retarded."

Ook vegetariŽrs krijgen het te voorduren, in About Mission. Mark is al verschillende keren aangevallen door vleesonthouders, ook tijdens optredens. "VegetariŽrs zijn dom. Ik heb nooit begrepen wat het nut ervan is om een of ander gillend beest te redden dat een IQ heeft van een stuk karton. Ze zeggen dat dieren een centraal zenuwstelsel hebben, maar daar ben ik het niet mee eens!" beweert de zanger eigenwijs. Idealen vindt hij zinloos. "De meeste Amerikaanse demonstranten tegen de oorlog zijn studenten." Mark walgt. "Idealistische studenten." Nog meer walging. "Als ze afgestudeerd zijn gaat het van 'Oh ik heb een baaan. Oh ik heb kinderen en een huis waar ik voor moet betalen.' Ze vergeten al die idealen. Dus het is maar een tijdelijke periode van bewustwording waar de meeste mensen in de States doorheen gaan." En Mark heeft zo'n periode niet gehad? "Oh nee, neeee. Waarvoor? Wat heb je eraan? Het is zonde van je tijd en energie."

Kick ass
"Als iedereen in de States tegen de oorlog zou demonstreren, wat verandert er dan?" Niets. "Inderdaad. Dank u, case dismissed. Americans go back home, watch tv. Mensen kunnen de wereld niet veranderen. Kijk maar naar Vietnam. Ze hadden toen een Bob Dylan op drugs die liedjes zong 'huhuheeeuh' (maakt mongolide geluiden). Veranderde dat iets? Nee. Mensen zijn zo bekrompen en vergeten de recente geschiedenis. Ik ben geen oorlogsverkondiger, maar wat als een land als ehm...nou laten we zeggen Irak, als zij het niet eens zijn met een bepaalde oplossing, wat doe je dan? Zeg je dan 'stop!'? Geef je hen nog vijftig kansen? Ik zou zeggen, go kick their fucking ass!"

Opmerkelijk, een gemeend gesprek over politiek, met een zanger die bewust niet over politiek zingt. "Als je een beetje ouder wordt, wordt politiek wat interessanter. We hebben sinds Vietnam niet zo'n opleving gehad. Toen was ik nog te jong om te begrijpen wat er aan de hand was. Het intrigeert me om te zien wat er gebeurt en waarom mensen protesteren." Wil je er toch zo punk mogelijk bijlopen volgens de regeltjes, dan hier Mark's punkrecept:

 • 2 delen mohawk
 • 1 deel haarverf dat je in de punkshop hebt gekocht
 • 1 paar dr martins
 • piercings
 • tattoos
 • bad attitude
 • een kneepje MTV


