Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
The bips boekpresentatie en expo
zaterdag, 07-09-2013 19.00 uur
Paraplufabrieken, Nijmegen
gratis
http://www.plu.nl
Informatie Bands (1) Wie gingen er (3) Recensies (1)
+ live optreden van The Bips met bijna alle oud-leden op het podium + speciale gasten

Krakersrellen, linkse activisten en veel punkmuziek. Nijmegen heeft er sinds het begin van de jaren tachtig genoeg van gekend. Van de Piersonrellen tot de acties bij Dodewaard en Kalkar, van de Mariënburcht tot Arkstee en van Tedje en de Flikkers tot Ultimate Sabotage. Maar de idealen werden vergeten of ingeruild, de hanenkammen werden afgeknipt, de leren jasjes verdwenen naar zolder en de kraakpanden werden aangekocht. Toch hield al die jaren in Nijmegen één punker stand. Niet vanwege ideologie, niet uit modebesef of omdat hij niks beter te doen had. Jozzy Rubenski is punker omdat hij Jozzy was. En als hij Jozzy niet was, dan zou hij Jozzy willen zijn. Vanuit Rotterdam kwam hij, via het “vreselijke Druten”, in Nijmegen terecht. Zijn band The Bips bestaat al 25 jaar en heeft wortels die verder terugvoeren. Naar The Squats, de eerste punkers van Nijmegen, The Magnificent, VD Boiler, The Drastics en de Katzenjammers.

The Bips is de band van Jozzy Rubenski, de punker die alle Nijmegenaren kennen. Als het niet is als voormalig vast meubilair van Doornroosje, of als conciërge van de Paraplufabrieken, dan is het wel als die eeuwige punker of als de ontwerper van de poster die een seizoen lang in de keuken van Absolutely Fabulous hing. Of ze hebben hem in 1987 bij Linda de Mol gezien, een uitzending waar De Telegraaf de volgende dag met schande over schreef. Hij kreeg een schilderij van Herman Brood, het drumstel van Dead Moon, een bierdouche van een boos Paradiso, hing in zijn oefenruimte annex thuisbasis rond met Richard Hell (The Heartbreakers), Billy-Joe Armstrong (Green Day), Jeffrey Lee Pierce (The Gun Club) en vele anderen. Hij luisterde 4000 keer naar Nevermind The Bollocks, gebruikte meer drugs dan een menselijk lichaam aan zou moeten kunnen en kreeg post van Ruud Lubbers.

Naast dit alles is het levensverhaal van Jozzy Rubenski misschien nog wel interessanter. Hij was een van de weinige punkers die in de jaren tachtig al wist dat hij echt “no future” had, dat heeft zijn leven gekleurd en kreeg enkele jaren geleden een bizarre wending.

47 jaar Jozzy, 25 jaar The Bips, het was een achtbaanrit die nog lang niet ten einde is. En zo leest ook het boek over Jozzy en The Bips, dat op 7 september in de Paraplufabrieken wordt gepresenteerd met een expositie die tot 23 september zal lopen. Op de expositie wordt veel origineel materiaal getoond van The Bips, filmopnames, beelden van punk in Nijmegen, punkmode, originele documenten, de archieven van Jozzy Rubenski gaan open (en daarin is alles bewaard).

You Can’t Put Your Arms Around a Memory, zong Johnny Thunders. Gelijk had ie, maar je kunt die herinneringen wel opschrijven en ze ophalen op een mooie expositie.



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact