Punx.nl grotendeels gearchiveerd, lees hier verder.
concertagenda
Balkan Beatz: oa Antwerp Gipsy Ska Orchestra
vrijdag, 17-11-2006 21:30
Melkweg, Amsterdam
€ 12,- / gratis voor jaarleden
http://www.melkweg.nl
Informatie Bands (1) Wie gingen er (2) Recensies (0)
Op vrijdag 17 november vindt de eerste Balkan Beatz Dance Night plaats in de Melkweg te Amsterdam. Een avond lang gypsybeats, balkanbreaks, polkapunk en andere dansbare Oost-Europese crossovermuziek, die de wereld in hoog tempo verovert. Op het programma staan twee geweldige livebands en een keur aan dj’s, onder leiding van DJ Tommi.
Zie www.myspace.com/amsterdambalkan, hier is ook een exclusieve mix van DJ Tommi te beluisteren.

In de jaren ’90 vierde dance hoogtij. Maar anno 2006 het publiek lijkt uitgekeken op de elektronische dertien-in-een-dozijn four-to-the-floor beats die je in clubs en andere hippe tenten naar binnen gedouwd krijgt. Het is tijd voor iets nieuws, tijd om de grenzen open te gooien. En wie iets verder kijkt dan de minimal techno uit Berlijn, ziet dat er in Oost-Europa een ware rage ontstaan is. Het heet Balkan Beat en het is feestelijker en dansbaarder dan welke dancestroming dan ook. Een complete mix-up van traditie en folklore aan de ene kant en moderne pop-, punk- en dancemuziek aan de andere kant. Etnische invloeden zijn de rode draad, uiteenlopend van het Oostblok tot Arabische, Oosterse en zelfs Latino (mestizo) invloeden.

Half Europa staat inmiddels op z’n kop tijdens alle Balkan Beat happenings en ook over de oceaan slaat het geluid aan, zo laat het succes van een band als Gogol Bordello (NY) zien. Het wordt dus hoog tijd dat ook Nederland – conservatief tegen wil en dank – zijn gêne laat varen en accepteert dat dit dé nieuwe sound is! De Melkweg geeft graag het goede voorbeeld en zet op 17 november een avond- en nachtvullend programma neer met onder andere:

BALKAN BEAT BOX (New York)
Balkan Beat Box werd opgericht door Ori Kaplan en Tamir Muskat, beide veteranen in de undergroundscene van New York City. Kaplan speelt als saxofonist in de succesvolle gypsypunk band Gogol Bordello en Muskat o.a. in de band Big Lazy. Balkan Beat Box is een combinatie van artiesten met verschillende achtergronden en culturen. Ze mengen elektronische muziek met hard-edge folk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Balkan en Oost-Europa. De groep is nog niet zo succesvol als Gogol Bordello, die dit jaar met succesvolle clubshows en festivaloptredens de stap naar het grote publiek gemaakt hebben, maar dit lijkt een kwestie van luttele maanden…

ANTWERP GIPSY SKA ORKESTRA
De naam van deze groep zegt eigenlijk alles: een band uit Antwerpen mengt traditionele Roma-muziek met aanstekelijke ska-ritmes. Oprichters Gregor en Mukti kennen elkaar uit hardcoreband Moss. Deze punk-achtergrond is duidelijk terug te horen in de muziek van het Orkestra, dat hard bezig is om vanuit België de Benelux, Europa en vervolgens de wereld te veroveren.

DJ’S TOMMI & HOPPA!
DJ Tommi is dé balkanbeat-expert van Nederland. Tommi draait al jaren in de belangrijkste podia van ons land en is één van de residents op de wekelijkse ¿Que Pasa? avond in de Melkweg. Naar eigen zeggen draait hij alle soorten feestmuziek, zijn voorkeuren liggen momenteel bij balkan, cumbia en mestizo. Als geen ander weet Tommi dat al deze etnische crossovermuziek eigenlijk één pot nat is. Het is muziek van het volk en voor het volk, niet pretentieus maar gewoon vrolijk en enthousiasmerend. Tommi wordt tijdens de Balkan Beatz Dance Night bijgestaan door de Amsterdamse Hoppa! dj’s, onder andere bekend van Radio100.



© copyright 2002 - 2024 Punx.nl - Gebruikersovereenkomst - Contact