 • Door: pebbles - 24-02-2003 13:10 Wat jammer dat die gast niks te vertellen heeft.... Door: ferk - 24-02-2003 13:16 Ik vind dat hij wel gelijk hebt over de "ideale punker". Die is er niet. Wat hij zegt over dieren is echt zulke bullshit, maar hey, ieder z'n mening toch? Door: pebbles - 24-02-2003 13:21 Goed over de "ideale punker" heeft hij nog wel wat te zeggen ja, maar is het je al opgevallen dat hij alleen maar dingen afzeikt? Het lijkt wel alsof hij zijn eigen gebrek aan inhoud probeert af te schermen door zoveel mogelijk andere dingen aan te vallen. Door: chief - 24-02-2003 13:25 Mark is mijn held!!!! HOERAAAAA!!!!!!!! Door: pezqueen - 24-02-2003 13:37 hij heeft gelijk met dat lompe irak gebeuren!! go kick their fucking asses!! inplaatsvan dat eeuwige gebluf! Door: ferk - 24-02-2003 13:46 Dat is waar pebbles. Wat ik helemaal hypocriet vind is dat ie eerst gewoon de "helft" van zijn publiek zit af te kraken en dan tijdens de optreden alles leuk en aardig vind. En alleen over die demonstraties heeft ie gelijk, want daarmee schiet je niks op. Voor de rest mag hij alleen maar zingen van me. Door: oiploj - 24-02-2003 16:28 pfff wat een versleten eikel...
  en nog kutmuziek maken ook, leer eerst is vette muziek maken Door: freelancer - 24-02-2003 16:37 Op zich is Guttermouth best goed eetbaar... who cares... Door: pebbles - 24-02-2003 20:32 Das ook weer waar. En gelukkig heeft hij zijn bek niet opengedaan over zijn mening tijdens het concert, zou alleen maar de sfeer verkloten.... Door: chief - 24-02-2003 21:51 zeik niet man, en hij is volgens mij zo sarcastisch als de ziekte... Maar wat boeit t ook, Mark rulez Door: drezz - 25-02-2003 15:17 dude,.... i love that guy :D is meteen die hele discussie rond de tonies opgelost... NIET ZEIKEN... MUZIEK MAKEN!!! Door: wendie - 25-02-2003 15:31 hey hij's erg tof al was het alleen al omdat ie ook kinderen haat ''i rather cut off my genitals then reproduce'' zoiets was het toch? haha Door: toniebram - 25-02-2003 19:35 helemaal eens met die gast.... Door: skap - 25-02-2003 20:14 three thumbs up for Mark Door: drezz - 26-02-2003 08:25 haha... in 1998 omschreef Adhesive al wat punk is :D download de mp3: Punk is just a bunch of kids with funny haircuts
  dit bericht gewijzigd door trinus op 26-02-2003 19:58:37 Door: menno - 27-02-2003 21:58 Would you stop worrying about the punks, they are just a bunch of kids with grown pants, who will probably be doctors and lawyers someday Door: chaoslieke - 03-03-2003 13:40 hahahaha
  een kneepje mtv.
  dork. Door: trezzzz - 07-03-2003 00:10 Inderdaad eens over dat punkverhaal. Door: longhairpunxsid77 - 10-04-2003 23:15 punk= een schizofreen kindje punk=leeft punk is dood Door: pebbles - 11-04-2003 09:49 Hangt er maar net vanaf welk soort punk je bedoelt... Door: politiekincorrect - 25-05-2003 23:46 Dit lijkt wel dat topic over de tonies. Weer zo'n flapdrol die anderen ervan beschuldigd neppunk te zijn, maar ondertussen nauwelijk weet waarover die praat.

  oehoe kijk mij ik toer met de OFFSPRING..........do i need to say more? Door: donotspunk - 14-06-2003 15:50 wat een sukkel...omdat hij in een bekende punkband zit moet hij weer zonodig anders doen...anders dan de standaard punkers zegmaar...hij moet echt optiefen met zn klotegezeik! Door: punksletjuh - 28-06-2003 11:24 heel leuk dat ie zo nep is maar wat moet juh er mee
  ik zou zeggen LEKKER BELANGERIJK !!!!!ZEG ga eerst maar is goede muziek maken en trek dna juh bek alsnog niet open Door: volkorenbrood - 17-09-2003 09:14 Guttermouth = punk.. alleen de nieuwe cd sux ass Door: msiday - 07-01-2004 22:15 guttermouth kickt aars Door: terror - 17-05-2004 22:20 Guttermouth heeft twee live albums Live From The Pharmacy and Live At The House Of Blues die heb ik laatst nog in de independent gekocht Door: loowiekesausage - 01-11-2004 20:17 guuuuuuuttermoooooouuuuuuth! Door: kryptontunesuk - 06-11-2004 18:09 Guttershit, wat moet je daar nou van zeggen.... vraagje;

  Waarom worden ze altijd met reviews onder "punk" gezet en het is niet een punk!!.... punk is half muziek.... maar de andere helft hoe je over dingen denkt en dat verwerk je in jou image en muziek & de dingen wat je doet. dus.... guttermouth ga je zelf toch lekker voesjeknappen ofzo..... newrockmuziek is het.
  Door: loowiekesausage - 17-04-2005 21:25 ben jij echt zooooooo dom?!?!?! denk je serieus dat een interview aan een band vraagt onder welk genre zal ik jullie zetten?! Door: punkscene - 11-07-2005 09:55 Maaar je bent toch zielig als je met een punk recept komt aanzetten, eerder wannabe recept

  Reacties

  (Geen reacties gevonden)

  © copyright 2002 - 2021 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact